onsdag 8 januari 2014

Mailkonversation om ett udda fyllekäk

För någon månad sedan gick vår frys sönder. Dagen innan julledigheten fick alla på Johans jobb ett mail från en (bak- och) ångerfull arbetskamrat som vi kan kalla Hans. Hur hänger dessa två händelser ihop? Läs mailkonversationen så förstår du.

Mail från Hans, ämne "Hungriga":

Hej allihop!
Alkohol å omdöme har och kommer aldrig bli kompisar. 
Igår kväll skålade vi, sjöng, blev glada å plötsligt hungriga. I frysen här på jobbet hittade vi en knuten plastpåse med små insjökräftor som vi kokade upp. Inser nu att vi naturligt borde tagit med oss kräftskalen härifrån… Men framför allt. Vems var de?? Hoppas de var gamla å glömda! Om inte å om möjligt så styr jag upp å fixar nya. 

Hans,  
AKA Spontankocken 


Svar från Johan:

Hej Hans. 
Hoppas kräftorna smakade. Ett råd är dock att tina kokta kräftor långsamt i kylen under ett dygn, de ska absolut inte kokas en gång till. 

Orsaken till att jag hade kräftor i jobbfrysen var att vår frys hemma gick sönder och det jag ville rädda var just kräftorna. 

Vill du styra upp och fixa nya kommer här en liten manual. 

Att göra redan nu:
Boka ett torp på hofmantorp.se till en av helgerna i augusti 2014, vänta inte för länge, de tar snabbt slut. 

Själva kräftfisket:

Vecka 1: 
Fiska betesfisk – mete är en bra metod. Tänk på att det bara är vitfisk som mört, braxen och id som gäller. Absolut inte abborre. Bra bete är brödkulor som du gör genom att blanda formfranska med lite honung. Räkna med att du måste fiska minst tre dagar för att få tillräckligt med bete. 

Vecka 2: 
Laga mat. Det finns inget vatten eller el i torpen så du måste laga alla rätter så att det bara är att värma maten på vedspisen. Packa. Sängkläder finns men allt annat får du ta med dig. Det kan bli kallt i stugan så ta med varma kläder. Pannlampor är också bra att ha, fisket sker nattetid. 

Vecka 3: 
Ta dig till Hovmantorp lämpligen via bil. Se dock till att den har hög frigång då torpet ligger fem kilometer in på en skogsstig. Bäst är en SUV eller Jeep. 

Räkna med fyra timmars bilresa. 

Väl framme är det dags att beta burarna och göra i ordning båten. Det tar ca 2-3 timmar. Ät en snabb middag och ge dig ut på sjön. Släng i burarna och sedan åker du ut och vittjar var tredje timme hela natten.
  
Dag två gör du samma sak. Städa sedan torpet och kör försiktigt hem igen. Kräftorna har du med dig levande hem i en balja. 

Vecka 4: 
Koka kräftorna i mycket krondill och väldigt salt vatten, tillsätt gärna en ljus öl per 4 liter vatten. Låt dom dra i sitt eget spad i ett dygn sedan packar du dom i sådana där portionsförpackningar som du hittade i frysen. 


Ja det var väl allt tror jag. 

Visst är det lite bökigt men inget går ju upp mot självfångade svenska insjökräftor, eller hur! 


De allra bästa hälsningar 

Johan

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett ord.
Fifan ;-)

Linda sa...

Hahahaha, kan inte låta bli att tycka att detta var underbart! Tråkigt med kräftorna, men din mans svar var ju klockrent. Älska den humorn!

larsfotografier sa...

Hihihi, den var fin ;-)