fredag 15 juni 2007

Matnyttigt – äntligen.

Det har varit lite substans och mycket snuttifierat här på bloggen, men nu tänkte jag ta mig tid att skriva lite om mina upplevelser här nere. Det är omöjligt att inte börja med att brista ut i förutsägbara floskler som "helt fantastiskt", "ett minne för livet", "otroligt lärorikt" und so weiter. Men precis så är det.
Varje dag har vi hittills delats in i sub-grupper på fem-sex personer som bedömer en till två sub-kategorier om dagen. Jag har t ex bedömt "Flat mailing", "Charity", "Helth Care", "Alternative" och "New Product Launch". Mitt första och bestående intryck av alla bidrag är: "Hmm... När kommer alla fantastiska kampanjer?". Det är ärligt talat en hel drös grejer som absolut inte håller måttet. Och ganska långt mellan Halleluljah moments, om man säger så. Men dom finns!
Vad vi gör är att vi sitter med en liten iPac (typ Palm Pilot) och pluttar för 1 till 9 vad det gäller fyra kriterier. De är "Strategy", "Creativity", "Execution" och "Result". (För många kriterier i första omgången om ni frågar mej.)
Vi har alla kampanjbeskrivningarna utskrivna och samlade i en pärm. En person från Cannes Lions förevisar presentation board-en och den eventuella filmen och/eller url:en. När du tycker att du bildat dej en uppfattning om kampanjen pluttar du för och juryn går vidare till nästa bidrag.
Första dagen satt jag i en sub-jury där vi hade otroligt kul och pratade mycket (inte BARA seriösa saker, utan även att typ någon som hette Mike Jackson skrivit under ett utskick, och spann vidare på det: WOHOO... Well, I guess you had to be there.) Andra dagen satt jag i en grupp där ingen sa någonting, i princip, vi var snabbast klara av alla. Seriöst, men LITE trist. Idag har jag suttit i en jury där vi diskuterat kampanjerna mycket, på ett synnerligen engagerat sätt. Mycket beroende på att väldigt många skickat in i fel kategorier. Mitt tips är: läs kriterierna noga, och missa inte att det finns både en kategori som är "Alternative" och en som är "Direct; Alternative". Till exempel.
Imorgon blir det också "otroligt spännande". Då är det slut med subjuries och short list-dags. Jag är lite frågande för hur det blir när trettioen personer ska diskutera bidragen, men dom har säkert tänkt på det också. Jag kan redan nu utlova en matnyttig rapport om hur detta går till. See you tomorrow!

Inga kommentarer: