tisdag 1 september 2009

I skolfototider.

För att du ska slippa sitta där med en räkning på närmre en tusenlapp och några lika fruktansvärda som oönskade bilder på ditt barn framåt juletid, så repriserar jag mitt skolfotoinlägg kallat Världens mest lättförtjänta pengar från förra året:

Ett antal företag i Sverige har kommit på ett sätt att tjäna pengar enligt MMI*-metoden:
1. Ta bilder på högstadieelever. Skit i kvalitet och estetik, dom som sajnar avtalen på skolorna märker inte att layout och komposition är tidstypisk och oförändrad sedan 1983.
2. Ta fram ett "erbjudande" som innebär att bilderna med rabatt kostar 550:-. Men då ingår förstås en ram i 250-gramspapp. Och, jag höll på att glömma, en bild som kylskåpsmagnet!
3. Skicka ut bilderna och håll tummarna för att dom drumliga tonåringarna lägger kuvertet under en hög med smutstvätt och glömmer av hela saken. (Sannolikhet = 90–95%.)
4. Nu jobbar tiden för dig. I samma stund som tonåringen glömt av sina bilder tillräckligt länge händer följande:
  • bilderna går inte längre att returnera.
  • rabatten försvinner och du kan skicka en faktura på 822:- (inklusive påminnelseavgift på 50:-) till föräldrarna.
Hej, Skolfoto Norden. Det är er jag pratar om. Jag sitter just nu här med en sådan faktura och ett gäng sorgligt bedrövliga foton som ingen är intresserad av.
Åttahundratjugotvå kronor. Ocker är ett för milt ord i det här sammanhanget.
Tack för den julklappen, era skojarfotografer.

*Minsta möjliga insats.

22 kommentarer:

Christina sa...

Den där never ending storyn. Jämt. Irriterande. Jag har varit galet arg. Har inte Sverker någon gång gjort en riktig soptunneundersökning på det här?

Emmanuel sa...

Är det inte så att tonåringarna inte har rätt att ingå sådana avtal utan förälders tillåtelse? Min farsa stred 3 år mot Photomic och fick till slut rätt mot dem. :-)

Dammråttan sa...

Numera får vi hem blanketten i brevlådan och kan redan innan bestämma att vi inte vill ha några. Men de vet ju att de flesta är nyfikna pch i alla fall vill titta på bilderna innan de bestämmer sig. De har alldeles för stor makt. Hela skolan ställs upp och ner för att barnen ska ta kort. Hade räckt med gruppbild för skolkatalogen tycker jag.

AGO sa...

Som lärare kämpade jag mot Kungsfoto, som för en del år sedan verkade ha monopol på skolfotomarknaden. Hela adminstrationen med fotograferingen hamnade nämligen i vårt knä, vilket retade mig till vansinne:
1. Gud nåde den lärare som inte i god tid informerade eleverna om när fotograferingen skulle äga rum. Detta är nämligen för eleverna höstens största begivenhet, och man ska vara förberedd och uppfiffad till tänderna för att ta sig så bra ut som möjligt på fotot.
2. Det är läraren som ska tjata in blanketten, där målsman ger sin tillåtelse för barnet att ta hem korten för påseende.
3. Läraren skulle därefter, sedan blanketten lämnats in, dela ut korten tillsammans med inbetalningskort.
Allt detta tog tid från viktigare saker som exempelvis undervisning. Jag föreslog därför att Kungsfotos representant skulle komma till skolan och sköta administrationen, eftersom det var de som tjänade på hanteringen. Det var dock inte att tänka på. Och förresten hade de aldrig hört klagomål från lärare tidigare, och det var ju tråkigt att det fanns så negativa personer (som jag). Jag försökte aktivera mina kolleger och få med dem på en bojkott, men det misslyckades kapitalt.
Jag förstår dem - eleverna hade blivit galna på oss om vi hade meddelat att det inte skulle bli någon skolfotografering - må så vara att bilderna är fruktansvärda, men oönskade är de absolut inte, i alla fall inte av eleverna!

Charlie Truck sa...

