lördag 17 december 2011

När kvinnor kallar framgångsrika kvinnor för "bråkiga".

I dagarna har affärstidningen för kvinnor Passion for business (någon har tänkt "passion är kvinnligt, vi lägger till det till ordet business så har vi det perfekta namnet för att tilltala the ladies i affärsvärlden") utsett Sveriges bråkigaste kvinna. I år blev det Anna Serner, en kvinna jag kommit i kontakt med när hon var VD för Sveriges Reklamförbund och funnit vara synnerligen kompetent, trevlig och handlingskraftig.  Således hade jag inte haft några som helst synpunkter på om hon (som numera är VD för Filminstitutet) utsetts till Sveriges mest handlingskraftiga kvinna. Däremot har jag stora problem med att man av någon obegriplig anledning vill kalla henne för Sveriges bråkigaste. Speciellt när jag korskör denna nyhet med att SR nu lägger ut vissa program, exempelvis Ekots Lördagsintervju på Spotify. Där kan du svart på vitt se att det verkliga etablissemanget, det vill säga de som intervjuas här, består till ungefär 80% av män. Tror någon att det blir en merit i det verkliga etablissemanget att kvinnors handlingskraft benämns som "bråkig"? Blir det lättare för framgångsrika kvinnor att få nya anställningsmöjligheter när de är placerade i bråkstakefacket? Nej, knappast.
Än värre blir det när man läser hur Passion for business själva definierar vad de menar med bråkig, nämligen "att gå före, stå upp för sina värderingar, lägga ned engagemang i sitt arbete och våga säga vad man tycker". Tack som fan Passion for business för att ni skapat ett pris som går ut på att tala om för näringslivet att kvinnor som lägger ned engagemang i sitt arbete är bråkiga. 

19 kommentarer:

Sonia Jansson sa...

Så underbart skrivet! det är problemet i ett nötskal. Det börjar redan i skolan och fortsätter i arbetslivet. Har aldrig hört någon kalla Kamprad för Sveriges (världens?) bråkigaste man.

Lena sa...

Klockrent och klokt. Bara konstigt att inte fler reagerar på idiotin.

Anonym sa...

BRA!

Christina sa...

Jag läste den där artikeln och överraskades av att jag ... skämdes. Tidningen tycker jag nummer efter nummer gräver djupare könsdiken. Varför behövs det ens en tidning om "business" för kvinnor? En tidn som dessutom balanserar på veckotidningsformatet av den sort jag hittar hos frissan. Jag är lite besviken på att de kvinnor som nu utnämndes gick med på att kallas bråkiga. Om de nu fick läsa innan, kommentera. Isf är det beklagligt. Har de, som kvinnor, engagemang och modet att stå för sina värderingar, gå före etc ... då borde de inte banalisera detta till att vara "bråkiga".

Carolina sa...

Jag har kallats bråkig hela mitt liv. Under grundskoletiden gjorde jag sådant som pojkar fick beröm för. Själv fick jag käft. Märker att jag blir arg, men egentligen är det bara en annan form av ledsenhet. Det sved för 8-åringen att se hur andra fick beröm för samma sak när hon själv ombads skärpa sig och hålla tyst. Idag svider det för 39-åringen att märka att detta synsätt ännu lever kvar! Och det är inte bara i tidningsform. Det är chefer inom näringslivet, personer med makt inom musikbranschen (jag är musiker och egenföretagare), politiker, ja folk inom alla områden som fortfarande har bilden av att flickor och kvinnor är flickor och kvinnor när de håller tyst och sitter still och bråkiga när de står för något, har ett mål etc. Jag minns hur man bara skrattade nästan av stolthet åt de, av någon anledning oftast pojkar, som verkligen var bråkiga och sa att "pojkar är pojkar". De kunde dra folk i håret, förstöra andras teckningar och mobba. När män i näringslivet är hänsynslösa och går över lik för att tjäna mer så kallas de inte bråkiga utan de har fighter spirit och framåtanda!

Anonym sa...

Håller med fullständigt!

Många av den här typen av utnämningar tror att de lyfter fram kvinnor - istället idiotförklarar de dem (antagligen utan att ens förstå att de gör det!) Så att man baxnar...

Hanna Fridén sa...

Helknasigt att det är så. Själv måste jag säga att jag aldrig haft problem med de kompetenta kvinnor i branschen som andra gnäller på. Det de kallar för ett kallt, bråkigt sociopatbeteende förvirras jag av, då de enbart varit sakliga och kunnat lämna kritik utan att kombinera det med 486234 ursäkter. Det är i sanning tragik att kvinnor som är raka och sakliga och utför sina arbetssysslor utan att också agera psykiatrer ska stämplas som elaka, kalla och bråkiga.

