lördag 12 oktober 2013

Därför är jag inte #osminkad, trots allt.

En kampanj som gör mig mer än lovligt kluven är Aftonbladets #osminkad. Uppsåtet, att minska pressen på den ständigt perfekta ytan, är vällovligt, men det finns andra aspekter som gör mig skeptisk. Flera av kampanjens kändisfrontfigurer är uppenbarligen inte alls osminkade, och tydligare än så kan väl inte skräcken för att visa sig fulare än nödvändigt exemplifieras. Och jag är den första att förstå dem.
Är det något jag värnar om här i världen så är det mitt lättraserade självförtroende. Allt som hotar att sätta det i svajning försöker jag undvika med alla medel. Dess bräcklighet har satt tillräckligt många käppar i hjulet för mig tidigare i livet.
Ett av mina verktyg för att kunna möta världen som någon som tror på sig själv och sina egna förmågor, är att sminka fram en förskönad version av mig själv. Genom att optimera det yttre har det inre hängt med på kuppen, och jag känt mig starkare. Hur patetiskt och sorgligt det än är.
Därför läser mitt undermedvetna att Aftonbladet vill att jag ska göra mig till en lägre rankad varelse som har svårare att ta för mig. Och det tänker jag inte bjussa på. Speciellt som merparten av dem som upprätthåller kraven inte behöver offra ett dyft. De sitter redan tryggt på sina självsäkra och självklara positioner i samhället och deras utseenden är något ganska oväsentligt. (Jag syftar förstås på männen med makt.)
Men att ha sminkväskan som pansar också en jävligt jobbig ryggsäck (om du ursäktar de märkliga metaforerna). Hur mycket skulle jag inte önska att jag blev bedömd på samma sätt oavsett hur jag ser ut och att jag kunde välja själv när jag hade tid och lust att piffa till mig. Så är det dock inte.
Det märks inte minst när man ser reaktionerna på i stort sett varje bild som en kvinna eller tjej lägger upp på ett socialt media. "Snyggo!"-kommentarerna är i det närmaste obligatoriska, med all säkerhet skrivna i peppande syfte. Men samtidigt är de en viktig faktor till varför många i likhet med mig helst inte går utanför dörren när man känner sig som ett "Fulo!".
Så, kan vi inte enas om att det finns andra och ännu mer uppmuntrande sätt att kommentera kvinnors förehavanden än att ständigt fokusera på deras utseenden?

Ungefär samtidigt som jag läste om Aftonbladets kampanj tittade jag i tidningen Tara. Som en av "10 heta makeup-trender" listar de "Felfri hy".

Jamen tack så himla mycket! Vad mer kan man tänka sig är höstens trender på utseendefronten? Fantastiskt hår? Perfekt kropp? Oantastliga gener? 
Tidningar för kvinnor som kryllar av till perfektion retuscherade och fixade bilder, samt inslag som det här ovan, visar tyvärr allt för tydligt hur lätt alla "Du duger som du är"-artiklar väger i sammanhanget.

Inga kommentarer: