måndag 7 november 2011

Kvällen när dricksen blev överkurs.

Jag har jobbat i Stockholm ganska mycket de senaste veckorna. I kväll åt jag en stillsam middag ensam på den krog som ligger närmast Story hotell där jag bor, nämligen PA & Co, ett klassiskt stamhak för kändisar och Östermalmsbor. Jag åt en chèvre chaude och drack ett glas rött. Och så kunde jag inte låta bli att beställa en Gino till efterrätt, eftersom  den uppfanns just här. Min beställning var superenkel, jag ställde inga specialkrav och så fort jag ätit upp gick jag därifrån. Efter betalningen, förstås. När servitören kom med betalningsdosan ställde han en fråga som faktiskt gjorde mig helt perplex: "Hur mycket vill du ge mig?" frågade han och syftade på hur mycket dricks han skulle knappa in. Eftersom jag inte ville verka som en snåljåp, och inte fann mig i situationen, klämde jag ur mig ett mesigt "fyrtio kronor extra" och så stannade notan på strax över fyrahundra.
Men när jag gick därifrån blev jag mer och mer upprörd. Att dricksa i Sverige är något frivilligt och bygger i första hand på regler från svunna tider, en ängslan för att verka snål och en önskan om att få bättre service. Men i vilken annan verksamhet måste man betala extra för att inte bli dåligt behandlad? När prissättningen redan är mastigt tilltagen och den som serverat dig inte gjort ett enda dugg mer än att sköta en väldigt rutinmässig del av sitt jobb känns dricksen verkligen som överkurs. Och om man ändå vill ge personalen en personlig gåva borde det vara en rättighet att få göra det diskret och med värdighet. Inte på grund av en uppfordrande standardfråga vid betalkortsläsaren.
Allt detta hade jag inte kommit att tänka på om inte tipstiggeriet gjorts på ett sådant plumpt sätt. Då hade jag bara dricksat som vanligt och kanske till och med trott att det var rimligt.
Vad tycker du, är dricks på krogen och i taxin en självklarhet?

20 kommentarer:

Lola sa...

Det är väl redan inbakat i priset man betalar? Det är Sverige, med rätt OK löner ändå, i jämförelse med exempelvis italienska servitörers. Nu är väl servicebranschen inte så lönande var man än jobbar i världen, men jag har svårt att tro att han skulle gå runt och svälta på sin ordinarie lön. Nä, förstår att det där inte kändes bekvämt alls! Och jag betalar dricks bara när jag tycker att den förtjänas. Det är var 8:e gång kanske.

Wennborg sa...

Nej, dricksen har aldrig varit inbakad i priset. En märklig missuppfattning från den tid då servisavgiften (servispersonalsens lön) blev inbakad, på 70 eller 80 talet.

I övrigt håller jag med Ulrika. Ganska plumpt att fråga så. Bättre med dom korttermonaler där gästen själv slår totalbeloppet och kan drickas då om man vill.

Anonym sa...

Vore iofs ett kul betalningssystem i reklambranschen. Visa reklamen, ställa frågan: "Jahapp. Så ser det ut. Hur mycket vill ni ge mig?"
MJ

Anonym sa...

Som gammal restaurangare kan jag säga att dricks är något man förtjänar när servicen är bättre än personen kan förvänta sig av priset på maten.

Restaurang är ett slitigt och jävligt dåligt betalt jobb. Även om man har en minimilön på 109 kr. Så är det få jobb där människor accepterar att jobba i tio timmar med totalt 15 minuters rast och få ett så lågt OB på kvällar och helger som man faktiskt får. På det får man ta otroligt mycket skit som servitör. Man blir bemött som en andra klassens medborgare. Vem annars kan ta att någon visslar på en för att få ens uppmärksamhet, eller att bli tilltalad med ööhhh, eller HÖRRÖ? Vem får annars ta att bli tallad på röven och stå ut med att människor hånfullt kör med en med ett leende för att gästen skall vara nöjd när de går därifrån?

