onsdag 17 mars 2010

Terminologer, se hit!

När man förminskar, förlöjligar eller ignorerar någon i ett möte eller i en diskussion kallas det för härskarteknik. När man byter till en förskönande eller mer politiskt korrekt benämning på någon företeelse (kalhygge blir föryngringsyta och städare blir hygientekniker) sysslar man med eufemismer.
Men finns det något begrepp för att medvetet trivialisera eller bagatellisera något för att få en tjänst att låta mindre ansträngande? Jag pratar om när någon frågar Kan du svänga förbi och hämta mig? när man i själva verket måste köra en omväg på två mil till andra änden av stan, eller Du kan väl slänga ner några flaskor vin till mig när du ändå är på Systemet? vilket innebär att du får leta druvsorter, lägga ut hundratals kronor och får chimpansarmar på kuppen. Det slängs överhuvudtaget gärna med grejer när det frågas om tjänster. Kläder ska slängas in i tvättmaskiner, barn slängas av på dagis och mat slängas ner i kundvagnar.
Om det inte finns någon myntat benämning kanske vi med gemensamma krafter kan hitta på ett? Du kan väl bara slänga ner en kommentar med ett smart, roligt och genomtänkt förslag?

16 kommentarer:

Markus Pettersson sa...

"Desperat nödlögn"? "Hyckla"? "Luras"? :)

Suvi sa...

Jag ställer alla mina språkliga frågor till Lotten!
Har man tur ägnas en massa kommentarer från olika håll just ens förfrågan. ;)

Anonym sa...

bagatellisering?

Mikael Zackrisson sa...

Jag är lite inne på resonemanget genväg-senväg, och att översätta det till gentjänst-sentjänst. Alltså sentjänst.

Emilie sa...

Någon terminolog är jag inte; blott en grön medie- och kommunikationsvetenskapsstudent.

Men jag tror att du kan vara ute efter termen "litotes". Den mest korrekta översättningen brukar man säga är "underdrift". Skulle alltså kunna stämma, om än inte fullt ut.

Oskar sa...

"Insatsdevalvering", "Prestationsreduktion"

Herr Helge sa...

Trivialisering, hade jag sagt. Eller kanske respektlöst skitsnack som borde rendera en fetsmäll?

Scribo sa...

Jag hörde någonstans att ville man få något uträttat skulle man alltid be om två saker. "skulle du kunna hämta min morgonrock och när du ändå är uppe så ta med dig ett glas vatten också är du gullig"

Det är svårare att formulera ett nej då svaret kräver mer tanke. Kan jag göra A och B, A men inte B osv. kanske något att testa ;-)

Gustav Bates sa...

Bra sak att fundera på, misstänker dock att man kan finna ett släktskap i begreppet "dold agenda", även om man inte försöker gömma något i sin bagatellisering av en stor sak.

Någonstans är det ju ändå så att man vill att någon ska ta sig besväret och fixa saker man vill ha gjort! :)

Nemo sa...

Det blir ett "epidemiskt storhetsvansinne" om du frågar mig.

Hade en tveksam vän en gång som föreslog - i samband med en Greklandsresa - att saker skulle ske på följande sätt;

- Du jag blir lite sen - håll färjan åt mig

Nu var det inte en linfärja med plats för 10. Inte heller en sån där öppen biljfärja över ett sund.

Det var en bautafärja i klass med Stena Danica.

Behöver jag säga att han inte kom med... nä, det kanske jag inte behöver.

Svante sa...

Ett etablerat verb är numera "sverka" (efter programledaren i Plus), dvs att reklamera. Det nya begreppet kunde vara "östrosa", dvs det är alltid någon annan som ska betala.

Jennifer sa...

Jag börjar osökt tänka på mäklarbranschen. Sist jag var på visning förklarade mäklaren att parkettgolvet, som knakade som en gammal 1700-talstrappa i h-e-l-a lägenheten, "nä det där, det är bara lite knarrcharm vet du".

Knarrcharm. Sköööönt.

Så, kanske "mäklarisera"?

Sören Kreatören sa...

Det kallas väl förhandlingsteknik? Besläktat med härskarteknik, men utan fulstämpel.

Therese sa...

Smygköra
Alltså köra med sina vänner lite förtäckt...

Kalle Blomqvist sa...

Så här ser jag på saken: Det är bäst att tala klarspråk, så blir det färre missförstånd. Att vränga på språket och använda talesätt, eforismer, slang osv kan man gärna göra om bägge parter i konversationen finner det underhållande. Inte annars. Därför säger jag t.ex. aldrig "två sekunder" när någon egentligen behöver vänta 5 minuter på mig. Men det är klart - jag har en ADHD-hjärna och då är det svårare att ljuga...

Pseudonaja sa...

Jag får champagnearmar på Systemet ibland. (I wish...)