söndag 18 november 2007

Kassettband på repeat

Det svallas en hel del om Vecko-Revyn och prostitution just nu. Blogge antyder att jag är onyanserad (och kallar VR för en damblaska) och jag kan inte låta bli att undra om onyanserad i just det här fallet betyder: inte samma åsikt.
I kommentarerna kring detta ämne har jag stött på väldigt mycket som är just onyanserat och allt annat än lyhört.
Det är som om så fort någon i något sammanhang nämner ordet "prostituerad" så går en massa bandspelare igång som bemöter "stimatiseringen av horan". Oavsett vad som debatteras.
Jag vet inte hur många gånger jag skrivit "Ja, men det är ju inte det jag försöker säga" i olika kommentatorsfält när debatten skenat iväg åt just detta håll.
Och när argumenten tryter kallar man alla som vill diskutera med nyansers för "marxistfeminister" eller "vänstertalibaner".
Grundläggande för den som vill påverka opinioner och människors uppfattning borde väl vara att först lyssna på vad det egentligen är som sägs. Och sedan tänka efter lite innan det inspelade kassettbandet går igång på repeat.
Annars blir lätt effekten den motsatta.


Andra bloggar om: , , , , ,

33 kommentarer:

deeped sa...

Jag tycker du är orättvis i detta. Problemet är att du egentligen knappast kan diskutera det ena utan att faktiskt diskutera det andra. Varför?

1. VR anser sin målgrupp vara 18+. Följaktligen är artikeln skriven för en vuxen målgrupp. Är det fel att den finns publicerad ändå?

2. Om Veronica hetat Mattias - hade det varit lika upprörande?

3. Är det endast sexarbete som inte bör omtalas i VR? Eller ska VR sluta att berätta om olika arbeten? Om inte - vem och vad ska bestämma vilka arbeten som är ok att skriva om?

Ulrika Good sa...

Jag tycker faktiskt att din kommentar är något av ett bevis för det jag skriver. Du lyssnar (eller läser) inte riktigt på vad det är jag försöker föra fram, utan går igång på andra cylindrar.
Visst kan man diskutera både det ena och det andra. Men inte bemöta det ena med det andra.
Och det är intressant att du plötsligt blivit en VR-kramare ;-).

opassande.se sa...

För att vara riktigt ärligt, så tycker jag inte att det du försöker föra fram, Ulrika, framgår riktigt tydligt. Nu när jag skulle kommentera för att jag förstår din inställning, inser jag att det faktiskt är min egen föreställning om vad du menar, kan inte hitta till text där du säger det rent ut. Kanske du skulle ta och försöka redogöra för den lite tydligare?

Min inställning (som jag trodde jag delade med dig, men nu är osäker på) är att tjejer uppfostras till att vara så förbaskat "serviceminded" av dylika blaskor. Att vara snygga och förse snubbar med sexuella tjänster, ungefär. Jag skulle vilja att tjejer lär sig att vara lite mindre lyhörda för vad andra tycker -- och det där med 18-årspubliken känns som en rutten efterkonstruktion.

Då jag personligen på sistone börjat inse att prostitution nog bäst göre sig laglig, för att i möjligaste mån undvika tragiska människoöden, vill jag försöka medverka aktivt till att förändra klimatet. Men bäst vore det om människor kunde få vårda sin sexualitet i frihet och minimera behovet av köpe-sex.

Lite motvillig till yrket, med andra ord, men största respekt för de som valt det. Liksom andra yrken som jag nog aldrig skulle kunna tänka mig att inneha, faktiskt.

Anonym sa...

Jag bara slås av tanken om det anses finare att vara städerska än att vara hora?
Men får mest uppskattning för sitt jobb, städaren eller horan?

Ulrika Good sa...

Opassande-Emma: Det var förmätet och otydligt av mig att tro att du läst det här.
Där står vad jag tycker i frågan.
Och för övrigt håller jag med dig.

Anonym sa...

Jag har inte ens läst texten men förstår inte vad som är oklart. Att göra sexarbete till ett yrke har väl inte fungerat bra nånstans och jag förstår inte hur det kan jämställas med vilket jobb som helst? Visst, man kan bli nästintill invalidiserad av tungt kroppsarbete, men jag fattar ändå inte hur man kan jämföra det med prostitution, helt vansinnigt.

deeped sa...

Nä Hanna. För det krävs att man slutar att ha fördomar och tänker logiskt.

deeped sa...

Jag är yttrandefrihetskramare, oavsett om det är VR, SD:blaskor eller Hus & Hem det gäller. Vidare försöker jag snarare problematisera målgruppsperspektivet. Som jag hela tiden skrivit: jag tycker att VR lurar både sig själva och annonsörer genom sitt idoga kacklande om att vara till för 18+.

Anonym sa...

Louise Bratt visar att hon helt saknar de publicistiska ansvar som man kräver av en chef.red. Man misstänker nästan att hon knullat sig till jobbet. Hon verkar ju tycka det är ett vettigt sätt för tjejer att ta sig fram.

Kul att du drog igång den här debatten.

Uppenbarligen finns det en stark lobby som vill att det ska finnas fler kvinnor till salu. VR går den gruppens ärenden utan att blinka.

Anonym sa...

Och för dem som tycker att det var ett sexistiskt skämt vill jag bara säga att jag håller med. Det är det.
Det grämer mig. Lite.

Men det kändes som det var värt det i just detta fallet. Maken till spekulativ publicering får man leta efter. Och de som lider mest är alla osäkra, unga, stukade tonårstjejer som söker efter identitet genom VR och som får Louise Bratts råd i fejset:
– Sälj dig. Naken och på rygg är du åtminstone värd ett par tusenlappar.

Ulrika Good sa...

Hej Olle! Tack för dina kommentarer. De fick mig att se ett ljus i tunneln just när jag trodde att det är helt normalt att tycka att det som egentligen gör oss kvinnor lyckliga är att sälja sex.
Men nu var jag jävligt onyanserad. Man blir lätt det efter ha läst allt jag gjort idag.
Och ett par glas vin på det.

Anonym sa...

I det här fallet är jag nog sjukt fördomsfull.

Anonym sa...

Och vad hände nu med kasettbanden? Gick dom av eller?

Ulrika Good sa...

Ja, här är hur lugnt och skönt som helst. Jag antar att kassettbanden håller hov någon annanstans om något helt annat.

Anonym sa...

Deep.ed: Du är lite skön va? Yrke? Det är ju så man kan spy! Jag tror inte att tjäna 300 spänn på en snabb handtrall eller avsugning i en bil eller i en portuppgång riktigt kan jämföras med ett yrke. Det är oftast det snabbaste sättet att få tag på stålar till nästa dos amfetamin eller benzo eller till den trevlige kille som väntar på lilla horan vid arbetsdagens slut. Man skall ju inte jämföra yrken och bevekelsegrunder i och för sig men jag undrar försynt hur många som väljer att bli städare på grund av missbruk, hot om våld eller övergrepp? Har nån hört talas om städtantstrafficking?

Anonym sa...

Ulrika: ...fast du har ju helt rätt: sakfrågan gäller ju om det är rätt att skriva sånt i en ungdomstidning och det tycker inte jag i alla fall. Ba så du vet.

Ulrika Good sa...

Du har många poänger Dr Nic. Det du beskriver är väl så det vanligtvis går till. (Även om undantag uppenbarligen finnes.) Om man inte kan erkänna det så vet jag inte vilken planet man bor på. Den självbekräftande torskens planet, kanske.
Men det var ju, som sagt, inte det vi diskuterade egentligen.

Och så har du formuleringskonstens gåva: "Städtantstrafficing". Mycket bra.

Anonym sa...

Apropå städtantstrafficking så finns väl liknande? Unga tjejer som skeppas från fattiga länder till rikare för att jobba mer eller mindre dygnet runt som piga hos rika familjer...

Anonym sa...

1. Till Svalander
Det finns ingen stark prostitutionslobby däremot finns det starka radialfeministiska lobbyorg. som ex. CATW som lobbar hårt för att ex. sprida sexkösplagen till andra länder.

Sen finns det sexarbetare som jag som försöker göra sina röster hörda utan att ha vare sig pengar, politiska kontakter eller annat. Ring upp en politiker eller en redaktör och berätta att du är hora så kan du se vilken reaktion du vanligvis möts av.

Och ring justitiedepartementet o fråga vem som framgångsrikt har lobbat i frågor kring prostitution...

2. Till flera
Om ni vill veta vad sexarbete är så ta gärna reda på fakta, ex. på www.sans.nu

Endast 10 % av all försäljning av sexuella tjänster sker på gatan (säkert ännu mindre i sverige idag). I Kanada presentera man nyligen en stor vetenskaplig undersökning om majoriteten av sexsäljarna som arbetar utanför gatan. Gissa ex. hur många av dem som har universitetsutb.? Den som gissar rätt kommer få en kram...

Ulrika Good sa...

Jo, du har helt rätt Mymlan. Jag tyckte det var ett lite kul ord först.
Men sedan kom jag att tänka på det faktiskt förekommer.
Och då var det inte kul längre.

Ulrika Good sa...

Isabella: Du om någon borde veta. Jag vet alldeles för lite i fråga om absoluta fakta i ämnet, så det ska jag inte ge mig på att debattera.
Men att det FÖREKOMMER elände, drogberoende och sargade själar är går bara inte att snacka bort.

Och du kanske inte kallar det en "proprostitutionslobby" men helt klart är att det dundrar fram en kraftfull armé här i bloggosfären så fort ämnet dryftas.

Ulrika Good sa...

Och du, Isabella: Jag uppskattar ditt sansade och nyanserade tonläge. Då vill jag gärna ta till mig det du har att säga.

Anonym sa...

Ulrika - kan du inte skriva nåt neutralt? Ta nya hemköp i Särö exempelvis. Hur är den egentligen? Hur är det med Balle? och med Aftonbladets satsning på kvalitetslitteratur?

