torsdag 11 juni 2009

SM i Ledindiss

Det var några år sedan sist, men igår drog det igång på allvar.
Här är startfältet, grenen är alltså recensionsdissar av Tomas Ledins nysläppta platta 500 dagar om året:
GP
Metro
SvD
DN
Vem vinner tycker du?
Målfoto eller promenadseger?
Rösta här:

Har jag missat någon het kandidat?

Några specialpriser:
Metro är nominerad till Taskigaste rubriken med sin "Sommaren är ... kass".
GP ligger bra till för Mest välfunnet med raden "...som att bli kramad av någon liksom inte riktigt vill släppa taget i tid".
Övriga pungsparkar:
"En annan sommarplåga är att Ledin ska ut på turné." Metro.
"Musik ska ju väcka känslor men de enda känslorna Ledins 20:e album väcker hos mig är irritation." Metro igen.
"...att lirka fram ytterligare 179 kronor ur ”medelklassens okrönta kungars” plånbok, när de passerar Statoil..." Svd om plattans syfte.

Här har jag själv gjort en uppvärmningsdiss.

, ,

39 kommentarer:

Fredrik Strömberg sa...

Åh, Ledindissen, denna underbara folksport. Jag har tyvärr inte kunnat utöva den sedan nittiotalet – men var faktiskt ganska bra på det under min karriär som skivrecensent.

Ledin är tyvärr lite hårdhudad, inte alls som när Christer Sandelin ringde till Aftonbladet Nöje och grät (true story) efter att Per Bjurman hade begått ett smaskigt lustmord på någon av hans skivor.

Jag har för mig att den recensionen började med:
"Solarie-Tarzan har gått och blivit seriös.
Tjenare."

Så mycket sagt i så få ord.

Anjo sa...

HAHAHAHA

Hade min blogg varit en tidning hade jag krävt att den nominerades - där får Ledin små smällar rätt ofta.

Metros rubrik är bäst, men jag fastnade till sist för SvD:s recension - fan, vad underbart elak.

Julia sa...

Jag såg Twitter-länk och kunde inte för mitt liv se att det stod Ledin-diss. Trodde att Ledindiss var nån stad i Tyskland och undrade vilket SM som förlagts dit.

Jag är inte så smart på morgnarna...

Ulrika Good sa...

Fredrik: En folksport, indeed. Ungefär lika medelklassutbrett som fotboll. Och precis som fotbolls-VM drar det igång vart fjärde år. Ungefär.

Anjo: Jag noterar dig som en SvD-supporter.

Julia: Hahaha, "varför förlägger de ett SM till Tyskland"? Underbart.

/JaW sa...

Kom att tänka på den här och letade upp den:

"Om Hans Fahlén var musik skulle det låta så här. När Bobby Kimball och hans sexturistfrisyr sjunger om hungrande barn i Lejonkungs-balladen Bottom of your soul låter det så äckligt att jag tror barnen skulle föredra att svälta ett tag till bara Bobby höll käften."

(Expressen 8/2 -06)

Jens sa...

Jag gillar inte heller Ledin på långa jävla vägar, men tänk själv att ha gjort en skiva som blir så sågad i alla stora tidningar.

Hur fan kan man lägga ner sån energi på att tycka illa om någonting?
Jag får högstadieflashback av att läsa inläggen här.

Anonym sa...

PS Tror att plattan faktiskt heter 500 doå (inte 300), fast varför vet jag inte... Och så är GPs rec felciterad så det ser språkligt lite konstigt ut (liksom istf som).

Åsa Dahlqvist sa...

Här är en kort rolig-Ledin-historia som jag hörde för första gången i slutet av 90-talet. Den är en sk humordelare. En del fattar inte vitsen. Andra kan inte sluta fnissa:

Ledin ska ut på turné och ropar till sin fru: "Marie!!! Har du strukit mina jeansskjortor?"

Studiomannen sa...

Alltså...

känner att jag måste vara med här. Jag jobbar som DJ och har gjort det sedan 1990. Jag har jobbat med radio. Jag har ibland tendenser att försvara något som konsekvent dissas och omvänt: om recensenter skriker ikapp om att Man Måste Bara Köpa Senaste Plattan Med Obskyra Gruppen brukade jag irriteras och ge fan i att ta reda på ifall obskyra gruppen är bra.

Ledin är nu såpass borta från marknaden att jag aldrig spelar honom. Det går inte. Vi snackar nu att jag spelar på en massa olika ställen där man mycket väl kan tänka sig att jag tvingas att spela schlager, Gyllene Tider, Uggla och annat sånt. Alltså: läge för Ledin kan man tycka. Men det funkar inte längre. Folk har fått förklarat för sig att man ska hata Ledin. Lite masshysteri, eftersom det finns rätt många artister som är osannolikt skitdåliga.

