torsdag 4 juni 2009

Skyll inte på mig om jag inte röstar i EU-valet.

Inom reklamskrået brukar vi ofta prata om att "man måste respektera mottagarens intelligens" om reklamen ska fungera i längden.
Det verkar inte skaparna bakom det mesta som gjorts inför EU-valet ha beaktat.
Överhuvudtaget.
Jag har aldrig känt mig så idiotförklarad som när jag tagit del av de politiska kampanjerna som bedrivs just nu.
Det är både skrämmande och intressant att se att EU-aspiranterna och röstivrarna tar till de allra lägsta publikfriarna i form av Tingeling, pyttipanna, kampsånger, jinglar – den ena mer skamlös än det andra. Beror den låga nivån måntro på att det är mer personlig ekonomisk vinning inblandad än vid ett vanligt riksdagsval?
Har kampanjmakarna värderat sin målgrupp och kommit fram till att det är ett juckande Tingeling-klipp på YouTube som får oss att stå och köa i demokratins namn på vår lediga sommarsöndag? Tror de att vi kryssar Anna-Maria Corazza Bildt för att Eddie Oliva kommit på att det går att sjunga Anna-Maria i refrängen till Guantanamera?
Vart tog argumenten som talar till mitt intellekt vägen? Var är tankarna och ideologierna?
Just nu känns det som om det här valet fallit på sitt eget oseriösa grepp. Varför ska jag tro att det kommer uträttas något väsentligt i Bryssel när det bara förmedlas trams för att värva min röst?


, , , , ,

7 kommentarer:

Sjumilakliv sa...

Visst ska politiker utnyttja sociala medier och prova nya grepp, men som du säger så måste det finnas en seriös ton och ett faktiskt budskap också.

wolrath sa...

Kanske siktar kandidaterna (eller deras rådgivare) på viral spridning av deras budskap när de väljer kanaler? För vissa har det ju blivit så (du bloggar ju till exempel om det och länkar). Fast orsaken till spridningen är nog inte den de hoppats på :-)

Jonas Dahl sa...

Håller med till 100%. Jag har försökt att hitta fram till skillnader i ideologi och sakpolitik i EU-frågan, men finner fan bara kakrecept och tomma slogans. Tror vi får se ett rekordlågt valdeltagande på söndag. Och köper inte alls att det skall vara en plikt att rösta. Det folk slåss för i diktaturer är rösträtt, inte allmän röstplikt. Känner man att man inte har på fötterna för att göra ett kvalificerat val så är det bättre att låta bli. Och jag har banne mig bättre saker för mig på en söndag än att gå och rösta blankt.

Fred på jorden sa...

Det enda parti som tänkt till i kommunikationen, som fungerar både som helhet och som ”one liners” är Miljöpartiet. De har dessutom varit konsekventa med idéspåret de följer.
Övriga består mest av ansikten med tomma blickar och lika tomma ord.

Anonym sa...

Piraterna fördummar inte någon. De vänder sig till människor som redan är insatta i FRA, IPRED, ACTA, m.m. Miljömupparna gör det knappast heller. Dessa två partier är de som faktiskt tänkt driva frågor i parlamentet och inte bara nicka med byråkratmaskineriet.

Anonym sa...

Håller absolut med dig om att vissa kampanjer underskattar väljarnas intellekt. Hu! Tänker dock skylla på just dig om inte DU röstar. ;-) Ska du verkligen låta bli att utnyttja din demokratiska rättighet att rösta pga dåligt genomförda kampanjer? Det finns ju faktiskt seriös information att tillgå - oxå. Vet inte om man kan se en EU-valkampanj endast som en produkt som skall marknadföras, den röstberättigade kanske får förutsättas jobba lite mer själv också? Eller vad tycker du?

Vill även passa på att tacka för en toppenblogg.

Ulrika Good sa...

Anonym: Tack!
Nej, du behöver inte vara orolig. Jag ska rösta imorgon, det kommer inte att vara en konsekvens av de lallande kampanjerne.
MEN känslan kvarstår; ni behandlar mig som en idiot och idioter röstar inte.