Anonym sa...

Ulrika det finns människor med alla möjliga sorts problem, missbruksproblem o allt annat möjligt även inom andra yrkesgrupper. Mend et visas inte upp om man ska göra ett reportage om deras yresgrupp. Det finns människor med problem i sexbranschen, självklart men varför ska vi alltid målas i svarta bilder när majoriteten av oss inte har ex. drogproblem?

Tänk själv... tror du man kan vara framgångsrik som eskort om man har ett drogproblem? Tror du inte att svenska män föredrar att träffa en frisk kvinna med mkt mellan öronen om de söker sällskap o sex för en kväll?

Det finns sexsäljare framför allt inom gatuprostitution som har drogproblem och om du vill veta vad de själva säger så är det bara att lyssna på dem. Mina danska kollegor på gatan skrev ett uppror innan i höstas. Läs om det här...

Vi horor kan motbevisa en massa fördomar om sex, om män o kvinnor. Jag kan som en "halvfet gammal kärring" vara betydligt mer framgångsrik som eskort än en ung tjej med silikonbröst och "dum blondin" attityden. Nakenmodellstypen vill man se i ex. tidningar o film men inte ha sex med IRL.

Jag har en 70 årig kollega som mkt attraktiva män i 35 års åldern gärna anlitar. Vad berättar det för oss?

De yrkesskador vi drabbas av är framförallt orsakade av horstigmat, att vi nästan alltid framställs så fördomsfullt. De flesta av oss är precis som Veronica, helt vanliga kvinnor. artiklar som den om Veronica hjälper till att ta bort horstigmat och jag tycker det är bra att unga tjejer för lära sig att en hora är en självständig kvinna, för det är så det ser ut.

Och till sist ja... i bloggosfären finns det många som anser att dagens politik kring prostitution är fel. Det finns många som tycker det är fel att våra politiker fattar beslut i dessa frågor utan att vilja lyssna på oss osv. Många på nätet är mkt måna om demokratin och vår yttrandefrihet.

Anonym sa...

Vad jobbigt det vore (jag blir snart arbetslös) om prostitution sågs som vilket yrke som helst och jag därmed tvingades söka ett jobb som hora.
;)

Ulrika Good sa...

Dr Nic: Du anar inte. Jag halkade in på det här samhällspolitiska debatterandet på ett bananskal.
Nu vill jag tillbaka till mitt vanliga ytliga och tramsiga jag.

Hanna: En intressant tankegång. Du menar som att du skulle bli anvisad ett blåsjobb via Arbetsförmedlingen?

Anonym sa...

Hanna fråga dig själv varför du inte blir anvisad att bli porrskådis idag eller nakenmodell...

(Jag är enormt trött på argument hämtade från sandlådan)

Anonym sa...

Ja, alltså, som jag fattat det så kan jag bli aviserad i princip vilket jobb som helst och vore prostitution ett yrke som alla andra och utannonserades via arbetsförmedlingen vore det ju konstigt annars.

Anonym sa...

Isabelle - visst är det konstigt! Jag kan ju bli aviserad ett jobb som sliter på kropp och själ, varför inte lika gärna som porrskådis?

Fredo sa...

Ulrika: Jag förstår vad du menar. Ibland väcker man de stora elefanterna med tandtroll i betarna, tack vare till synes små funderingar kring ett ämne som berör en. Jag vill inte heller smutskasta någon enskild person, men minst en av de som figurerar bland ovanstående kommentarer är expert på att älta argument in absurdum så klockorna stannar och folk somnar. Alternativt blir galna. Keep up. Jag ser fram emot nästa ytliga betraktelse från ett stall någonstans i väst.

Ulrika Good sa...

Fredo: Tack för dom orden. Nu ska jag gå och lägga mej. Jag ska gå upp tidigt imorgon. Spännande dag väntar, hoppas kunna berätta mer om det snart.
Och så ska jag fundera ut något fjantigt om Hemköp, Expressen, Balle eller något annat ej brännande ämne som känns tryggt och bra.
God natt, alla som engagerat sig och orkat kommentera här.

Anonym sa...

En liten sista kommentar... sexarbetare över hela världen arbetar nästan uteslutande som egna företagare. arbetar de på en bordel så har de oftast hyrt in sig i lokalen. Så om du ska bli anvisad ett arbete som sexarbetare Hanna så får arbetsförmedlingen i så fall låta dig gå en starta eget kurs först och OBS du måste fixa allt själv, du kan inte anlita hjälp av någon annan, det har vi en kopplerilag som förhindrar dig att göra.

Ulrika Good sa...

Isabella: Du har helt rätt i det du säger. Men jag tror att Hanna ville göra ett tankeexperiment snarare än att vara superlogisk och realistisk.
Och "nästan uteslutande som egna företagare". Med all respekt, Isabella, jag är skeptiskt. Hur många prostitutionsbolag registreras på PRV varje år?
Men jag har lovat mig själv att inte börja argumentera i sak i en fråga som jag vet alldeles för lite om.

(Fattar ni vad tidigt jag är uppe?)