lördag 8 maj 2010

Så går sparrissnacket om sociala media.

Har du sett den senaste reklamfilmen från Findus? Den där två sparrisar snackar med varandra, och den ena har en sådan där tvärsäker attityd om att månlandningen aldrig ägt rum. Som bevisföring för sin uppfattning lägger han fram diverse uppsnappade detaljer, sådana som brukar benämnas som vandringsägner, klintbergare, urban legends eller faktoider.
Häromdagen satt jag på en restaurang och lyssnade till ett sparrissamtal på riktigt. Den här gången behövde jag inte tjuvlyssna, sparrismannen pratade så högt och tydligt att Johan och jag knappt kunde föra ett eget samtal med varandra.
Ungefär så här lät det:
– Är du med på Facebook? Näe, inte jag heller. Fan, jag har inte tid med mina riktiga vänner, hur ska jag då hinna gulla med åttahundrafemtionio gamla klasskompisar från högstadiet, liksom? Och vet du, nu finns det en grej som heter Twitter också. Man skriver typ att "Nu sitter jag här och äter middag" och så skickar man iväg det med mobilen så att alla kan läsa. Varför man ska göra det? Ingen aning. Det är verkligen heeeelt sjukt!
Sedan berättade han om en Facebook-grupp där någon kille bestämt sig för att göra något taskigt mot en tjej om han fick 1500 medlemmar.
– Och alla visste det. Utom tjejen. Så där är det på nätet idag. För jävligt!
Killen var i fyrtioårsåldern och än en gång kunde jag konstatera att just sociala media är något som är väldigt lätt att ha mycket bestämda åsikter om, trots att man egentligen inte alls prövat eller förstått vad de går ut på.
Att Facebook enbart skulle befolkas av gamla högstadiepolare och att Twitter är en ändlös räcka av envägskommunicerande matuppdateringar är två av de mest seglivade sparrisfaktoiderna i ämnet.
Kvällen fortsatte med tvärsäkra åsikter om vitt skilda ämnen, och just när han snackade som bäst om allt han visste om Greklandskrisen, Vasaloppet, träningsmetoder, konstnärlig talang, eller vad det nu kan ha varit, lutade sig Johan fram mot mig och sa:
– Och NU fryser vi in honom.

(Här kan du se Findusfilmen med de pladdrande sparrisarna.)

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ofrivillg överhörning av bästa slag! :)

Humlan sa...

"Sparrissnack" och vips har ett nytt, ack så andvändbart uttryck sett dagens ljus.

Tomas Nyberg sa...

Tack för ett sanslöst roligt inlägg och för dagens nyord: #sparrissnackare

ksth sa...

Apropå sparrisreklamen: varför pratar de med ICA-Ulfs och ICA-Sebastians röster? Är det avsiktligt?

Garbo och jag sa...

Är helt med dig!

Varför har de som inte sett nyttan och glädjen med sociala medier så fantastiskt många och bestämda åsikter om det?

http://bit.ly/afTWDX

Åsa Dahlqvist sa...

Sparrissnack! Där satt den, Ulrika. :-)

08armada sa...

Jag fick ett nytt favorit uttryck och en ny stjärna på min blogghimmel! Tack Ulrika, underbat inlägg!

Anonym sa...

Guuud va pinsamt...ja inte direkt vad dom pratade om utan att jag faktiskt kände igen mej lite!! Kalla mej bakåtsträvare, mossig eller huvva, gammal. Men varför twitter och till vad?! Har inte kunnat med att haspla ur mej frågan till nån pigg 18-åring, med risk att inte fatta förklaringen:)
Tack för en härlig blogg som gett mej sanslösa garv!!!!

Leonardo Cipriano sa...

Måste bara få börja med att sparrisreklamen är klar seger! och att uttrycket "Sparrissnack" numera är ett faktum, är en ännu större seger! Jag fick just uppleva ett liknande exempel inne på condeco!!

Så himla klockrent nu när jag läser detta!

Agneta sa...

Klockrent, rakt igenom!

Fredric sa...

Jävligt kul. Hörde själv ett sådant snack på tåget. En 50-årig man var skeptisk mot Facebook. Hans dotter var med, men ville inte adda honom eftersom han då ”skulle se vad hon håller på med”. Han sa också det där med klasskompisar och att han knappt hade tid med sina riktiga. Så cementerad i sin uppfattning men också villig att föra den vidare. Jag tror att det är ett mänskligt fenomen snarare än ett agg mot social medier. De får bara klä skott för det.

IPv6 sa...

Jag är 40 och satt med när en kompis som är några år yngre än mig visade mig sin sida på Facebook. Det konstiga är att han sa just att det dykt upp en hel del gamla kompisar från skoltiden som han inte känner något gemensamt med alls. Så till skillnad från sparrisarna har jag fog för min fördom.
Enda nackdelen som jag upplever med att inte vara med är väl i så fall att jag missar en del bilder som mina vänner bara lägger upp just på Facebook och hänvisar till i mail.

Staffan sa...

Ett tänkvärt inlägg, äldre personer 35+ är mer kritiska till sociala medier än yngre. Kritiskt tänkande är bra men det får inte gå till överdrift.