Och dit hör inte Ledin, enligt min mening. Lite gammaldags och nattståndet. Men inte skitdåligt.

anna sa...

Sydsvenskan kommer med en del heta guldkorn också - här är länken!

http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/musik/skivrecensioner/article441327/Tomas-Ledin.html

Min egen favoritformulering: "....en skildring som inte så mycket som skvallrar om ens den mest diskreta formen av charm..."

Anders sa...

Håller med Studiomannen: det har blivit trend att dissa Ledin. Lika svenskt i sig som att kräva Nobelpriset till Astrid Lindgren, spela Idas sommarvisa i sitt sommarprogram eller (mer modernt) som bloggare vara emot FRA. (Bloggare för FRA - finns dom?) Man dissar Ledin utan att ens lyssna på honom. Nog borde vi kunna komma på mer kreativa och förtjänande dissobjekt?

Mats Leijerdahl sa...

Men för helvete. Jag hamnade här genom buzz, som av någon oförklarlig anledning lagt upp en länk

Trodde i min enfald att det var nån video av en verklig sammankomst

Hamnar på en jävla blog? Med fyra länkar till recensioner?
Att såga Ledin år 2009 är väl sjukt 1998?

GE MIG MINA TRE MINUTER TILLBAKA

gentlerobot sa...

studiomannen: Vet inte om jag kan ta någon på allvar som helt seriöst går ut med att han dj:ar schlager, gyllene tider och uggla..

Anonym sa...

Ajdå, tuff call tuff call, det här...men, jag tror nog att Metro vinner!
:D

Pseudonaja sa...

Min diss såg ut så här: http://pseudonaja-minatankarblirdinatankar.blogspot.com/2009/03/tomas-ledin-lagg-ner.html

Ursäkta pluggen av egna bloggen...

Lasse sa...

Jag tyckte att DN:s sågning var den mest komiska. Att försöka para ihop Ledin med alliansens anhängare är väl ungefär lika trovärdigt som att para ihop Marilyn Manson med KD istället för med Piratpartiet.

Ett sådant misslyckats försök att få in en politisk poäng i kultursidorna har jag aldrig skådat..

Henke sa...

Fredrik Strömberg, jag vara bara tvungen att googla Sandelin-dissen. Tack för tipset!

Den finns här: http://wwwc.aftonbladet.se/puls/musik/arkiv_s.html

Annie sa...

Jag hörde att Posten försöker hitta en kostig som de kan döpa till Ulrika Good´s kostig. Vad tycker du om det?

Anonym sa...

Marknadsförd på buzz och bara 19 kommentarer = Dags att lägga ner verksamheten för fåfänglighetsbloggar ?

Ulrika Good sa...

Åsa: Jag ser att det finns något roligt där. Men är inte helt säker på vad. :-)

Studiomannen: Jag tycker att du har ett intressant och bra resonemang. Jag brukar reagera ungefär som du på saker man "måste" tycka. Men i Ledinfallet finns det något så provocerande utstuderat och samtidigt slappt att det är svårt att se det positiva med hans skivsläpp. Plus att jag tyckte att recensenterna hittat väldigt välfunna formuleringar som hade ett högt underhållningsvärde i sig.

Anna: Jag missade Sydsvenskan. De måste ligga dåligt till på Google. En bättre kandidat än DN, men det är för sent påtänkt nu.

Anders: Om du har Spotify kan du lyssna här: http://open.spotify.com/track/3Y5NN2Ur1TF3BDCF15PzUR
Återkom gärna om/när du lyssnat.

Mats Leijerdal: Tack för att du tog dig tid att kommentera.

Pseudonaja: Den tål att läsas igen.

Lasse: Eventuellt var DN mest komisk. Men inte avsiktligt, kanske.

Annie: Jag gillar kostigar.

Anonym: Fåfänglighetsblogg? Den var ny.

Anonym sa...

Så alla som skriver inlägg här har alltså gjort en musikalisk karriär och spelats mer än Ledin? Har aldrig hört talas om någon av er tidigare...

p.s. Gillar generellt inte Ledins musik men vet hur man sänker volymen. d.s.

Studiomannen sa...

Gentlerobot: jag DJ:ar runt 100 ggr/år på många ställen. Klart som fan det finns tillfällen där jag spelar sånt. Men i regel är det avsevärt mer modern musik som upptar min tid, naturligtvis.

Jag spelar inte schlager, Uggla och Gyllene Tider utan att folk önskat det först. Därmed är det rätt sällan det händer.

Studiomannen sa...

För upplysnings skull: gör man ett företagsgig eller ett bröllop där det helt plötsligt ska buggas så gäller det att vara med på noterna.

