torsdag 18 februari 2010

Inte så insiktsfullt.

Jag är i Stockholm ett par dagar för en reklamfilmsinspelning. På tåget upp pratade vi om vissa inredningsarktitekter som bara tänker design och inte ens verkar fundera över vad som händer i praktiken när deras form tillämpas.
När vi (Johan och jag jobbar med samma projekt) kom in på vårt hotellrum möttes vi av ett bevis för precis det vi pratat om.
Ett glasklart bevis.
Dörren till badrummet var nämligen av modellen duschdörr. En glasdörr, som inte riktigt täpper till upptill och nedtill och som öppnas och stängs genom att man sticker in sina fingrar i ett hål i glaset. När den öppnas förvandlas den till toalettdörr istället, eftersom toaletten ligger i nittio graders vinkel från dörrposten.
Glaset är visserligen lätt frostat, men en hålad glasdörr till toaletten ... Nja, kalla mig pryd, men jag tycker toalettdörrar ska vara både insyns- och utljudsoptimerade.
Bredvid den frostade glasdörren är för säkerhets skull ett rejält klarglasfönster, som effektivt omöjliggör alla försök till nakendiskretion. Med andra ord måste inredarens tankenbanor slutat vid: "Glas och fönster blir snyggt!".
Inte tänkt på vad som händer när någon går in i badrummet när det är mörkt och någon annan ligger och sover i sängen i rummet utanför. Den personen kommer med största säkerhet vilja tända i badrummet och med andra ord dränka den sovande i ljus. För att sedan hålla den vaken med sina toalettljud.
Inte heller tänkt att alla som delar rum kanske inte har varit gifta lika länge som Johan och jag har.
De kan vara kostnadseffektiva kollegor eller nyträffade turturduvor.
Rumslayouten kan med andra ord sammanfattas ungefär så här:
Insikt i badrum: Ja.
Insikt i mänskligt beteende: Nej.

13 kommentarer:

Unknown sa...

Åh! Ni bor på Clarion Sign! Jag och min sambo firade vår 1årsdag där! Prova att stoppa en handduk i hålet (det hjälper lite!). Håller helt med dig att idén inte är helt genomtänkt.

Masarinmamman sa...

Jag tänker också på det nygifta paret som kanske redan på bröllopsnatten blir tvungna att lära känna varandra på ett något mer intimt sätt än de önskat.

Kanske närde arkitekten en längtan till förr i tiden när det fanns många sittplatser på hemlighusen? Kanske gjorde han en modern tolkning som blev en orgie i frost och glas. Eller så har han aldrig delat hotellrum med någon.

Annica sa...

Bodde på hotell i Schweiz och var väldigt glad att jag var ensam i (dubbel-)rummet. Badrummets långsida dvs långsidan av badkaret med dusch var av glas från badkarskanten upp till taket. Detta vätte mot långsidan av sängen...

R sa...

Det finns tyvärr gott om exempel på det du tar upp. Idag håller många på med styling, inte design - i alla fall inte om man med design menar att form följer funktion.

Carin H sa...

Men hjälp, någon sorts hjärnsläpp måste det ju varit tal om där. När jag gifter mig ska jag ljudisolera badrummet tror jag.

Anton sa...

Eller bor ni kanske på Story Hotel? Där är det samma lösning i alla fall...

Nemo sa...

...det kan också vara så att arkitekten/inredaren/designern - whatso - genomfors av en idé om "fullständig transparens" eller en "integrering av mänsklig närvaro i rumskontexten" alt. "en nattlig genomlysning av hud, kakel och frotté"

Det kan bli så när kreativiteten inte bromsas upp

Lola sa...

Överidiotiskt är det! Särskilt som inte alla besökare på hotell bor i konstellationen älskande par. Man kanske är på genomresa med sin farmor t.ex.

Lola sa...

Överidiotiskt är det! Särskilt som inte alla besökare på hotell bor i konstellationen älskande par. Man kanske är på genomresa med sin farmor t.ex.

Stellan sa...

Just badrum/toalett måste man ju tänka lika konservativt när man planerar både ang insynskydd och kanske framförallt ljudisoleringen.

Tycker själv att det inte är så charmigt att höra sin partner sitta och klubba även om man har hängt ihop i många år.

Karin sa...

När jag och min sambo nyligen träffats åkte vi till Barcelona och hamnade på ett hotell med glasväggar mellan badrum och säng. Den extra dörren till toaletten var en skjutdörr som bara gick att dra igen till hälften och var av tunt frostat glas. Det fanns inte heller någon dörr till badrummet alls.

Designhotell hette det.

Potatishäxan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Potatishäxan sa...

Ha ha, det låter som om du bodde på samma hotell som jag förra veckan =) Här finns en beskrivning:
http://potatishaxan.blogspot.com/2010/02/blog-post.html