tisdag 20 oktober 2009

När roasten blir elak på riktigt.

Kanal 5:s version av roasting, Roast på Berns (eller Roast på Burns, som jag hörde två fjortisar på stan uttala det) är oändligt mycket mer lyckad än SVT:s variant, Grillad, som gick i våras. Avsnittet med Björn Gustafsson, och i synnerhet hans svarsroast, när han torkade imaginära tårar med tusenlappar, är något av det roligaste jag sett på länge.
Men det går inte att låta bli att fundera över hur roastningarna egentligen landar. Vilka skämt sägs med kärlek och vilka med onda avsikter? Vilka sår rivs upp och vilka blir dödsfiender på riktigt? Jag tror det är oundvikligt att känsliga punkter träffas och ömma tår trampas på. Att det inte bara är att krama om varandra efteråt och skylla på programformen. I synnerhet när deltagarna inte känner varandra sedan tidigare.
I går kunde vi nog se det tydligaste exemplet på detta. Eller, kanske snarare, på vad som händer när någon inte kör enligt formatet.
Det var när Cecilia Frode gjorde sin roast och, istället för att häckla enligt mallen, var helt seriös och skämtfri. Hon började med att tala om vilken dålig skådespelare David Batra är, sedan prettopratade om hur komiker bara jagar innehållslösa skratt, om hur osofistikerat det är med könsord, kiss och bajs och slutade med att kalla Petra Medes sätt att skämta för "lågt och innehållslöst".
Ett programformat som hade handlat om att ställa sig på en scen och vara kritiserande och elak på riktigt, utan humor, utan skratt och utan värme, det tror jag få hade ställt upp i. Men det var just detta Cecilia Frode gjorde, och hon gjorde det förmodligen under kulturens täckmantel.
Här kan du se hennes slutkläm och Petra Medes berättigade käftsmäll till svar:

, , ,

18 kommentarer:

Björn sa...

Berättigad käftsmäll? Mede visar bara att Frode har rätt, hon är en fullständig nolla som tror att könsord är stor humor. Det visar dessutom vilken ynklig människa Mede är, att tappa kontrollen som hon gjorde.

Mede är utan tvekan den sämsta "komiker" man sett, och hon visade med all önskvärd tydlighet att det enda hon har innanför pannbenet är luft (eller möjligen bajs). Man undrar om Mede själv blev tagen i tvåan i unga år, hon har i alla fall en ohälsosam fixering vid underlivet.

Ulrika Good sa...

Björn:
Snacka om att du själv går in i under-bältet-läge med din härskartekniska kommentar om att Petra Mede skulle "blivit tagen i tvåan i unga år". Kan man inte skämta om det annars, eller?
Och att befinna sig i underlivstrakterna är hon knappast ensam om i roastgänget, kanske är det mer provocerade för att hon är kvinna? Jag tyckte att hon gjorde helt rätt som bredde på med bajs- och analsexretorik för att dänga tillbaka på Frode. Och hon gjorde det på ett strålande sätt.

Pseudonaja sa...

Det kan inte vara en liten överenskommelse tjejerna emellan?
Det verkar ju märkligt att Frode skulle ha missförstått hela grejen så totalt.

Ulrika Good sa...

Pseudonaja: Det är väl inte helt omöjligt, allt verkar vara tänkbart i tittarsiffrornas namn. :)
Men om inte, tror jag att Frode tyckte att hon tog ett "fräscht, nytt grepp" på genren, med någon slags kulturflagga i toppen.

Jennifer sa...

I videoinlägget visas dock inte hela, det bästa var när petra mede körde utan manus och sa vad hon verkligen tyckte. Verkligen klockrent!
Cecilia Frode finns det inga ord för, bara pinsam.
Håller helt med dig att Petra gjorde helt rätt i att käfta tillbaka med precis det som Cecilia Frode tyckte var opassande, kiss & bajs & sexskämt.
Jag tycker det visar att Petra bara tyckte att det var löjligt det som Cecilia sa!
Petra sa det alla vi hemma i tv-soffan satt och tänkte om Cecilia Frode!

Sofia sa...

Just i det här läget håller jag med om att Petra Mede hade all rätt att ge svar på tal och på just det sättet. I övrigt, jag är faktiskt besviken över Roast-programmen. Visst glimmar det till då och då, men oftast är det ju faktiskt (som jag upplever det, märk väl) personangrepp som såvitt jag vet har väldigt liten grund och bara är elaka i största allmänhet. Och... visst blir det trist när de bara har samma saker att komma med program efter program? FInlandssvensken ÄR finlandssvensk denna veckan med? Nähä? Det är FORTFARANDE David Batra som har skrivit en bok om lappar menar ni?

