onsdag 2 september 2009

Perspektiv.

I går var jag och hälsade på min pappa som bor på ett korttidsboende den här veckan. Det finns inte mycket som får mig att må så dåligt som sjukhus, och äldreboende är några ångestsnäpp värre. Lukten av sönderkokt mat blandat med desinficeringsmedelodör placerar mitt mentala tillstånd långt ner på minusskalan. Därför brukar jag se fram emot att åka till korttidsboendet ungefär lika mycket som emot en vinterkräksjuka.
Men i går blev det ändå en positiv upplevelse. Pappa blev så glad att se mig och vi kunde ta rullstolen ut i septembersolen och sätta oss i en liten park och prata. Reklam pratade vi mest, som vi brukar. Hans en gång så skarpa hjärna har numera några vita fläckar som gör att han har svårt med namn och vissa ord, så när jag frågade honom om vilken period i hans yrkesliv som han tyckte var roligast svarade han:
– Det var nog när vi startade och byggde upp det där... Det där som blev så bra.
Ja, pappa. Det blev bra. Och det finns än. Junior Center hette det då, Sveriges första kedja för ungdomskläder. JC kallar vi det i dag.

8 kommentarer:

Ingela Hjulfors Berg sa...

Fint skrivet. Min exmake jobbade i många år som butiksföreståndare för JC i Skellefteå och Umeå. Hans mamma gick bort igår. Hon slapp både korttids-och långtidsboendet. Det gick fort.

Abbes pappa sa...

Heja Johnny! Ge honom en kram från mig nästa gång.

Studiomannen sa...

Jag som varbergare vill gärna tro att första butiken i Sverige var just hos oss. I hörnet Torggatan-Kungsgatan. jag har fortfarande kvar gamla klistermärken och grejer från den tiden tror jag. Vill du ha ifall jag hittar?

Anna sa...

Väldigt fint. Min mamma är också där nu, i landet med de vita fläckarna. Efter att ha levt ett intensivt och spännande yrkesliv.

Stellan sa...

Coolt. Alla under 70 i Sverige har nog en relation till JC av ett eller annat slag. Själv jobbade jag ett tag i leverantörsledet och minns särskilt en kund till oss, som drev JC-butiker i Helsinborg och Landskrona.
Han var svinduktig, och hans två butiker gick så bra att när JC-kedjan centralt fick likviditetsproblem, kunde han hjälpa till genom att låna ut pengar…

Pontus sa...

Fin historia. Diskuterade faktiskt för några dagar sen med en kompis vad JC stod för.
Själv handlade jag på Rabbit (För så hette deras ungdomslinje på 80-talet va?) som liten knodd.

Fredric sa...

Det här berör verkligen. Jag skulle vilja läsa mer såna texter, gärna längre. Den tog tag i magen. Tack.

ingela sa...

Tack Ulrika, det finns fortfarande massor av intressanta minnen från din Pappas långa liv i reklambranchen du skulle kunna skriva om...än minns han en hel del även om det finns vita fläckar...men med lite hjälp med namn o årtal har du en sjö att ösa ur. Kram I