måndag 8 februari 2010

Late lumpbloomer.

I lördags åkte Johan och en kompis iväg på en pimpelfiskeexkursion. De borrade hål i den halvmetertjocka isen på en sjö, pimplade abborrar och när kvällen kom slog de upp sitt tält, gjorde frystorkad gryta och övernattade. Upplivad och exalterad som ett barn kom han hem gjorde följande reflektion:
"Varför gjorde jag lumpen trettiotvå år för tidigt? Tänk om någon att hade sagt till mig nu: I ett år ska du få bo med sköna killar som du ska minnas resten av livet som några av dina bästa vänner. Du kommer att få bo i tält och äta campingmat. Resten av tiden skjuter du prick, tränar mycket och kör stora maskiner. Du får fyra mål mat tillagade varje dag. Du kommer inte att få jättemycket betalt, men å andra sidan tar vi bort allt ekonomiskt ansvar från dig. Och på fredagar åker du hem till dina närstående."
Vilken (snart) femtioåring hade sagt: "Nej, jag sitter hellre här bakom mitt skrivbord istället?" Inte min i alla fall, det är ett som är säkert.Observera att detta var ett hypotetiskt resonemang som inte tog hänsyn till att lumpen i grunden handlade om krig och sådana grejer.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Jag hänger ledigt på Johan med en +50 lumpen! Man fattade inte hur bra man hade det.

XXX sa...

Men det är ju exakt samma sak med skolan, varför inte få gå i den när man har förmågan att uppskatta kunskapen man får? Tvinga iväg omotiverade, morgontrötta ungar e ju inte lika effektivt :-)

Sofie sa...

Gulligt!
Själv har jag efter 30-sträcket börjat drömma om mina dagar på internatskola (jag föreställer mig att det är en "näralumpenupplevelse). I drömmarna skickas jag tillbaka dit och är förvisso något äldre än alla andra, har svårt att hinna med att ta hand om mitt barn men är för övrigt väldigt nöjd med min tillvaro!

mollusqa sa...

Gjorde lumpen när jag var 25... kan säga att det hade sina fördelar.

Det jobbigaste var att lyda order som man själv insåg var helt uppåt väggarna.

"Pannben framåt" funkar bättre vid 19 än vid 50, det är jag helt övertygad om :o)

Elin sa...

Hej! Såg den här platsannonsen (http://www.mil.se/sv/Rekrytering/Lediga-jobb/Forsvarsmakten-soker-copywriter-till-Psyopsforbandet-med-placering-vid-Ledningsregementet-i-Enkoping/) och kom att tänka på ditt inlägg om oddsen för ett högtalarutrop för reklmare.