fredag 4 oktober 2013

Tårtbagarens brief.

Något som jag förmodligen kommer att tjata om tills allas öron kollektivt ramlat av, är vikten av en genomtänkt brief för att åstadkomma bra jobb och nöjda kunder. För att illustrera vad jag menar vill jag att du tänker dig att du fått uppgiften att baka en tårta till någon. Förmodligen vill du då veta saker som:

  • vem tårtan är till för
  • hur gammal den personen är
  • om det är en man eller en kvinna
  • vad hen har för smakpreferenser 
  • vid vilket tillfälle den kommer ätas
  • om de tilltänkta ätarna har några allergier 
  • hur många den ska räcka till 

Utan den här (ganska självklara) infon är det stor risk att tårtan blir oätlig, utskrattad eller bara helt fel i största allmänhet. Ändå är det ganska vanligt att man förväntas baka en reklamtårta nästan helt i blindo. Så att säga.

4 kommentarer:

Fredrik Wallinder sa...

hej,
Ok, här kommer en fråga. Min idealkund är svensk kvinna, 35 år, gift, 2 barn, bor i storstad, fast jobb, många väninnor, uttråkad och vill ha lite guldkant i den stressiga vardagen och är villig att betala för den.

Var hittar jag bra copy-exempel som passar den målgruppen?

hälsning,
Fredrik

Ulrika Good sa...

Hej Fredrik! Din fråga är för snävt ställd. Målgruppen är bara en av tårt- (hmm...) bitarna i briefen. Vad marknadsföringen ska åstadkomma och varför är exempel på två andra viktiga komponenter som krävs. Plus givetvis vad avsändaren har med i bagaget, vad konkurrenterna har för sig, hur marknaden ser ut och en massa andra grejer.

Ulrika Good sa...

Och copyn är bara en av bitarna av reklamtårtan, för den delen.

Lars sa...

Japp. Det händer hela tiden.
Jag jobbar mest med web-design och får oftare än man kan tänka sig i uppdrag att få ihop latinsk text och temporära bilder till en snygg design utan att veta vad det kommer att handla om. Design är ju egentligen att att kommunicera ett innehåll på bästa möjliga sätt.
Senaste gången det hände fick jag efter en hel radda med frågor svaret: 'Make it sexy!' haha:)