söndag 13 september 2009

Jag har gjort mitt kyrkoval.

Trots, eller kanske tack vare, den obefintliga kommunikation* som föregått årets kyrkoval, är det puffen som fått mig att bestämma mig; jag ska gå ur Svenska kyrkan. Det blev helt enkelt en påminnelse om att det är en organisation som lever i det förgångna och representerar värderingar som jag inte vill stödja. Jag skulle aldrig vara med i en politisk organisation som på ett sådant uttalat sätt motarbetat både homosexuellas rätt och kvinnors roll som ledare. Jag skulle för tusan inte ens gå med i en frimärkssamlarklubb som hade så inhumana värderingar, när jag tänker efter, så varför är jag med i Svenska kyrkan?
Den dagen jag känner att vår nationella religionsförening lever i sin samtid och agerar därefter kan jag mycket väl tänka mig att komma tillbaka som medlem, det finns en kulturellt arv värt att bevara här, om inte annat. Men tills dess kan jag krasst säga att jag ska spendera de pengar jag sparar på att går ur på något som berikar mitt liv betydligt mer, jag ska lägga dem på att leja ut vår hemstädning.

*Är det någon, som inte aktivt sökt upp informationen på egen hand, uppfattat på vem, varför och i vilket parlamentariskt sammanhang man röstar i detta val?

,

17 kommentarer:

Medelklassman sa...

Välkommen i gänget.

Anonym sa...

Inte en aktiv sekund har jag lagt ner, men min son påpekade att det är viktigt att rösta eftersom det är många HBT frågor som är uppe just nu och SD är aktiva för att komma in i Svenska kyrkan. Därför borde jag gå och rösta, men det vete fan om jag ids. Men jag borde nog ta ett ansvar. På fredag skall jag gå på begravning i svenska kyrkan. Det känns självklart att gå dit när ens bästa väns pappa skall begravas. Har jag något ansvar för att prästens arbetsgivare är öppen för kvinnliga präster mm och inte är SverigeDemokrater??? Jag tror det...på nåt sätt...
Björn Andrén

Anonym sa...

Du verkar basera ditt val på felaktiga och för snäva grunder. Den organisation du pratar om är större än de företrädare du tycks ha mött, eller baseras din uppfattning på något du hört? Tänk om, tänk större.

Ulrika Good sa...

Björn: Jag har inte lyckats uppfatta något om varför eller på vilket sätt det är viktigt att rösta. Nu har du lärt mig något i alla fall.

Anonym: Så du anser att Svenska kyrkan har en ett öppet och föredömligt sinne gentemot kvinnliga ledare och homosexuella? Sorry, men det gör inte jag. Bevisa gärna att jag har fel.

Sofie sa...

Jag håller med dig!
I vår familj gick vi ur för ett par år sedan. Vi häpnades dock över reaktionerna som vi mötte när vi pratade om vårt val.
Många hävdade att det var värt att stanna kvar i kyrkan, trots de förlegade och faktiskt rätt unkna värderingar som upprätthålls där, för att bevara det svenska kulturarvet. När vi undrade hur så pratades det om förvaltning av gamla kyrkor. Jisses, tänk om man kunde skapa opinion kring detta i samband med sitt utträdde så att t ex en kulturnämnd skulle kunna ta emot ens pengar och använda dem till att förvalta våra gamla byggnader, Svenska Kyrkan säljer ju trots allt av en del av sina kyrkor.
Sen pratades om att det ju är så trevligt att konfirmeras, att barnen får så roligt på sina läger. Ja, men med de ordalagen tar man ju inte kyrkan på särskilt mycket allvar, och vad är då poängen?
Jag tror inte att Svenska Kyrkan ändrar sig av att hålla kyrkoval, jag tror att enda sättet är att de som inte är väldigt nöjda går ur, så kan de få börja värva folk på samma sätt som andra intresseorganisationer, genom att lyssna på sina potentiella medlemmar.

Hanna sa...

