onsdag 1 juni 2011

Yo, holt! Hur står det till egentligen?

I helgen skrev Sydsvenskans Per T Ohlsson den fantastiska sosseledarsågningen "Juholts fataliteter" där han jämförde Håkan Juholt med Marve Fleksnes (läs den!). Där refererar han i sin tur till en Juholtintervju som Expressens Cecilia Hagen gjort. När man har läst den förstår man att svenska satiriker står inför ett mission impossible. Att försöka göra satir av någon som är så parodiskt uppblåst i sig själv måste vara dömt att misslyckas.
Svällande av sin egen förträfflighet berättar han den ena framtida klassikern efter den andra, till synes totalt tondöv för hur förbluffande idiotisk han låter.
Grädden på det här pösiga moset är när han berättar om sin lyckade nätdejting:

Jag fick 800 svar på min annons. Att gå igenom dem var ett rent nöje. Åsa gick till kvartsfinal, semifinal, final och vann. När jag träffade henne första gången fick hon sitta med mig och lyssna på Johnny Cashs "Hurt", den djupt deprimerande låten har varit viktig för mig i livets privata motgångar. Hon klarade det. Och på vår första semester drog jag med henne till Vitryssland. Hon klarade det också och då klarar hon allt.

Var ska man börja? Är han komplett galen eller bara en simpel lögnare? Hur känner sig övriga tilltänkta partiledarkandidater när de blivit förbisprungna av denne megalomaniske skrävlare? Jag kan inte tänka mig något som är mycket värre än att stå och se på när en sådan personlighet får makten och hela härligheten. Och med tanke på det är frågan om inte det största hotet mot Juholt finns inom det egna partiet.

15 kommentarer:

deeped sa...

Jag funderar mer över den där Åsa. Iofs dömd för förskingring eller om det var trolöshet men ändå... hur står hon ut?

Ulrika Good sa...

Jo, det är sant. Vad är Vitryssland och Johnny Cash mot att vara kulbo med Håkan "800 svar" Juholt?

Purusha sa...

Har det inte inte gott upp för någon att Juholt behagar skämta självironiskt. Det märks tydligt när man hör tonfallen, men syns inte i text.

Ulrika Good sa...

Purusha: De intervjuer jag hört med Juholt har stärkt min bild av honom som en egocentrisk skrävlare. Han skämtar, visst, men att han skulle tala tvärtomspråket när han pratade med Cecila Hagen och exempelvis sin nätdejting hade väl varit utomordentligt korkat.

Nemo sa...

"jag har en förmåga att ta in allt omkring mig samtidigt. Som nu. Jag pratar med dig samtidigt som jag hänger med i vad folk har för sig utanför fönstret."

Asså... är det här på riktigt... då borde många vara väldigt oroade

Ulrika Good sa...

Nemo: Hur ska man kunna se det som något annat än att det är på riktigt?

Nemo sa...

Ulrika; Därför att det är så häpnadsväckande i all sin bedrövlighet. Göran Persson framstår som ytterst modest vid en jämförelse. Kungen - han med kaffeflickorna, alltså - rent av briljant...

Motvals sa...

Jahapp, så vevar antisossekampanjen igång igen på alla borgerliga bloggar, efter en stunds andningspaus efter Mona. Reducerandet av politik till person fortsätter fira framgångar. Expressen slog nåt slags nytt bottenrekord i veckan med ett helt stycke om Juholts byxbälte, som visst var "Hugo Boss, fast inte äkta vara" (ungefärligt citat). Huja, så uppblåst av honom...

Ulrika Good sa...

Motvals: Men blir inte du bekymrad när du läser exempelvis Cecilia Hagens Juholtintervju? Eller kommer du stå bakom en sosseledare i alla väder? Och avfärda alla kritiska röster, vad de än anför, som "antisossekampanjer på borgerliga bloggar"?

Annika sa...

and... unfollow. trist och fördomsfullt.

Ulrika Good sa...

Annika: Jag antar att det är mig du unfollowar pga trist och fördomsfull. Utveckla gärna vad det är du tycker är fördomsfullt. Och det där med att unfollowa på grund av att man inte har samma åsikter... det är värt ett eget inlägg tror jag bestämt.

Motvals sa...

Jag är inte sosse, och försvarar verkligen inte någon som helst partiledare i alla väder. Längtar bara så mycket efter ett seriöst debattinlägg från någon borgare som kritiserar sossarnas POLITIK istället för Juholts klädval, tonfall och uppsyn. Har inte läst nåt sånt på alldeles för länge. Allt är bara pseudopolitik numera, till och med från politikerna själva. Läst Bodströms senaste?

Den tjocke konsulten sa...

Ok, realpolitik. Juholt vill ordna statsfinansierade sommarjobb åt 120000 minderåriga under tre veckor med avtalsenlig lön.

Finansiering enligt Juholt 750mkr, minimilönen för minderåriga på LO-avtal är 67,71kr/h.

120000*3*40*67,71=975 024 000,00 kr
Budgeten spräckt redan där och i verkligheten tillkommer arbetsgivaravgifter om 31,4% samt semesterersättning och kostnader för den personal som skall leda arbetet.

Team Juholt borde vara glada över att journalistkåren inte heller kan räkna utan fokuserar på hans person.

Ulrika Good sa...

Motvals: Men är det inte politikerna själva som bäddat den sängen genom att så uppenbart vara mer intresserade av populism och vad som går hem, än av politik på riktigt?

Jag hörde Lördagsekots intervju med honom, (där han bland annat pratade om de där garanterade sommarjobben som Den tjocke konsulten tar upp) där frågade intervjuaren om kritiken han fått från bland annat Aftonbladets politiska chefredaktör om att han skrutit om att han fått 800 svar på sin kontaktannons. Han svarade "Det är inte en rakt igenom korrekt recension. Jag har inte kommunicerat med 800 i en kontaktannons". Nähä, men har du skrutit om det? borde följdfrågan varit, men den kom aldrig.

Motvals sa...

Det där går nog both ways skulle jag tro. Medierna (de lösnummerinriktade i första hand men även mer och mer de “seriösa”) snuttifierar politik och blåser upp ledarpersonligheter som om de vore sina partier, för att personjournalistik säljer. Politiker hakar på för att försöka vinna röster, eftersom de inte litar på att folk kan reflektera över stora och ibland svåra politiska frågor. Men det är medias uppgift att granska makten och dess personer. Och skriva om det som är relevant. Enligt mig hör varken Juholts skärp eller kontaktannonser till det relevanta. Jag skiter i om Juholt är ett arrogant fetto med 50-årskris. Däremot skulle jag bry mig om han köpte svart arbetskraft eller förvarade unga baltiska kvinnor i källaren. Förstår du skillnaden?
För övrigt har ju inte Juholt ens makten, och Måååna blev aldrig statsminister. Ändå “granskas” de hårdare än någon i regeringen, inklusive Reinfeldt. Hans alldeles egna litauiska glömdes bort på ca två dar.
(Till den tjocke konsulten från en mager dito: http://badlandshyena.wordpress.com/2011/05/02/juholt-slosar/)