måndag 27 juli 2009

Gråtresan.

När jag körde sträckan Särö–Kinna idag för att hälsa på mamma, lyssnade jag på Morgan Allings sommarprogram som podcast. Jag hade inga enorma förväntningar på det, jag gillar Morgan Alling som skådis, men trodde inte att han var någon exceptionell berättare. Men, boy, vad han överbevisade mig. Jag vill inte spoliera storyn för dig, lyssna själv istället, men jag kan berätta att i Fjärås rann mina tårar över hur obeskrivlig elaka folk varit mot Morgan när han var barn, i Tostared grinade jag över hans revanschlusta, i Fotskäl lipade jag över hans framgångar och i Skene, som ett resultat över hur snyggt upplägget i programmet var och den kloka slutsatsen "Jag bestämde mig för att inte ta skit. Och det gjorde jag inte heller. Problemet var att jag gav skit. Både mot mig själv och mot andra.", snöt jag mig.
Samtidigt sköljde regnet över min lilla bil och bottennoteringen på min termometer visade 11 grader. Men just då gjorde det inte ett dugg. Tack för det, Morgan!

, ,

5 kommentarer:

Suzanne sa...

Håller med, jag lyssnade också på honom i bilen. Detta var i söndags när jag åkte mellan Värmland och Stockholm. Att våga berätta det på det sätt han gjorde är inte bara starkt utan även stort. Jag är djupt imponerad av Morgan Alling som person. Han är ett fördöme då han inte skyller sin uppväxt på någon utan han ser framåt och han har själv tagit tag i sina problem. Än en gång starkt gjort. Sådana människor skall beundras.

Lena sa...

Han har varit klart bäst av alla sommarpratare och jag visste knappt innan vem han var (tittar sällan på TV).
Hans sommarprat slår dessutom alla coacher jag lyssnat på denna sommar.

Anonym sa...

Ja visst var det bra, och en hemsk historia. Ändå upplever jag att han inte riktigt vågar ta ut svängarna, som att han hejdar sig och filtrerar. Kanske som ett berättarknep, för att inte verka för känslosam. Jag tror att han vunnit ytterligare på att verkligen gå in i de hemska känslorna.
Men avslutning är, som du skriver, fenomenal.
I mina ögon trea efter Nour El-Refai och Ann Heberlein (men jag har inte hört alla.) /P

Erik F sa...

För den som mot förmodan ännu inte läst "Snabba Cash" av Jens Lapidus så kan jag varmt rekommendera ljudboken. Den är inläst av Morgan Alling. För den som likt jag själv gillar hans berättarteknik.

Chris Wesslen sa...

Vi satt i bilen på väg upp genom de småländska skogarna - på semester - på väg hem. Missade första kvarten. När vi nådde Växjö var det för länge sedan dags att äta men vi satt kvar i bilen och var tvungna att lyssna till slutet. Vilket underbart program.