söndag 21 mars 2010

Vattentätt bevis eller bara skitsnack?

På uppdrag av Kalla fakta har avloppsvattnet på Söder analyserat. Genom det har man på något sätt kommit fram till att stockholmarna snortar i sig ungefär 3000 doser kokain en genomsnittlig fredagsnatt.
– Dessa resultat är helt säkra, det finns ingen annan förklaring, säger Olof Beck, som är professor på farmakologiska laboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset.
Blir man inte lite misstänksam när någon säger att ett resultat är "helt säkert"? Ungefär som när någon opåkallat bedyrar att de alltid talar sanning eller framhäver hur ödmjuka de är?
Inte för att jag är någon expert på narkotikarelaterade avloppsvattensanalyser, men i mitt huvud känns det som om det bara finns en slutsats man med säkerhet kan dra av den här undersökningen.
Och den är att knark är bajs.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag reagerade också på det där. ALLT knark som finns i vattnet behöver ju inte vara sånt som har passerat genom kroppen på folk. En del borde rimligtvis vara sådant som av en eller annan anledning har spolats ner i toaletten i obrukad form. Men, men, många doser är det nog ändå.

Cec sa...

Fast nu ryckte du hans kommentar ur sitt sammanhang:
– I proverna från natten till lördagen hittade vi spår som beräknades till 660 doser, om varje dos antas vara 0,1 gram rent kokain, säger professor Olof Beck, enhetschef vid farmakologiska laboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset.

– Dessa resultat är helt säkra, det finns ingen annan förklaring till dessa spår i vattnet, säger Beck.

Sedan har Kalla fakta gjort en omräkning, och fått fram det till över 3.000 doser. Om detta:
– Vi står för de mätningar vi har gjort, men att göra en sådan här uppskattning av hur mycket kokainet är utspätt är en spekulation som vi inte står för, säger Olof Beck till DN.

Artikeln i sin helhet:
http://www.dn.se/sthlm/kokain-sparas-i-avloppsvattnet-1.1064848

Men givetvis är DIN slutsats rätt - knark är bajs.