torsdag 28 augusti 2008

En spricka i skallen – uppföljningen

Visst hade man hoppats att det var ett vad?
Att Cecilia efter en ovanligt rosémarinerad lunch i den grekiska övärlden säger till Jessica:
"Jag schlår vad om att jag kan schkriva en debattinlägg schom blir det mest debatterade... Nånschin! Lätt schom en plätt!"
"Ok, vad schätter du?" undrar Jessica och beställer in en flaska till.
"Notan" föreslår Cecilia och Jessica är på.
Trots att promillehalten visar mer än klockan plockar dom fram laptopen och sätter igång.
"Det måschte vara något tabu, schom... Kvinnovåld!" föreslår Jessica. Hon har redan glömt att hon satt emot Cecilias vad.
"Lyschande! Vi föreschpråkar kvinnovåld. Kan man bli mer o-PK?" frågar Cecilia retoriskt och knapprar frenetiskt, men aningen slirigt, på tangenterna.
"Scchee till att du får med ordet "förschoningsknull" sluddrar Jessica innan hon slocknar med ansiktet i en vinbladsdolme.

Visst hade man hoppats att det var så det gick till när två, som man trodde, begåvade, smarta och coola kvinnor skrev veckans (månadens?, årets?) mest utskällda blogginlägg?
Att Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar bara skojade?
(Vad hände förresten med von Krusenstjerna? Hur är det att byta tillbaka till sitt flicknamn efter familjeuppgörelsen i En spricka i kristallen, jag bara undrar?)
Att dom skulle nyktra till, åka hem till Sverige, inse vad dom åstadkommit (vilket skulle innebära att Cecilia fick ge Jessica ersättning för notan) och skriva ihop en smart, välformulerad och knivskarp replik som visade att allt man tidigare trott om dom var sant?

Men tyvärr.
Dom nyktrade till(?), kom hem (?) och skrev en replik.
Som är lika svamlig, lika illa formulerad och visar prov på samma märkliga människosyn och tveksamma retorik som någonsin det ursprungliga inlägget.
I punktform:
  • Dom lyckas göra någonslags obegriplig jämförelse mellan feminister och nazister.
  • Dom säger att Sveriges vackraste kvinnor sitter i väntrummen på fängelseavdelningarna för våra farligaste kriminella.
  • Dom kallar sitt inlägg för "en blogg".
  • Dom har gjort bort sig för en väldigt, väldigt lång tid framöver.


, , , , ,

9 kommentarer:

Nemo sa...

Just så!
Bra rutet.

Sedan kan dessa två kvinnor rotera Amorgos, Ios, Paros, Naxos m m runt i vänstervarv och undra vad som pågår.

Nemo von Fitzenstrahl - utan krycka i Kykladerna

Anonym sa...

Garva ar det samsta sattet att argumentera emot.
Vad har du att komma med forutom eget "tyckande"?
Sara

Ulrika Good sa...

Nemo:
Tack, tack!
(Men nu är du väl hemma från Grekland igen, va?)

Anonym: "Garva är det sämsta sättet att argumentera emot."
Det var en ny sanning för mig.
Vems sanning?
Och vad jag har att komma med? Tja, lite belysande, lite analys och lite garv. Är det så illa?

Anonym sa...

Anonym Sara:
Varför skulle fru Good ha något annat än "eget tyckande" att komma med på sin egen blogg?
Jag tycker i och för sig, att hon med en rejäl slev av sunt förnuft, klarar sig bra.
Att garva gör man dessutom sällan för att argumentera, i detta fall är det mer ett bra sätt att göra ett tydligt ställningstagande.

Sträck på sig, fru Good!!

Lix värde: 19
Tjurighetsvärde: 100 ;-)

Anonym sa...

"Vi stagnerar och dör i äktenskapen, vi vågar inte ta risker inom det, vi vågar inte vara kvinna och man för vi går så helt in i att vara mor och far och släpper raffigheten, experimenterandet, kärleken dör inom äktenskapen."

Det var till Cecilias hus i Grekland som Åsa var på väg till med en väninna, som jag skrev på min blogg att jag hade mardrömmar om, remember? Då förstod jag inte riktigt varför. Nu gör jag det.

Nemo sa...

Jo, I'm back! Det borde framgå av några inlägg att så är fallet.
En nästan textlös bildkavalkad kommer snart...

Anonym sa...

jag är faan djupt besviken, känner mig lite förrådd faktiskt. "En spricka i kristallen"; kände jag var till för att stärka oss kvinnor att stå emot kvinnoideal som att vara magra och sluta låta oss överköras av män... och plötsligt en tvärvändning..

Anonym sa...

Älskare? Vem fan behöver en älskare? Jag behöver en pålitlig barnvakt! Älska kan jag göra med min man - om det finns tid och möjligheter för det. Att jag skulle skaffa mig en älskare för att "uppleva lite passion". Aldrig i livet! Kommer inte på frågan.

Hur kan någon (som dessutom arbetar som terapeut) ens fundera på ifall långa äktenskap kräver sina älskare? Kräver långa äktenskap svek och lögner? Inte mitt i alla fall.

Så himla patetiskt när två "loosers" försöker övertyga oss andra om hur lyckliga de är nu när allt är sabbat. När barnen gråter och de f.d. äkta männen får skämmas hemma i Sverige. Hur Jessica har spolierat alla sina chanser att starta eget och är därmed tvungen att hanka sig fram med skådespeleriet även i framtiden. Och hur Cecilia försöker låtsas att livet i underklass är så fan mycket roligare än i överklass..Dimitri kan ju sjunga en trudelidut och skrapa ihop lite pengar för morgondagens pålägg.

Jag är allvarligt orolig för deras hälsa. Med tanke på Dimitris förkärlek till "centralstijulerande ämnen" och särskilt med tanke på hur lättledda dessa två damer verkar vara (alltid i skuggan av "starka män") är jag rädd för att svamlet i texten beror på något annat än paniken över skilsmässan.

Hatten av för killar som Mats (Lindborg). Tror inte att du behöver vara orolig. En sådan kille som du kan ingen vettig människa lämna..

listoplisto sa...

Nejmen ni vet väl att det bara är vi som har missförstått? Vi har inte förstått komplexiteten.
Jag har fått förklarat för mig att det kan bero på att de flesta bloggare är banala och enfaldiga och bara vill tycka till om saker vi inte förstår.

Lix-värdet på detta är väl ungefär 3, medan enfaldighetsindex slår i taket. Tur att man inte är politisk prettotemabloggare då.