tisdag 5 augusti 2008

Familjen Miljömupp på nya äventyr

Vår gamla Audi blev påkörd så illa att den fick gå till skrot i början på sommaren.
Idag var vi och hämtade dess ersättare.
En hybridbil, en Toyota Prius.
Vald med hjärnan, men kanske inte riktigt med hjärtat.
Det är klokt, det är förnuftigt, det är miljörätt, det är solidariskt och det är ekonomiskt.
Men det kanske inte är jättesexigt.
Eller?
Det kanske är farligt att släppa iväg Johan i den?
Det kanske är som när en kille promenerar med ett litet barn eller en gullig hund; att tjejerna knäpper sina händer under hakan, himlar med ögonen och tänker: "Åh, vilken fiiin man!".
Det kanske är värsta brudmagneten?
Vad som hände vid premiärturen var i alla fall att Johan blev besatt av att hålla bränsleförbrukningen, som man har koll på via en färddatorskärm, nere på ett minimum.
Det innebar att han ställde in farthållaren exakt på hastighetsbegränsningen, höll händerna i ett präktigt "tio i två"-läge och förkunnade att: "Från och med idag är jag en miljömupp."
När vi andra i bilen tröttnade på att ligga längst fram i en lång kö av bilar som irriterat ville köra om den långsamme miljömuppen fräste han irriterat: "Har jag nu köpt en så här jävla präktig och ful bil ska jag fanimej se till att åtminstone förbruka rekordlite bensin i alla fall!".
Principen "här ska inte gasas och bromsas i onödan, utan hållas en jämn och bränslesnål hastighet" ledde till sist till att en fartkamera, alldeles innan Säröavfarten, brände av sin blixt på Priusen.
Det gjorde den precis där vägen byter från 90 till 70.
Johan hade givetvis fortfarande farthållaren exakt på 90.
"Jag satt i alla fall inte och grävde i näsan, som min systerson gjorde på bilden när han blev bustad av en fartkamera en gång" var hans enda kommentar.
Det ska bli intressant att se hur bilden blir på den mallige miljömuppen, med tio-i-två-rattställning, körandes tjugo kilometer för fort i sin desperata jakt på att sänka bränsleförbrukningen.

Den här bilden på Priusens färddator, som jag hittade på nätet, ser däremot jättesexig ut.
Det gäller bara att ta reda på hur fanken man får in sin Mac i bilens inre.


, , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också blivit miljömupp.
Åker tåg varje dag till och från Varberg från och med måndag.
Men jag e gärna en mupp. Mupparna e ju grymma. Speciellt Animal och Kakmonstret.

Fräsig växelspak i bilen förresten.

Ulrika Good sa...

Åhå. Du har börjat på Treativ Reklambyrå, tycks jag mej förstå. Lycka till, för fasen!
Och växelspaken är rätt... fräsig.

Anonym sa...

Jag har kört en sån däringa Prius ett år och gillade det hela tiden. Motorn hörs ju inte när man kör långsamt i ett parkeringshus, så man kommer riktigt nära människor innan man rusar upp motorn och skrämmer skiten ur dem. Här i nueva estocolmo är det så många som köpt en Prius (och andra miljöbilar) att hela vägtullsystemet snart havererar och miljöbilar snart inte undantas från skatten. "Nä, vad nu, köper ni miljöbilar för att slippa vägtullarna, det hade vi inte ... räknat med.

Anonym sa...

Om fräsig är motsats till manlig. Jag tror att taktiken att anamma miljömuppen rakt ut är helt rätt. Inget mellanhycklade. En iMac och lite Al Gore på skärmen. Vrom.

Anonym sa...

Ha ha ha!

Vänta bara till du har sett det här avsnittet av South Park!

Nemo sa...

Välkommen in i skaran av mijöjesusar. Jag hade nöjet at Priusa (miljöcruisa) all the way to Gotland 2006. Hyrbil. Eftersom jag är såååå miljö äger jag ju givetvis ingen bil, men semestra - yes!
Priusen var mycket god och plånboksvänlig. Vi körde c:a 200 mil på en vecka och det gick liiiiite bensin. Mycket liiite bensin.
Så det är ekonomi, molto. Om man inte håller på och joxar med farthållare + fartkameror.

Anonym sa...

Den texten gav mig hoppet tillbaka. Jag var inne på att avsluta bloggen då jag kände att skrivarglädjen hade ersatts av jakten på uppmärksamhet. Nu inser jag att det är den starka berättelsen som uppfyller målet, inte en fånig kommentar. Som den här.

Jag säger som Tintin: Till verket.

Ulrika Good sa...

Åh, Fredo min Fredo. Det var kanske den bästa kommentar jag någonsin fått.

Anonym sa...

Det är svårt att vara riktig miljömupp. Valet är krångligare än så. Se tex här: http://www.youtube.com/watch?v=0o63BOVlzhc eller här: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article279920.ece

Anonym sa...

Ni tycker väl iaf om er nya bil? Man får inte det intrycket...

Anonym sa...

Bra val! Och sexig är den väl, Cameron Diaz sägs ha två! Men kör försiktigt på villagatorna, den hörs inte när den kommer smygande så barnen märker den inte!