Mattias sa...

Normalt tycker även jag att Petra M inte är kul utan bara grov, men här i detta klippet är hennes känsla oklanderlig. Snudd på briljant i mitt tycke.

Nemo sa...

Påminner mig om en liknande scen - fast från Gillrad - då Gudrun Schyman sopade rent bland de som var satta att rosta henne... ok inte lika, men något åt det hållet.

Hon var allvarlig - och gick hem.
Annan person - annat format... så kan det bli

(sökte klipp på YT, men nix)

Ulrika Good sa...

Jennifer: Du menar när hon sa att hon levererar tusen gånger bättre? Klockrent, verkligen.

Sofia: Jag håller med om att långtifrån allt är bra, och att många grejer blir tjatiga (David Batra är från Indien och André Wickström super, gäääsp). Men det är fortfarande bra mycket bättre än "Grillad".
Avsnitten med Henrik Schyffert innehöll många roliga roast och den Sissela Kyle gjorde om Robert Gustavsson var lysande, exempelvis. När jag såg "Grillad" skämdes jag bara.

Mattias: Jag tycker att Petra Mede brukar vara helt ok, långtifrån bäst, men inte så dålig som många hävdar, och jag håller med dig om att hon var snudd på briljant igår.

Ulrika Good sa...

Nemo: Det med Gudrun såg inte jag. Men du och jag brukar ju tycka lite olika om henne, som bekant ;).

Sofia sa...

Ja, det glimmar till emellanåt, det är alldeles sant. Håller verkligen med om att Sissela var lysande!
Jag såg aldrig Grillad, men det verkar inte som att jag behöver ångra det :)

Kristina af Knusselbo sa...

Jag har inte sett programmet så jag törs inte uttala mig om det, men fick av en slump se en helt fenomenal roastning av Bob Saget (Huset Fullt) på Comedy Central. Hade ingen aning om att amerikanska TV-stjärnor kunde vara så fula i munnen. Här är en dam som tog i ordentligt. Fler exempel finns på sajten: http://www.comedycentral.com/videos/index.jhtml?videoId=178767&title=cloris-leachman-pt-1

Anonym sa...

Här syns ju inte hela sekvensen verkar det som, men i det här klippet är Frode verkligen fenomenal. Hon går utanför formatet och får fram lite vettig kritik mot Mede som trampat på folk på mycket värre sätt men i andra sammanhang. När det roastas ska man ju bajsa på folk, men med glimten i ögat. Här höjer Frode programmet till en högre nivå. Mycket modigt och bra.
”Något av det roligaste jag har sett på länge” var för övrigt ett roligt uttryck.

Tomas sa...

Jag tycker att Petra Mede med sitt svar bekräftade Frodes tes. Om Petra hade varit lite kvicktänkt hade hon kanske kunnat komma med en fyndig och dräpande kommentar, men istället blev det en reflexmässig "ta dig i tvåan" med noll tankearbete bakom.

(Förresten, Petra kallade Cecilia för "lilla gumman". Är inte det en härskartekisk kommentar?)

Anonym sa...

Petra vinner på en #miss" mot pretto Frode!

Och du Ulrika, har ett självständigt och smart tänkande som du dessutom kan sätta ner i ord - you go girl!

Housemalla sa...

Haha.

Petra Frode sa...

Många här verkar ju helt och hållet missat Frodes avsikt med hela sitt framträdande.
Hon utmanar publiken (får oss att fundera varför vi över huvud taget skrattar åt detta "format"). Det är därför det sprider sig en pinsam tystnad och en tryckt stämning infinner sig på Berns.
Hon vänder upp-och-ner på hela grillen och ifrågasätter om det här verkligen är den bästa humor den svenska eliten kan ådstakomma. Det olyckliga är - som många av er fokuserar på - att det är Mede som får ta största (80%) smällen.
Jag tror att Frodes poäng är att vi (likt den morbida delen av oss som gärna vill stanna vid en trafikolycka...eller nervöst fnissar i bakre ledet av mobben) har sänkt vår humorstandard till nivåer lägre än på länge.

PS. Håller med Tomas om att Petra ju faktiskt trillar rakt ner i Frodes fälla som Cecilia så snyggt gillrat.
PS2. Även jag tyckte det var smått obehagligt en bit in i Frodes roast - men mest för tankeställaren om vad vi egentligen skrattar åt i detta format.

Abab sa...

Äh, Frode lyfte ju bara roasten till en annan nivå, och briljant så också. Jag skrattade så jag grät när hon skällde ut publiken, fattar inte varför ingen tyckte det var roligt?