Jag som har haft barn i skola både i Frankrike och USA kan meddela att detta verkar drivas av ett internationellt brottsyndikat! Jag har exakt samma erfarenhet med samma klena resutlat. Vem behöver 24 stycken exakt likadana foton som är lite för små för att funka som passfoton?

Jag lovar att det i nästan varje klass finns någon förälder som är en hyfsat duktig amatörfotograf, om alla föräldrar ger honom en hundring för att ta en klassfoto på skolgården? Foton på den egna ungen har man ju redan fyllt hårddisken till bristningsgränsen med.

Fina skolfoton kan ni också hitta här
http://awkwardfamilyphotos.com/category/awkward-school-photos/

Stellan sa...

Det här ämnet engagerar mig såpass att det blev inspiration till ett eget blogginlägg. Och det är inte illa, för jag har varit en mycket dålig bloggare på senare tid.

Annika sa...

Fan vilket bra inlägg, såg det först nu...
Riktigt surkärringig känner man sig när man städar och hittar de där kuverten med usla bilder ända sen ungarna gick på dagis. Mor- och farföräldrar har redan fått sina i julklapp, från samtliga barnbarn varje år vilket gör att deras byråer och väggar nu är fulla av fula bilder med flammig bakgrund. Kvar i kuvertet är 143 lika kassa bilder som barnen i bästa fall kan låta sina framtida barn flabba åt.
Och precis, varje år, dessa förbannade påminnelseavgifter...

GRRRRRR!!!!

Ulrika- du skulle kunna knäcka extra åt Sverker!

Victor Norberg sa...

Hejsan!

Intressant inlägg. Jag jobbar själv som skolfotograf! Dock ej för Skolfoto Norden. Jag har vart med om samma sak. Även skrivit ett kortare arbete om det inom mediekommunikation, konsumentköplagen obeställda produkter.

Det som är synd är att både Skolfoto Norden och Du, gör fel. Skolfoto Norden har som tradition att skicka ut bilder till alla elever som blivit fotade på en skola (även om de inte gjort en beställning) Det finns ett kapitel i konsumentköplagen som förklarar obeställda produkter, vilket detta handlar om. Det du gör fel är att du betalar fakturan. Du betalar för något du inte beställt. Har du inte beställt bilderna behöver du inte betala för dem heller, du behöver inte ens returnera dem.

Skolfotografering är en skolaktivitet, att gå dit och bli fotad tillsammans med sin klass är inte att gå med på att köpa en produkt. Det vet Skolfoto Norden.

Jag lämnade inte in någon lapp över huvud taget (lade alltså inte någon beställning) och utan beställning är företaget helt oförmögna att göra något alls. De kan inte ens skicka fakturan till inkasso för de kan inte bevisa att du beställt något du inte betalat för!

Så världens mest lättförtjänta pengar är de du tjänar ! När du inte lämnar in någon lapp alls, Skolfoto Norden kommer skicka dig alla bilderna tillsammans med fakturan. Som du inte behöver betala!

Det du gör då är att du ringer dem och säger att du inte beställt något och att du inte behöver lägg a ner kraft och tid på att returnera en obeställd vara. De kommer be dig returnera bilderna, det behöver du inte heller.

Skolfoto är inte dumma, de vet hur konsumentköplagen fungerar, det vet att de gör fel, men som du vet och skriver om, tjänar de en jävla massa pengar, på att du inte vet exakt hur lagen ser ut...

För hur skulle det se ut? Ifall andra företag skulle börja skicka saker till dig och be dig betala för dem? Det är samma princip! - Jaha tack ett par strumpor i brevlådan, men de har jag ju inte beställt... Du förstår.

Det kallas obeställd produkt men kan även kallas fakturaskojeri !

Konsumentköplagen hittar du på www.konsumentverket.se (Deras hemsida verkar vara nere för tillfället)

Ha det bra !

Petter sa...

Elevfoto, som vi kommit i kontakt med genom förskolan våra pojkar går på, verkar ha bättre koll. Eller iallafall trodde jag det tills jag läste Victors kommentar. Snäll som man är skrev jag under blanketten om att vi var medvetna om att ungarna skulle fotograferas.

