söndag 25 november 2007

Vecko-Revyns lama försvarstal

Just nu går jag och väntar på att Silverfisken ska nyktra till så att vi får reda på vad det egentligen står i mailet från Louise Bratt (chefredaktör på VR).
Det lär vara ett svar på inlägget han skrev till henne.
Nyss intervjuades LB i TV4:s morgonsoffa om prostitutionsartikeln.
På det stora hela var det en sansad och saklig debatt, precis så som man önskar att det ska vara. Och det var skönt att se att LB:s motdebattörer inte svalde det lätta betet med "den ökade stigmatiseringen av horan" som LB försökte ta till som försvar för varför de publicerat artikeln. Tilde konstaterade att det inte var den prostituerade i sig som kritiserades utan att det som många vänt sig emot är att just VR skriver om saken på det sätt de gjorde i syfte att öka sin upplaga.
Inte heller köpte Tilde "18- till 25-åringar" som målgrupp. "Det är ju bara att gå till sig själv."
Trots att LB försökte försvara sig kunde hon inte helhjärtat stå för sin handling och medgav att de klantat sig.
Nu kan man gå in på TV4:s hemsida och diskutera saken vidare. *hör bandspelarna gå igång i fjärran*.
Själv ska jag se Idolreprisen istället.


Update: Här är vad deep.ed gäspade* fram. (Obs! För att undvika missförstånd, det förekommer två Ulrikor. Jag är inte den utan efternamn.)

*Se kommentatorsfältet.Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

deeped sa...

*gäsp*

Ulrika Good sa...

Hej deep ed! Jag slår vad om att du gäspade så mycket så att du just nu sitter och filar på ett eget litet inlägg om detta. Puss & kram!

Anonym sa...

är gråtfärdigt trött på att vecko-revyn vart sjätte månad nylanserar sig med ny redaktör och nytt typsnitt och låtsas vara en helt annan tidning fastän de bara återanvänder sina gamla äckliga skuldbeläggande yt-elitistiska hjärntvättande idéer. det är alltid artiklar av typen "bli ditt bästa jag där småtjejerna lär sig att de ska använda sin yta hellre än sin personlighet. du är ditt utseende, typ. skittidning.

Anonym sa...

Du har blivit bloggad: http://bums.nu/271

Anonym sa...

Ulrika - älskar ditt kommentarsvar ovan. Och det faktum att du länkat mig är så klart en källa till glädje. Fast nu är det så att jag bytt adress, till hannabyheart.blogg.se. Hoppas du har en fin söndag!

Sara sa...

Jag skulle själv som en tjugoårig VeckoRevynläsare vilja uttala mig. Jag tycker själv att VR's målgrupp är 18-25 med tanke på hur den är utformad, och vad som står däri. Den riktar sig inte till en högstadiepublik. Om det var en tidning som riktade sig till femtonåringar, tror jag inte att den skulle locka läsare som är runt tjugo.

Dessutom, ska vi inte underskatta ungdomars förmåga att vara kritiska och inte svälja var mening som skrivs utan att reflektera, att tro det är att fördumma dem en smula, tycker jag.

Jag studerar till lärare, och mycket ute på praktik och träffar tonåringar på högstadiet, därav vet jag själv hur de tränas i att vara kritiska mot mediers bilder av världen.

Är det inte annars ni vuxna, ni föräldrar, som ska lära era barn att saker kan skildras på olika sätt och att man inte kan eller ska lita på saker som skrivs?

Ulrika Good sa...

Sara: Du har rätt i en massa saker. Massor av femtonåringar (inklusive min egen) är kloka och reflekterande individer som kan ifrågasätta och kritiskt granska media. Och det är vi föräldrar som har det främsta ansvaret för att vägleda dem dit.
Om VR hade varit en uttalad trashtidning, som exempelvis Solo, så hade ingen höjt ett ögonbryn. Men VR utger sig för att ha en lite mer "högstående" image än så. Bland annat har man sagt sig vara som en "storasyster" som ska vägleda sina läsare. För faktum kvarstår, tonårstiden är en känslig period där du är mycket påverkningsbar, och om man har många läsare i den åldern, och inte vill bli klassad som en total trashblaska, kanske man ska vara lite mer mån om vad man förmedlar.