Och det är inte så underligt att det finns många sorters DJ:s. Och en bransch där det finns hur många förståsigpåare som helst. Jag är jävligt duktig på det jag gör - och ni noterade säkert att jag inte sagt någonstans att jag GILLAR att spela schlager, Ledin och annat sådant.

Men spelar man på ett ställe där det är klubb, eller hip-hop/r'n'b eller rock eller... - ni hajar - så är det bara att skaka på huvudet åt fåfänga önskare som vill höra fel musik.

Jag gillar mitt jobb och är van vid det mesta. Gentlerobot: om du hade varit DJ hade du hajat. Du kan inte ens föreställa dig vilka önskningar en del kommer med. En polare till mig råkade ut för en arg full dam som krävde Bridge over troubled water (!!!!!). Han sa nej givetvis med hänvisning till att han skulle skrämma bort ungefär varenda jävel på golvet. Då drämde hon näven i ena spelaren så den stannade...

Ulrika Good sa...

Anonym 00.12: Ah, en "gör det bättre själv-kommentar". Det var länge sedan.

Studiomannen: Du har så rätt. De bästa DJ:arna är de med fingertoppskänsla för vad som går hem hos merparten av publiken och lämnar sina egna preferenserer hemma.

Mats sa...

Jag tycker att det recensenter generellt blivit snällare med åren. Jag vill minnas att Hedningarnas "Kaksi" blev duktigt sågad i Slitz när det begav sig. Ganska ordagrant skrevs det något om "två toksminkade ålandsbåtsvulgon som rabblar 'kylle-balle, kylle-balle' jättesnabbt, kompade av några down-to-earth-dämpade Birger Schlaug lookalikes".

Det var tajder det!

Gyrot sa...

Skönt att se att åsikterna går isär. Om det är ok att såga Ledin vill säga. Att han är obegåvad verkar det inte råda någon oenighet om.

Själv följer jag i samma ström. Gjorde denna seriestrip för ett par år sedan.

james sa...

kära nå´n ett antal småbarn som inte har något bättre för sig än att dissa en 50+ are...

Skaffa er ett liv eller bry er om något som berör er...

Anonym sa...

Ulrika, det var skönt att se att det finns en människa som har ett svar på allt, "gör det bättre själv-kommentaren" som redan avverkades 2007. Jag ligger tydligen 2 år efter. Självklart ska du som amatör-musiker få kritisera proffsen. Ditt svar fick mig osökt att tänka på en annan låt, "the winner takes it all".

Studiomannen sa...

Mats: det där är ju googlebart. Men är du säker? Lars Nylin, som en gång skrev i Slitz (pre Drougge och brudar) skrev i försättsbladet till just den plattan!

Studiomannen sa...

Och Ulrika: känner att jag måste säga att jag inte på något vis kritiserar dig för detta. Inte alls. Det var kul läsning och jag tog inom parentes sagt inte illa upp heller för att Gentlerobot inte förstår saker och ting. Det där hör till jobbet det också. :-)

mymlan sa...

Ska man vara lite stolt över att man var nummer två att rösta här? (inte minst om Ulrika själv var nummer ett...)

Ulrika Good sa...

Studiomannen: Jag har inte sett det som kritik heller. Bara som en intressant debatt.

Mymlan: Det är jag som ska vara stolt för det.

Sivan sa...

Barnsligt och tidstypiskt MTV, som kränker människor.

Johan sa...

Ja men Ledin skrattar hela vägen till banken medans vi sitter och skriver kommentarer på en blogg, men det är väl jantelagen som talar som vanligt

Anonym sa...

Haha, Metros recension vann ju med hästlängder....

Myndighetförvaltningstjänstemannen sa...

De enda försonande dragen med Ledin som gör att jag inte vänder honom ryggen helt, är att han strängat Hendrix gitarr i Sandvikens Folkets park och att han körade bakom ABBA på deras USA-turné. Den enda Ledin-låt jag klarar av att höra är knivhuggarrock.

Anonym sa...

Ni är säker extremt mycket för den peronliga integriteten vad gäller kiriminelle och terrorister Talibaner muslimer (FRA) men inte när det gäller vanliga hederliga Svenskar då kan man vara hur elak som helst bara för att 90 % av normala medelklassen som inte är 68 vänster gillar honom ?

Synd om er ni kan väl flytta till Afganistan så ni får lite perspektiv på livet
http://www.youtube.com/watch?v=O5tDjJTVvUU&feature=related

Hasse sa...

Ett dåligt försök att vara snäll: http://www.nyaskivor.se/?s=tomas+ledin

Anonym sa...

Great writing! I want you to follow up to this topic :)