söndag 28 mars 2010

Behjärtansvärt.

För ett tag sedan fick jag ett paket från Hjärt-lungfonden som innehöll osedvanligt fint material för kampanjen Rädda kvinnohjärtan – Go red. Eller vad tycks?

Det är förträffligt att man kommit på att sannolikheten att välgörenhetssymboler köps och används mångdubblas om man anstränger sig att göra dem väldesignade och fina. Armbandet och pinsen kan köpas i några av landets största kedjeföretag, som KappAhl, Twilfit och Gina Tricot, och alla som väljer att göra det, eller att måla naglarna med Mavalas eldröda Los Angeles bidrar till forskningen kring kvinnohjärtan.
Så långt väl tänkt alltså, men så ser jag kampanjens taffliga reklamfilm med Amelia Adamo och undrar varför i herrans namn Hjärt- lungfonden inte sett till att samarbeta med en riktigt bra reklambyrå.

På alla reklambyråer brukar det finnas plats för en behjärtansvärd kund, och den enda motprestation som krävs är att byrån får någorlunda fria händer. Därför gäller det förstås att välja någon som man har förtroende för och en så pass välkänd organisation som Hjärt- lungfonden borde inte ha några problem att hitta en sådan. Filmen här ovan tyder på att de inte gjort det, utan bara förlitat sig på att diverse kändisar ska fixa insamlingsbiffen.

Med tanke på allt som hänt kring välgörenhetsorganisationer, deras ekonomi och hur mycket som går till andra kostnader än de man som bidragsgivare ser framför sig, kan jag inte låta bli att till sist fundera över varför en organisation som den här ska ha sitt kontor på Bibilioteksgatan i Stockholm.

, , , , , ,

3 kommentarer:

Rolf sa...

Mitt i prick! När man ser reklamfilmen slås man av den dryga överklasstonen, den genomsyrar hela filmen. I allt från hon som blivit opererad där hon går med sin hund (på Djurgården?) och hennes son som liknar ett Stureplansbrat samt Amelias sätt att prata. Dessutom ser man i bakgrunden ut över Stockholms innerstad där för övrigt Biblioteksgatan ligger fint placerad. Okej att det finns en viss jargong och stil på de "mer välbeställda" men idet här sammanhanget blir det bara så fel. Så, visst finns det ett kommunikationsproblem att lösa, men inte bara på ytan, det handlar också om att i grunden se över vilka signaler man sänder ut. Allt kommunicerar...

Anonym sa...

Har alltid stört mig på det onaturliga sätt Amelia talar på. Om man tittar riktigt, riktigt noga ser man $ i ögen på den madamen!

Det verkar oerhört viktigt för henne att ses, och umgås med kända och rika människor så hennes trovärdighet i detta fall är lika med noll.

Någon som vill slå vad om att när hon slutar dra in pengar till Bonniers kan hon skriva Sibirien på adress ort...?!?

Hanna sa...

Jag stör dessutom ihjäl mig på hur de inleder med "Visst du att hjärt-och kärlsjukdomar tar fler liv än cancer?", som om det vore en tävling. Fokusera på att samla in pengar till ert ändamål istället för att få det att låta som att cancerfrågan inte är så noga med längre. Ska man gå in i den statistiken så gäller det resonemanget bara när man inkluderar äldre åldersgrupper som måhända dör av hjärtrelaterade problem men i en ålder då det är rätt naturligt, över 70. Tar man bort den åldersgruppen och fokuserar på åldrar där man dör i förtid så är cancer den sjukdom som tar mest liv.

Med det sagt, heja Hjärt Lungfonden som gör ett viktigt jobb, men gör det snyggt. På alla sätt.