Samtidigt lärde jag mig snabbt att jobba glatt och att faktiskt ge service kunde höja min lön rejält genom att jag drog in dricks. Jag jobbade med merförsäljning för att höja notan varpå dricksen skulle gå upp och såg till att känna av vem som ville bli behandlad hur.

Du skall fånga upp om gästen är missnöjd utan att de säger det, se till att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och kunna bidra till att kvällen blir gladare än förväntat. Tima allt med dryck vid rätt tid. Kanske öppna upp för det dejtande paret som är lite osäkra så att de kan prata med varandra.

Det är mycket man som gäst inte tänker på. Själv vill jag ha lagom och glad service, inte för inställsamt eller för på, men inte heller att människan helt enkelt inte bryr sig.

Dricks är faktiskt ett väldigt bra sätt att få människor att faktiskt vilja göra ett bra jobb, och inte bara vara där och göra vad de får betalt för. Önskar att fler yrken kunde regleras efter arbetsinsats och kompetens (i det här fallet t.ex. vinkunnande) snarare än fackliga avtal.

Innan du klagar över drickssystemet, gör dina mil på golvet och känn på hur det verkligen är.

Franca & Jag sa...

Anonym, jag har jobbat mina mil på golven i Stockholms krogvärld ocn nu bor jag i dricksens hemland USA.

Jag tycker inte att Ulrika säger att det är FEL med dricks utan att det var ett plumt och märkligt sätt att be om den, eller nästan kräva den.

Att hon sedan inte givits något extra av sin servitör utöver det normala (ta beställning, ta in dryck och mat, duka av och sedan komma med notan) och att detta skulle innebära att ev dricks skulle vara lägre eller obefintlig tycker jag är helt logiskt.

Ger man sin kund det lilla extra så förtjänar man dricks, gör man inte det och dessutom nästintill kräver att få den då har man blivit blasé och förtjänar då rakt inte någon dricks om du frågar mig.

ALLA kan ta beställning, ta in och ut en tallrik med mat och slänga fram en nota. INTE ALLA kan göra detsamma med servicekänsla och därmed öka trivselkänslan för gästen.

Jag bor i ett land där dricks är förväntat oavsett service - du kan uppleva den sämsta servicen någonsin och ändå få onda ögat om du inte dricksar ordentligt(15-20% beroende på var du är). MEN här lever de på dricksen, lönen är löjligt låg plus att de delar oftast med diskplockare mfl.

Jag gillar inte snåljåparna i Stockholm som kräver specialservice av sin servitör och sedan lämnar 10 spänn i dricks med orden "dricks ingår ju i notan". Dessa vet mycket väl att det inte är fallet, det är ett risigt beteende och fult som attan.

Att däremot äta en lugn middag snabbt och enkelt tycker inte jag ska innebära några 100 lappar i dricks om man nu inte fick monsterbra service på köpet.

Men att komma dragande med att "om du inte gått dina mil på golvet så har du inte rätt att ha en åsikt" det är bara trams. Klart alla kan ha en åsikt. Använd lite sunt förnuft bara...

Erik F sa...

Nej, dricks är medeltida(http://bloggar.expressen.se/lars/2009/09/dricks_ar_medeltida/).

Låt oss slippa detta ofog och gå vidare som moderna människor.

Medelklassman sa...

Jag var med om samma upplevelse igår. På Jensens Böfhus. På lunchen!

Min reaktion: förvåning och snålhet.

Ms Spider sa...

Definitivt inte, jag ger dricks om det är något speciellt, något över förväntan - må det vara maten, må det vara servicen, må det bara vara en kommunikativ person som SER mig och är positiv. Och jag dricksar nästan aldrig på kortet, jag lägger det extra i kontanter. Men att bli KRÄVD på dricks? Nej du tack, då blir det definitivt ingenting.
Speciellt inte i ett land där det går att leva på lönen, även om det inte blir ett lyxliv direkt, men det går.