Det är lite för enkelt att gå ur svenska kyrkan för man inte är kristen. Eller som du skriver, inte stödjer deras värderingar. Kyrkan har väldigt mycket på sitt samvete, det ska gudarna (jaja...) veta. Trots det är det en organisation som i ovanligt hög utsträckning vill människor väl. Utöver det uppenbara man tänker på, med gudstjänster och diakoni och allt gudligt, så om man tittar på deras hemsida så är nedanstående ett axplock:

Jourhavande präst 112 - öppen för alla som behöver en medmänniska att prata med
Sorgegrupp
Familjerådgivning
Mot sexuella övergrepp
Samtalsakuten för människor i akut livskris
Kyrkans sociala arbete
Internationellt arbete - långsiktigt hållbar utveckling och mänskliga rättigheter genom att ge människor resurser att själva förbättra sin situation

Det är ändå ganska mycket bra som man gör för de som behöver hjälp och är i en utsatt situation. Hur många andra institutioner finns det att vända sig till när det krisar? Så fort det händer en dödsolycka på allmänna platser, då är det alltid präster som hjälper till att få människor ur krisen och gå vidare. Jag är inte mer religiös än de flesta, dvs. tycker mig vara någorlunda andlig och går i kyrkan mest på julkonserter eller vid bröllop. Kyrkorum gör mig lugn, trots att jag inte tror på hela historien om mannen som hänger på korset. Bara det historiska och kulturella värdet av kyrkorna gör att jag tycker det kan vara värt att stötta för eftervärlden. Vi vet t.ex. mycket om vår dåtid pga. alla kyrkoböcker. När det kommer till kvinnor och homosexuella så är det inte riktigt rättvist att säga att de motarbetar dessa. Tvärtom har det hänt mycket de senaste åren, en snabb googling visar att som en av de första kyrkorna i världen tar Svenska kyrkan ställning för att homosexuella får gifta sig i kyrkan. Tror inte det är genomfört än, och jättesent, verkligen. Men de går åt rätt håll. Kvinnors plats i kyrkan är väl rätt odiskutabel, och tycka vad man vill om att det är först de senaste tiden som kvinnor får bli präster och biskopar, men man kan nog inte säga att de motarbetas. Iaf inte mer än i vilket företag som helst, så ska man gå ur den organisation som inte står upp för kvinnor och homosexuella på ett tydligt sätt blir det inte många företag man kan fondspara i.
Så, att gå ur svenska kyrkan är inte bara att välja bort att gå i kyrkan kring jul, det är också att inte bidra till samhälleliga insatser till människor i kris. Prästen Olle Carlsson har gjort otroligt mycket för min nyanserade bild av kyrkan, en fd alkolist som får fullt hus i sin Allhelgonamässa varje söndag, rekommenderar alla att läsa hans "Kristendom för ateister". Annars tycker jag Regina Spektor säger det bäst, "No one laughs at God in a hospital, no one laughs at God in a war..." http://www.youtube.com/watch?v=rov3pV9PsRI

Norr om redligheten sa...

Hanna, det är inte för enkelt att gå ur kyrkan, det har varit för enkelt att bli tvångsansluten.
För den som vill fortsätta att "bidra till samhälleliga insatser till människor i kris" kan jag rekommendera att bli månadsgivare till tex Läkare utan gränser eller Röda korset. Kyrkor har ofta en "kollektbox" där du kan lägga valfri summa till just den kyrka du tycker bör bevaras.
Tror du inte att många organisationer skulle kunna åstadkomma minst lika mycket om de fått tvångsansluta medlemmar och beskatta dessa samt satt på stora fastighets- och markinnehav?

Ulrika Good sa...

Sofie: "Lyssna på potentiella medlemmar." Precis så borde det vara!

Hanna och Norr om redigheten: Tack för era kloka kommentarer, båda två. De illustrerar vilken komplex fråga detta är, och att ni båda förmodligen är mer insatta än vad jag är. Just välgörenheten är en sak som jag förknippar ganska lite med kyrkan, faktiskt, vill man bidra till välgärningar finns det andra vägar att gå, precis som NOR säger. Visst hade det varit på sin plats att kyrkan profilerade det arbetet mer, istället för de frågor som jag nämnde som skäl till att gå ut? Tvångsanslutningen är en annan, mycket otidsenlig problematik som du sätter fingret på, NOR.
Och Hanna, Regina Spectorlåten är fantastisk, det är liksom inte vare sig Gud eller Jesus som kritiseras här, utan en tveksamt uppbygd organisation.

