söndag 13 juni 2010

Let´s play list.

Jag skulle lätt kunna fylla ett lååångt inlägg med olika resonemang kring tänk om man hade vetat att det kunde finnas något som Spotify när man satt där med sin C60-kassett och tryckte på play och record för att få till det ultimata blandbandet.
Det ska jag inte göra, bara länka till ett gammalt inlägg om blandband som jag skrev en gång.
Men hursomhelst, när man nu har sin fantastiskt underbara Spotify och tillgång till typ all tänkbar musik kan man ibland drabbas av beslutsångest och handlingsförlamning. Vad ska jag välja? Och så spelar man sina gamla favoriter en gång till.
För att komma ur detta ickekonstruktiva läge hittade jag på en metod för att skapa en ny spellista. En metod som jag kallar för let´s play list. Så här gjorde jag:
Jag började med en artist jag gillar och hittade en bra låt att lägga in i min lista. Sedan valde jag nästa låt genom att välja en related artist och en av de fem top hits som Spotify föreslår med denna artist. Och så vidare till nästa related artist, nästa top hit och så vidare.
Du kommer kanske inte få några credpoäng för dina smala och udda musikval, men du får enkelt en ny spellista som funkar perfekt som melodiradio, jobbmusik, bakgrund till något mingel eller vad du vill.
När jag gjorde min första lista började jag med Beyoncé och såg till att sluta med henne också. Den blev så här.
Min andra spellista började jag med Timo Räisänen och tänkte avsluta med honom också. Men när man väl hamnar i Madonna/Michael Jackson/Lady Gaga-träsket är det omöjligt att ta sig tillbaka till några svenska artister. Se upp för dem, med andra ord. Men det är inte lätt, de verkar vara relaterad till i princip varenda tillgänglig artist.
Andra listan blev i alla fall så här.
Om du tycker det här verkar kul och gör en egen let´s play list, berätta gärna.

, , ,

9 kommentarer:

Markus sa...

Jag brukar använda Spotibot när jag ska hitta någonting nytt baserat på en artist eller dylikt, mycket pga att den gör ungefär som jag brukar göra när jag gör det manuellt; kollar upp relaterade artister på Last.fm istället för Spotify. Känns som om Last.fm lyckas bättre med att hitta relaterad musik än vad Spotify gör, antagligen mycket för att den har mer användarinput än Spotify.

Anonym sa...

Gud vilken rolig idé! Det där måste jag testa! :-)

Anonym sa...

Omöjligt att sluta!!
Här är min Let's play list. (Snodde namnet rakt av då det var så jäkla bra! ;-) )
http://open.spotify.com/user/jertland/playlist/6uplb8jhIM7m91TkwZt9RF

Lillemor sa...

Det här kunde jag ju inte motstå, så jag testade. Först hamnade jag också i träsket kring Beyoncé, Madonna mfl. Sen kom jag på att det finns mer related artists om man klickar på fliken (duh)

Det här är musik av en typ jag typ aldrig lyssnar på. Ville bara ha en skön ljudtapet att slappa till, somna till.

Jag började med Sheryl Crow och Try not to remember. Så här blev det

http://open.spotify.com/user/sbh/playlist/1V3h6ycXJbpBFKzimMaVmI

Carina Lindström sa...

Gud vilken bra idé Ulrika. Hittade gamla favoritartister med nya låtar och helt nya som jag inte kände till. Jag är sämst på att hitta bra musik så den här varianten passade mig perfekt. Av ren glömska fick min lista ett annat men liknande namn :)
Tack för tipset!

http://open.spotify.com/user/carinalihotmailcom/playlist/6YyBxwHKzxUqcqMH4lWw3l Spotify playlist: Just play

Anonym sa...

jaklmulelrhcfwlhvkyc, true protein discount code , pjttwhx.

Anonym sa...

To be a noble charitable being is to have a make of openness to the far-out, an gift to group undeterminable things beyond your own control, that can front you to be shattered in hugely exceptional circumstances on which you were not to blame. That says something uncommonly important with the condition of the principled passion: that it is based on a trust in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a sparkler, something somewhat dainty, but whose mere item attraction is inseparable from that fragility.

Anonym sa...

To be a adroit lenient being is to have a amiable of openness to the in the seventh heaven, an skill to guardianship undeterminable things beyond your own manage, that can front you to be shattered in very outermost circumstances for which you were not to blame. That says something very important relating to the fettle of the ethical autobiography: that it is based on a trust in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a sparkler, something fairly tenuous, but whose very item attractiveness is inseparable from that fragility.
Appareils photo
[url=http://BoutiquePhotographique.com]Appareils photo[/url]

Anonym sa...

If you are open to having a guest blog poster please reply and let me know. I will provide you with unique content for your blog, thanks.