onsdag 26 september 2007

Att ligga i tiden

Strax efter att jag lagt ut föregående inlägg läser jag DI Weekend.
En förträfflig tidning, för övrigt. Eller bilaga, kanske jag ska säga.
Då ser jag att min favoritkrönikör, Jan Gradvall, har använt Bowies "Five Years" som tema i sin jubileumskrönika när DIW fyller fem år.
Det är inte sällan det bara skiljer timmar mellan det att man tror att man kommit på något originellt, tills dess att man upptäcker att halva stan just kommit på samma sak.
Inte för att jag påstår att gilla Bowie är något originellt. Bara det att det just idag slog mig vilken fenomenal låt "Five Years" är. Och att den inte är lika sönderspelad som till exempel "Heroes", "Rebel, rebel" och "Space Oddity".
I vår bransch är det extra tydligt när något "ligger i tiden". Visst förekommer det rena idéplagiat i branschen, men nästan lika vanligt är det att två eller flera byråer suttit och kommit på väldigt snarlika idéer på varsitt håll ungefär samtidigt.
Det ligger antagligen i sakens natur, eftersom det är meningen att vi ska vara bra på att fånga upp tidens tecken.
Så varje gång man kommit på en riktigt fiffig kampanj är man alltid lika otålig över att den ska komma ut så att inte någon annan hinner komma före.
Det har hänt fler än en gång att man suttit och kommit på en briljant kampanjidé som ska knäcka det mesta. Bara för att upptäcka att samma idé just är uppklistrad på stans alla stortavlor när man sedan går ut för att äta lunch.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, glöm inte var du hörde uttrycket "cool katt" återfödas först...

Ulrika Good sa...

Du e en rätt cool katt själv, Burman. Och fler lär vi se. I framtiden.