HimlenKatarina sa...

En stor anledning att rösta - i dagsläget - är också att motverka att tex Sverigedemokraterna får in sina fula tassar och gör allt ännu värre.

Emma sa...

Jag kommenterar innan jag ens läst färdigt hela inlägget. Bara för att jag vill tacka dig. Under dagen har jag läst genom en himla massa papper. På dessa papper finns det en himla massa med asterisker, men aldrig finns det en förklaring eller förtydligande på samma papper. Det har du, och jag blir så glad. Tack!

Nemo sa...

Gick ur 2001 - främst pga av ängsligheten kring kvinnor o homosexualitet.

Kommer förmodligen inte gå med igen.

Inte i något annat trossamfund heller.

Har på livsresan byggt en sorts tro och gudsuppfattning som inte nödvändigtvis behöver en förening/organisation motsv. för att fungera.

En Gud och 15 religioner..

Det blir lätt så här...

http://www.youtube.com/watch?v=gb_qHP7VaZE

Kristina af Knusselbo sa...

Ett klokt beslut tycker jag - om du känner så. Själv gick jag ur för närmare 30 år sedan, tänk vad pengar jag har sparat! Mina barn är därför inte döpta och heller inte medlemmar. Jag tycker det är upp till var och en när den blir vuxen att välja om den vill vara med eller inte. Varför ska jag som föräldrer dyvla på barnet ett medlemsskap genom dopet? Många småbarnsföräldrar verkar idag döpa sina barn bara p g a någon tradition, utan att tänka efter vad dopet faktiskt innebär.

Thomas sa...

Svenska kyrkan är förmodligen världens mest progressiva kyrka. Snart kommer kyrkan låta homosexuella ingå äktenskap, detta sker så fort det överhuvudtaget är juridiskt möjligt. Kvinnor har kunnat bli präster sedan 50-talet. Visst finns det en minoritet i kyrkan som är konservativ, homofobisk etc, en minoritet som du underlättar för genom att gå ur och därmed inte rösta.

Någon "tvångsanslutning" har det för övrigt inte varit i kyrkan på mycket länge. Är det för mycket begärt att man gör en enkel faktakoll innan man skriver något sådant?

Jag noterar att du inte tänker ge pengarna du sparar till välgörenhet, precis som tyvärr är fallet med dom flesta som går ur.

Hoppas du har stor glädje av din hemhjälp.

Ulrika Good sa...

Thomas: Det kan du ge dig tusan på att jag kommer ha glädje av. Och min välgörenhet ser jag som en annan kontopost än min kyrkopost.

kick ass sa...

jag mosade en tvestjärt med min valsedel och kommer också gå ur kyrkan.

Ksth sa...

Jag tycker också att du har fattat ett klokt beslut, Ulrika, och dessutom att du får använda pengarna på vilket sätt du vill. Någonstans handlar det här ju om vilken sorts kyrka Svenska kyrkan ska vara. Jag själv valde att gå ur för 17 år sedan, dels för att jag vände mig mot själva statskyrkekonceptet (som nu delvis har ändrats), dels för att jag tycker att kyrkor ska få vara trossamfund. Med trossamfund menar jag sammanslutningar av troende. Som Svenska kyrkan har utvecklats har den en stor andel av svenska folket som medlemmar, samtidigt som en stor andel av dessa medlemmar sannolikt inte på fullt allvar kan läsa upp trosbekännelsen utan åtminstone några förbehåll på ganska viktiga punkter.

Hanna har otvivelaktigt vissa poänger, men man kan samtidigt invända att även frikyrkor ägnar sig åt sådan övrig verksamhet som hon hyllar. Pingstkyrkan och Missionsförbundet bedriver omfattande internationellt samarbete (utan missionerande inslag), och vad gäller social verksamhet är det väl få samfund som slår Frälsningsarmén.

Låt Svenska kyrkan vara en kyrka för troende medlemmar, och låt dessa troende utforma och satsa på den verksamhet de är villiga att lägga sina pengar på. Om de har för många kyrkobyggnader, så finns redan en statlig myndighet med ansvar för bevarande av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Riksantikvarieämbetet.

Åsa Dahlqvist sa...

Okej, jag stannar kvar och håller ställningarna.