söndag 26 juli 2009

Att kritisera Alex Schulman.

Hej Alex!
Du känner inte mig, men jag har hyfsad koll på dig; jag har följt dina olika bloggar i flera år, från Stureplan.se, via Aftonbladet och 1000 Apor till din nuvarande pappablogg. Din bok förbeställde jag i signerat ex och läste ut fyra timmar efter den landat i brevlådan.
Varje gång de skriver om dig på Dagens Media eller Resumé och det dyker upp kommentarer om att du är en "nolla" en "wannabe" eller en "talanglös medieprodukt" så tänker jag att de som säger det förmodligen inte läst dig och förstått hur bra du är. De har bara tagit del av dina provokationer och elakheter som fått utrymme i pressen och dragit sina slutsater av det. De har aldrig läst hur fantastiskt rolig du kan vara, hur känslig du är och hur träffande och gripande du kan uttrycka dig. (Jag hade velat länka till gamla inlägg här, som det om din morfar och ett annat om din pappa, men upptäcker att allt du skrev på 1000 apor är borta. Mycket tråkigt.)
Eftersom jag hyser denna respekt för dig och det du gör, blev jag besviken i dag när jag upptäckte att du blockat mig från Twitter. Min slutsats av det är att det beror på en ifrågasättande tweet jag skrev som löd ungefär: Funderar på om det är ett bra hörn @alexschulman målat in sig i. Pappabloggshörnet.
Så skrev jag, och det är något jag fortfarande undrar över. Jag tror att pappabloggsformatet kommer ett kännas lite instängt för dig ganska snart, lite jolmigt och begränsande, rent av. Och jag är inte säker på att du får de läsare du egentligen vill ha (men det har du nog i och för sig aldrig haft). Men detta lilla kritiska ifrågasättandet ledde alltså till något som jag anser är en smådrastisk åtgärd på Twitter, en blockning. Återigen visade det sig att de som är taskigast mot andra är de som är sämst på att tåla kritik.
Det gjorde mig lite ledsen. Jag trodde mer än så om dig.

Ur mitt signerade ex.

, , ,

14 kommentarer:

Göran Viren Sjögren sa...

Gillar din slutsats:
Återigen visade det sig att de som är taskigast mot andra är de som är sämst på att tåla kritik.

Spännande att följa fortsättningen/G

deeped sa...

Då är det inte bara jag som han blockat alltså.

Bo sa...

Ni får väl kontakta Matt Cutts. Han verkar ju kunna få bort världens alla blockeringar.

Wildenstam sa...

Jag misstänker att det är en del av den myt han försöker bygga runt sig själv. Efter det sentimentala boksläppet, faderskapet och allt annat som nyanserat bilden av honom som person, tror jag att det här är ett kvasipubertalt tilltag som ska få honom att framstå som lätt oberäknerlig, hetsig, med mera. Lite i samma stil som när han körde öppet utslag och motiverade varför han slutade följa kända twittrare. Eller varför inte hans senaste tilltag: förlöjligandet av Patrick Ekwalls twitter?

För oss som ännu inte är blockerade är han hyfsat underhållande. Samtidigt kanske ”alla” borde skriva något negativt om @alexschulman bara för att se hur observant och konsekvent han orkar vara?

frkflinga sa...

En gnutta märkligt att blocka sina läsare och fans - några han borde vara rädd om.

Kan det vara så simpelt att Alex har råkat förväxla funktionen "block" med "unfollow"?

Daniel sa...

Må han vara taskig mot sina fans men talang har killen.

ALEX SCHULMAN sa...

Hej! Jag har i alla år tagit emot alla hatare och deras åsikter. Jag har känt att de gärna får publicera i mina kommentarsfält att jag är en idiot. Men när jag hittade funktionen "blockera" så blev jag överlycklig, för då kände jag att jag där kunde ha en "alex-hatar-fri" miljö. Då finns plötsligt en plats där jag inte varje dag behöver läsa att jag är en idiot. Så jag blockerar alla som kastar skit på mig. Det är så skönt! Men det var inte meningen att ta bort dig. Jag trodde du var en hatare, du ställde bara en berättigad fråga. Och jag vet faktiskt inte själv om det var en bra idé. Det fina är ju att jag när som helst kan stänga ner bloggen, göra annat. Hur som helst - kan du inte skriva ditt Twitter-namn så kan jag unblocka dig! var inte arg. /Alex

Ulrika Good sa...

Alex: Nu är jag glad igen. Tack för att du tog dig tid att svara, jag förstår ditt reseonemang mycket väl. Mitt twitternamn är helt enkelt ulrikagood.

Unknown sa...

Fin respons du fick Ulrika... nu gillar jag Alex igen:)

Vem orkar vara hatad morgon middag kväll? - Människor kan indelas i två grupper, en som går före och uträttar något och en som kommer efter och kritiserar...och då handlar det inte om konstruktiv kritik - såklart

Suzanne sa...

Bra svarat av Alex :)

Anonym sa...

Ulrika, så bra att du inspirerar med en icke-fördummande och relevant dialog - utan allting förpackat i rosenskimmer. LGW

deeped sa...

Intressant: alla som kritiserar hatar? Ja kära nån.

Victoria sa...

Tycker inläggen här om Alex eller-vad-han heter är rara. Jag har vägrat läsa honom. Fast en 21-årig vän älskade ap-bloggen. Men jag vägrade. Fast jag halkade in i fadersbloggen en gång. En ganska normal kille som blivt pappa och inte orkar "tyka sig" just nu, som vi säger i Göteborg. Vem orkar det i längden? Men jag antar att Alex X kommer igen, när han hämtat sig lite efter förlossningen?

Ann sa...

Jag håller verkligen med om att de som har starkast åsikter om Alex är de som inte följt honom, eller ens orkat gå in och läsa hans blogg. Jag skrev en krönika (gick på JMG, journalisthögskolan i Göteborg) om Alex Schulman och fick direkt reaktionen från några i min diskussionsgrupp "åh neeeej! vi är så trötta på honom!". Jag frågade "läser ni hans blogg?". "Nej?" var det förvånade svaret. "Har ni läst någonting som han har skrivit?". "Nej." kom det lite mer tvekande. Point proven.