onsdag 14 november 2007

Moraltant-Ebba; kom tillbaka


Vecko-Revyn. En tidning som min 15-åriga dotter och hennes kompisar läser och gillar. Jag bläddrar också i den då och då med visst utbyte.
På senare tid har man haft problem med upplagan och den nya chefredaktören säger att hon vill "tänka nytt och inte fastna i gamla hjulspår".
Ett hjulspår hon inte kommer att fastna i är det som Ebba von Sydow ibland anklagats för; nymoralism. (Ebba har bland annat förespråkat att unga tjejer inte ska vara för fulla, ha genomskinliga kläder eller rött läppstift.)
Det senaste numret av Vecko-Revyn har en artikel om 25-åriga Veronica som har "ett hemligt extraknäck". Som hora.
Jag citerar: "Att träffa den första kunden kändes lite skumt. I bakhuvudet malde att det vi gjorde var tabu och "fel". Men annars kändes situationen inte alls konstig, och det var en kick att gå därifrån med tre tusen spänn i fickan."
Det hela är upplagt som en blandning mellan information om ett spännande och lönsamt yrkesval och praktiska tips om hur du går tillväga. Veronica berättar hur hon marknadsför sig, prissättning, hur hon gör med reseersättning samt hur hon klär sig och sköter hygienen.
I en liten info-ruta i anslutning till artikeln ger VR:s sex- och relationsexpert Hannah Arnhög några varningens ord som ligger i nivå med: "Tänk på att använda cykelhjälm när du cyklar". Hon säger bland annat: "Man kan vara snygg, älska sex och tända på det förbjudna – men fixa de kickarna på ett annat sätt.". Tack för upplysningen, Hannah.
Denna artikel hade kunnat passera i en tidning för kvinnor som har skaffat sig livserfarenhet nog för att kritiskt kunna granska och värdera information/yrkesvägledning av det här slaget. Men att publicera den i fjortisarnas (påstå inget annat!) eget husorgan VR i ett försök att vända en svikande upplaga, det är något som är betydligt smutsigare än Veronicas extraknäck.

UPDATE: Underbart att detta uppmärksammas i ett mer massmedialt forum är här. Du kanske känner igen en hel del av formuleringarna?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jesus Christ!
Eller nåt.

Nemo sa...

.. och så ser VR till att ge oss föräldrar något att bita i - stärka våra egna barns självbild "du duger som du är" - "fall inte för grupptrycket" och annat som får svårt att nå fram genom bruset...

Lisa sa...

fy fan.

jag tror inte det är sant.
vilken jävla artikel.
måste genast mailbomba VR redax.

Anonym sa...

Sorgligt, tamejfan!

Mie sa...

Ja nog kommer hon att snackas om, den nya chefredaktören;)
Men jag föredrar förstås en moralisk Ebba!

Abbes pappa sa...

Bara så du vet. Jag läste det här först. Före Resumé.

Ctrl C.

Ctrl V.

Anonym sa...

Bra inlägg. Otroligt korkat att skriva om prostitution ur en positiv vinkel. Allt annat som tjejer (och killar) prackas på i form av värderingar, "värderingar" och måsten räcker långt för att skapa förvirring. Det räcker att se hur ens egen 14-åring desperat söker efter en vuxen identitet. Håller med LISA: mailbomba VR!

Anonym sa...

VeckoRevyn = Horoskopet :-)

deeped sa...

Det är bättre att sälja sin själ än sin kropp alltså?

Anonym sa...

Onödig artikel i en tidning som VR. Men Ebba von Sydows vedervärdiga s.k. "moral" ser jag inte som ett sunt alternativ.

Anonym sa...

Vecko-Revyn vilar på dödsbädden. Jobbade där när den hade inställningen att vara en schysst"storasyster". Nya chefredaktören har fattat noll. Liksom Ebba gjorde.

Anonym sa...

Det är konstigt att det inte ska få finnas en nyanserad debatt om prostitution ,det kan ju faktiskt vara så att det finns kvinnor/män som trivs med ha ett av dom äldsta yrkena i världen. den som vill läsa lite mer nyanserat kan läsa på Isabell Lunds Blogg http://sensuellqkonsult.wordpress.com/

Anonym sa...

Hej Ulrika!

"Folk" som vill leka fria/smarta men som inte vet ett dyft om prostitutionens verklighet, brukar köra med "Vem är lycklig då?"
Vänd på det istället.
Är alla bilmekaniker olyckliga? Nej..
Är alla prostituerade olyckliga? Ja!

Jag har aldrig träffat en lycklig "sexsäljare" efter mina 20år i "branschen".

Jag började som väldigt ung och det gör de flesta, börjar som unga. Pga pengabehov/tvång. Därför är en glamourisering av prostitution livsfarlig både i media/bloggar.

Ingen människa med ett helt och sunt känsloliv kan sälja sin sexualitet. Det säger sig självt.

Prostitution finns till för att det finns sexköpare som utnyttjar andra människors utsatta situation.


Ville bara säga detta. För det är så viktigt, jag mår illa bara av att tänka på de stackarna som kan hamna i prostitution pga andra oerfarna/naiva som springer torskarnas ärenden och förskönar en så skoningslös "bransch" för de prostituerade själva.

För varje krona man tjänar får man betala ett mycket högre pris. Det priset är det helt enkelt inte värt.

Jag är skadad och erkänner det men jag är inte dum. Jag vet ju varför. För varje gång man säljer sin kropp/sexualitet, så säljer man en bit av sin själ..

Mvh BJ