Mig är det fine om folk kallar bråkig, jag biter rätt lätt och kallar folk för pucko och dylikt - Inga konstigheter! Men jag ser dagligen kvinnor tillskrivas denna egenskap när de faktiskt inte gör annat än att vara just kompetenta och proffsiga.

Anonym sa...

Kolla också in priset med det intressanta namnet Beautiful business award.....som förstås handlar om kvinnligt företagande. Inte så genomtänkt i alla fall om jag får tycka.......

En man

Anonym sa...

Känner igen mig i flera av kommentarerna. Så länge man skrattar och ler får man vara med och leka (om än underbetald), men när man säger något rakt upp och ner är man "så hård" och inget att satsa på för den arbetsplatsen (där man gärna ska visa framfötterna)...

Therese Reuterswärd sa...

Jag tycker också att titeln är olycklig, och skulle jag kallas bråkig av mina kollegor skulle jag skämmas. Men vad jobbigt det blev! Jag gillar ju tidningen!

Anonym sa...

Jag tror inte att ni förstår.
det är av alla de anledningar ni skriver som priset delas ut och att det kallas just bråkigt har med upphovskvinnan att göra.

mvh

/Mathias
redchef, PfB

Ulrika Good sa...

Men Mathias, då är det ett enormt kommunikationsproblem ni har. Ingenstans kommunicerar ni att det är en lek med Anna Bråkenhielms namn (inte ens här nämner du att det är henne du syftar på). För övrigt anser jag att det är en ordleksdarling ni borde ha dödat, eftersom den uppenbarligen ger fel associationer.

Ulrika Good sa...

Jag har blivit uppsagd under fula förhållanden vid mer än ett tillfälle. Jag hade kunnat gå mycket längre, både vad det gäller det juridiska och publicitetsmässigt, men avstod, för man vill ju inte få rykte om sig som en besvärlig jävel.
Nu undra jag om alla de kvinnor i näringslivet som är med på "bråkigast"-topplistan har någon slags disclaimerbrasklapp på kavajslaget där det står typ: "Ja, alltså jag är inte bråkig på riktigt, det är en lek med Anna Bråkenhielms namn".

Gabrielle Peteri sa...

Tycker det du skriver är klockrent! Rätt att ifrågasätta ett pris till kvinnor med det namnet, eller välj en av varje kön :O
Gabrielle

Anonym sa...

Men bara just för att! Mina döttrar får tillsägelser i skolan när de ifrågasätter eller bara pratar för högt. Pojkarna i samma klass får springa som tokar i korridorer utan att någon lärare reagerar. Ofta blir det samma sak i vuxenlivet, i såväl sociala som yrkesmässiga sammanhang. Därför har vi gjort Bråkig till något positivt. I väntan på att värdet för handlingar och uttryck ska benämnas på samma vis oavsett kön.
/Mathias

Godiva sa...

Väl rutet!

Samtidigt är ju bråkig ibland faktiskt lite av en komplimang, när det betyder att man går sin egen väg.

När man jobbar med hästar är det inte en komplimang när en individ väljer att inte följa med flocken...

Klurigt!

Lena sa...

Nej Mathias,
Ni har inte alls gjort bråkighet till något positivt. Många uppfattar det inte så, i alla fall, även om du tycker det.

Det ni gör är ju att förstärka och bidra till att behålla den omodernt unkna föreställningen om att flickor är (ska vara) snälla och att pojkar tar (måste ta) plats för att vara "rätt".

(Eftersom ni är så otydliga med att titeln är en "ordlek" tycker jag att det i sammanhanget är ett oväsentligt argument).

Det ni gör är som att instifta en tävling för Sveriges fjolligaste/mesigaste man. Vinnare: män inom traditionellt sett mer kvinnliga områden, eller med en "mjukare" ledarstil.

Hur idiotiskt och nedvärderande vore inte det? Vilken man skulle vilja stoltsera med att vara Sveriges Fjolla? Skulle du?

Terese Mörtvik sa...

Tack för att du sa det. Blir så frustrerad på sånt där. Visst förstår man att de vill ta ett negativt ord och vända det till något positivt, men det funkar bara inte där. Är själv den typen som gärna står upp och slåss för både mina och andras åsikter och jag vet vad det innebär att anses vara en 'bråkig' kvinna. Och det är då fan inget positivt i arbetslivet, även om man klär det i rosa och kallar det passion.

Caroline sa...

Idag när jag hade utvecklingssamtal med min chef så gav han mig feedbacken att han tyckte jag var modig (av olika anledningar). Jag tror aldrig någon har sagt det till mig tidigare, och jag tog det som en jättefin komplimang. Bråkig-nej tack, men modig- gärna!