Skrymta sa...

Förstår jag anonym gammal restaurangägare rätt om det är så att det är gästerna och inte arbetsgivaren som ska sätta personalens löner?

Ulrika Good sa...

Lola och Wennborg: Jag säger (och tror inte) att dricks är inbakat i priset på svenska krogar. Dricksen är en extrabonus vid specialnöjda tillfällen, till skillnad från vissa länder där serviceavgiften (och därmed personalens lön) inte ingår. Så har jag fattat det i alla fall.

MJ: Jamen den frågan är ju i så fall: "Hur mycket vill ni ge mig utöver det som står på fakturan?" :)

Anonym: Att det är slitigt och ofta dåligt betalt i restaurangbranschen tvivlar jag inte en sekund på. Men det är många yrken som har det så utan att någon skulle komma på tanken att dricksa dem. Jag sticker inte till mina barns lärare en hundring när de varit extra pedagogiska och uppmärksamma på deras behov, exempelvis. Jag tror dessutom att det skulle uppfattas väldigt förnedrande.

Franca: Ja, det var just ett sådant tillfälle där det var obefintlig extraansträngning och redan var tokdyrt som det var för det jag fick. Dricksen var tuvan som fick notan kostnadsmässigt att tippa över, skulle man kunna säga. ;)

Erik: Förnedrande allmosor, det är faktiskt så det kan uppfattas, vill ha fasta och klara priser.

Medelklassman: På Bøfhuset! OMG, där har man kanske inte direkt dricksplånkan vidöppen heller.

Ann-Katrin: Att lägga kontanter är definitivt att föredra för någon, som jag, som är dålig i huvudräkning och får sitta och kämpa med vad den nya slutsumman blir. Och som krav – nej tack!

Skrymta: Mitt i prick!

Wennborg sa...

Ulrika, jag lovar, dricksen är inte inbakad i priset. Dricks och servisavgift är inte samma sak. Servisavgiften har varit inbakad länge i Sverige, dvs personalens lön. Då var det viktigt att sälja mycket för servisen eftersom din lön kom från avgiften. Nu har servisen timlön (som inte är sådär jättestor direkt).

Dricks är precis som du säger en extra summa från gästen. Dricksen "trunkas" på en del ställen (ofta de lite bättre) dvs all servis lägger ihop sin dricks och delar. Ibland får även köket en del. Tyvärr var det inte så när jag var kock....

Wennborg sa...

Ulrika, jag lovar, dricksen är inte inbakad i priset. Dricks och servisavgift är inte samma sak. Servisavgiften har varit inbakad länge i Sverige, dvs personalens lön. Då var det viktigt att sälja mycket för servisen eftersom din lön kom från avgiften. Nu har servisen timlön (som inte är sådär jättestor direkt).

Dricks är precis som du säger en extra summa från gästen. Dricksen "trunkas" på en del ställen (ofta de lite bättre) dvs all servis lägger ihop sin dricks och delar. Ibland får även köket en del. Tyvärr var det inte så när jag var kock...

Fortfarande lycklig sa...

Håller med dig helt! Dricks är inte på något sätt en självklarhet utan ett sätt att tacka om man är väldigt nöjd med maten och/eller servicen. Vill jag dricksa är det upp till mig och inget som servitören ska tigga sig till. Jag hade nog inte heller funnit mig om jag råkat ut för det, men om det händer (och jag finner mig) ska jag svara "Tja, jag hade tänkt ge dig en hundring men eftersom du frågar på ett så oförskämt sätt får du ingenting".

Anonym sa...

Hej Ulrika!

Jag kommer alltid på de bra replikerna i efterhand eller när jag kan fundera ut dem långsamt, vilket gör att ditt blogginlägg har hjälpt mig genom att förbereda mig om jag skulle hamna i samma situation. :)

Vad tror du om svaret "på vad vis har du förtjänat den ?" nästa gång du får den frågan av en servitör?