Nu har förskolan löst problemet till nästa år. De ställer inte upp på att - helt utan ersättning om jag förstod saken rätt - upplåta lokaler och personal under en hel dag för att t.ex. Elevfoto skall kunna göra affärer med barnens föräldrar. Alltså ungefär det AGO beskriver här ovan. Det har jag full förståelse för.

Jo, jag skall också be att få tillägga att syskonbilden på våra pojkar blev riktigt, riktigt bra! Sicket dilemma.

S@ra sa...

Helt underbart inlägg. 100% överensstämmande med verkligheten. Man vill ha korten (det är faktiskt kul i efterhand att se en årsbild på barnen) men inte betala för dem.

På min mellansons förskola skickar man inte ut några kort alls utan en länk via e-post. Där kan man se bilderna och beställa det man vill ha. Inget till påseende. Inget tjafs med retur. Men heller ingen möjlighet att "fuska" med sin scanner. Vilket jag tror är skolfotografernas problem idag.

Anonym sa...

Var för kan inte skolungarna +lärarna själva ta korten. Det ingår i allmänbildningen att kunna ta kort och digitalt framkalla dom på nätet och få fina förstoringar till en bråkdel av priset

Till och med 6 åringar kan lyckas, och vilket bra och roligt lärande det blir! Skolfoto är inte heligt längre

Anonym sa...

De som beställer fotojobben tänker väldigt olika verkar det som.
Vissa ser bara till skolans bästa men en del tänker även på dem som betalar för kalaset oss föräldrar.

Vi hade Kungsfoto i år och dom har ett nytt beställningssätt.
Man kan logga in och där beställa hur man vill, svartvit bild färgkort, olika storlekar mm = inga färdiga paket längre jätteskönt tycker jag.
Och det funkade till och med.
5 st 18x24 förstoringar kostade bara 339kr

Och det bästa av allt ville man inte ha något så beställde man inget precis som på Ellos.

Är man missnöjd så ta i första hand kontakt med fotofirman. Funkar inte det gå till den som skrivit avtal med fotofirman och sätt press, gärna tillsammans med fler föräldrar.
Annars kommer det att bli likadant nästa år
Lycka till ( Ge aldrig upp )

Anonym sa...

Vi fick hem en blankett i brevlådan från skolfoto norden där man fyllde i vilken typ av kort man ville få hem.
Efter fotograferingen kom ändå hela paketet hem för påseende.
Jag anser att skolfoto norden är ett oseriöst företag, ta upp frågan på föräldramöten och föräldraråd.
Försök anlita företag som har lösningar där man kan se och beställa de bilder man vill på nätet istället.
Konsumentköplagen är ett starkt skydd i Sverige betala inte för något ni inte beställt.

Anonym sa...

Vi hade oxå Kungsfoto i år och det fungerade klockrent, talongen kom hem 2 veckor innan fotografering, det stod t.o.m vilken vecka barnen skulle fotograferas.

2 dagar efter barnen var fotograferade kunde vi se bilderna på nätet och kunde välja precis vilka ark vi ville ha hem på påseende.

Kan verkligen rekommendera detta företag, en helt underbar fotograf alla barnen i mitt barns klass blev verkligen kanon.

Verkligen ett företag som lyssnar på lärare och kunder.

Anonym sa...

Kungsfoto är det i särklass bästa företaget, vilka underbara medarbetarei kundtjänst.

Vi hade problem eftersom vi har flyttat och jag ringde i mitten på september och fick vänta i 2 minuter, sedan svarade en trevlig herre och hjälpte mig.'


Tack Kungsfoto

Ulrika Good sa...

Anonym x 2 (de två senaste):
"...det stod t.o.m vilken vecka barnen skulle fotograferas."
"...fick vänta i 2 minuter, sedan svarade en trevlig herre och hjälpte mig".
Det är sannerligen inga höga krav ni har för att tycka att "Kungsfoto är det i särklass bästa företaget".
Törs jag gissa att det är Kungsfoto själva som klivit in i kommentatorsbåset?

Anonym sa...

