lördag 10 april 2010

Charmtrollet Leo.

Jag vet inte om jag är sist i världen att höra talas om detta, det bjuder jag på i så fall, men i veckans avsnitt av P1:s Spanarna berättade Gabriella Ahlström om lejonet på Gripsholms slott. På 1700-talet var ett vilt djur det ballaste man kunde ge bort i present. Därför fick kung Fredrik I ett lejon i gåva av bejen av Alger 1731. När lejonet dött lät man stoppa upp det, och från sidan ser det ganska pampig ut, eller hur?

Problemet var att när konservatorn fick uppdraget var det enda som återstod av lejonet ett skinn och ett plockepinn av olika ben. Detta, i kombination med att konservatorn bara hade en mycket vag aning om hur lejon egentligen ser ut, gjorde att det en gång så ståtliga lejonhuvudet fick följande utseende som uppstoppat:

Inte helt olik den dumsnälla hunden Dug från Pixarfilmen "Up", inte sant?

Detta oemotståndliga lejon har förstås en egen fan-grupp på Facebook, och i skrivande stund har den nästan tusen medlemmar som bland annat gör ljuvliga photoshopalster som det här:

Just nu är min högst önskan att få åka till Gripsholms slott för att få titta in i dessa tättsittande och lätt skelande ögon i verkliga livet.

UPDATE Here´s a version in english.

7 kommentarer:

Kristina af Knusselbo sa...

*hahahaha* Det var det mest trovärdiga lejon jag nånsin sett. Vilken intelligent blick! Och en hel biffstek i munnen!

pärlbesatt sa...

Underbart! Tog mig friheten att tipsa vidare...

Malinka sa...

Nu har jag läst det här inlägget en tre fyra gånger, och varje gång skrattar jag så att jag gråter. Vet inte riktigt varför, men det är bara så ... fantastiskt roligt.

Rebecca sa...

jag kan inte se mig mätt på Leo! Har återkommit till inlägget 5 ggr i helgen, och nu kikade jag en gång till. Så fin-ful!

Anonym sa...

hahaha..jisses.. det var då en märklig uppstoppning

Julia sa...

Fantastiskt pricksäker jämförelse.

Lone Ranger sa...

I would be interested in what happened to the taxidermist. Was he mounted to look like Jerry Lewis?