Aningen Off-Topic, men jag hoppas att det är tillåtet: Jag bjöd en gång ut ett stort affärssällskap på finkrog i USA. Jag kände till de amerikanska reglerna om ca 15-20% dricks, men tänkte att "det måste ju finnas en maxgräns", om sällskapet äter för flera tusen så blir ju 15-20% annars en orimlig summa, tyckte jag. Jag dricksade därför rejält (>100 USD) men inte i närheten av 15%. Du skulle sett blickarna jag fick av personalen när vi gick. Kallas nog "learning by doing".... Mina amerikanska kompisar asgarvar fortfarande åt historien.

/Uffe

linlasj sa...

Dricksar inte taxi längre. Tidigare gjorde jag det då de schablontaxerades för dricks. Det görs inte längre.

På krogen allt från 2 till 5 procent om servicen varit bra. Men så där gör man inte, inte som han gjorde. Det är dålig stil.

anna sa...

Tycker också det här med dricks är svårt! Ja? Nej? Hur mycket? Men så klumpigt beteende av servitören. Man kanske får tänka att man lätt blir "hemmablind" på sin egen arbetsplats. Kanske därför frågan hoppade ut som den gjorde?

Jag har också jobbat på krogen och jobbar idag med krogen. Jag skulle vilja bemöta Anonym som skrev detta:

Restaurang är ett slitigt och jävligt dåligt betalt jobb. Även om man har en minimilön på 109 kr. Så är det få jobb där människor accepterar att jobba i tio timmar med totalt 15 minuters rast och få ett så lågt OB på kvällar och helger som man faktiskt får. På det får man ta otroligt mycket skit som servitör. Man blir bemött som en andra klassens medborgare. Vem annars kan ta att någon visslar på en för att få ens uppmärksamhet, eller att bli tilltalad med ööhhh, eller HÖRRÖ? Vem får annars ta att bli tallad på röven och stå ut med att människor hånfullt kör med en med ett leende för att gästen skall vara nöjd när de går därifrån?

Att man drabbas av detta skulle vara en anledning till att förtjäna dricks? Inte i min värld. Arbetsplatsen sätter standarden för sina besökare och det klimat som råder där. Jag vet flertalet krogar där detta INTE sker. Där man attraherar en trevligare publik. Och där man får sina raster för att man har bestämt att det är viktigt för att personalen ska kunna orka.

Men jag vet också att det är ett tufft jobb. Och hur städad restaurangen än är så kommer rötäggen in. Men det gör de om jag jobbar på Ikea också. Eller som lärare. Eller undersköterska. Eller bilförsäljare. Det ingår liksom i utmaningen med serviceyrket.

Jag vill dricksa när jag känner att det är värt det. Det behöver inte vara nåt specifikt, men bara den där känslan när man känner att "wow, det här var bra". Krogen är viktig och de människor som jobbar där är viktiga. Tänk om alla krogar stängde? Vilken viktig funktion de fyller för oss. Jag hoppas alla som jobbar på krogen kan sträcka på sig och känna sig viktiga även utan dricks och att aldrig behöva känna att de "måste ta" att bli tafsade i röven.

(Ok... blev lite långt och lite off topic... carried away... sorry)

Anonym sa...

Att tänka på: de som jobbar på innekrogar i de större städerna kan tjäna ganska mycket i dricks (som de är skyldiga att skatta för men sällan gör). Men de som jobbar på andra restauranger runtom i landet får sparsamt med dricks, för samma slit. Men lönen är samma.
Daniel Hirsch

Anonym sa...

Har du du slutat att blogga? Synd i så fall!

Sara sa...

Jag saknar dig

Kerstin sa...

Jag har precis börjat tänka som du. Från att tidigare varit en generös dricksare har jag numer övergått till att nästan inte ge dricks alls.

Dricksen ses nog som en rörlig del av lönen. Skulle vara mycket bättre om lönen var högre (och därmed matpriserna).