Jobbat som fotograf på kungsfoto.
Jag kan bara svara för Kungsfoto.
I dagsläget skickas inga bilder hem automatiskt, man måste beställa dessa aktivt via talong eller på nätet.
På nätet kan man se vilken bild som är vald och denna skickas hem.
Innan bildpaketet skickas hem får man välja vilka storlekar man man vill få hem för påseende.
Dessa man har valt skickas då hem.
Man har sedan 14 dagar på sig att bestämma sig om man vill behålla dem eller skicka tillbaka dem.

När 14 dagar har gått så försvinner alla rabatter och man får betala fullpris.
Om detta får man tycka hur man vill.
Det går att påverka marknaden genom att vara aktiv när skolan ska upphandla.
Fotoföretagen anpassar sig efter sina kunder.

Många beställare ser inte till föräldrarnas bästa utan bara beställer efter vad som verkar bäst för skolan.

Till AGO
Läraren som var sur för att han fick göra ett jättejobb insåg inte att detta minskade kostnaden för er föräldrar och att han desutom fick en ersättning för besväret.

Likaså hade man mellan 30 och 45 dagar på sig att betala när skolan hade hand om bildleveranserna.
Och inga rabbater tigs bort.

Men detta är lite för arbets samt att sköta för skolan så numera sker allting direkt hem till föräldrarna.Tack för ordet

Anonym sa...

Alldeles utmärkta kommentarer!

Jag vill gärna bidra med min historia här för alla föräldrar i Sverige verkar ha ngn typ av relation till ämnet:-)

Jag har förundrats över skolfotohyckleriet vartenda år sedan barnen började skolan och försökt komma underfund med anledningen till denna cirkus. En gång i tiden när fotografering var inte en vanlig företelse, ja, då förstår jag att det var viktig för föräldrar och barnen att dokumentera barnens uppväxt och skoltid gjordes årligen men nu när nästan varenda kotte äger en kamera( digital/mobil) och tar bilder för jämnan tycker jag att detta faktum är helt överspelat....."ja, men låt inte din unge fotograferas då" kan ngn säga men så enkelt är det inte när hela klassen/skolan ska fotograferas..ska jag låta barnen vara hemma och missa en skoldag för ngt ingen har ngn riktig glädje av? Gruppfoto däremot tycker jag fyller sitt syfte men det kan tas via andra kanaler såklart, varför inte ta en bild vid en utflykt tex?

Hursomhelst, så nu sitter själv med en påminnelse på en obetald faktura från Photomic för bilder tagna, när, oktober 09? Det står iaf på fakturan att eftersom sista betalningdagen var 7 nov 09 får jag betala fullt pris för leveransen 607+50:- i påminnelseavgift och hotar med 160:- inkassoavgift om fakturan inte betalats inom 2 veckor!!!

Blev helt paff, har väl helt glömt bort det? Hur kan det ha hänt? Vi brukar inte ha obetalda fakturor pga av en mycket nitisk man som sköter den biten!! Sagt och gjort, kollar igenom betalda fakturorna tillbaks till aug.09 och hittar inget..har vi fått en faktura ens? Väl, nästa steg så ringer jag photomic och undrar varför jag får påminnelsen efter så lång tid och att jag inte hittar några obetalda fakturor hos oss får jag höra att det är inget att göra åt saken utan bara att betala..att påminnelsen kommer så sent beror på 3 månaders delbetalningsmöjlighet de erbjuder sina kunder ( ngt jag inte heller har önskat mig )och summan skulle bli så oavsett om jag fick påminnelsen nu eller efter 7 november 09....Kan ett företag göra så? på min fråga om det är företagets affärsidé att vänta med 3 månader innan påminnelseutskicket hör jag att det är beställarens skyldighet att ta hand om sina fakturor, jag kontrar med koll med allmänna reklamations nämnden och får svaret om att jag får göra vad jag vill, summan kommer inte att ändras i alla fall...

Hur bevia att vi inte har fått fakturan? är företaget helt felfritt?

Observera, att jag är villig att betala det ursprungliga priset och klagar på den sena påminnelsen och trycker på att jag inte har möjlighet att betala detta nu, ja, då blir jag erbjuden, delbetalning till fullt pris....

Mycekt oproffsigt tycker jag!

Nu vet jag iaf vad ett av nästa föräldramötets ämnen blir-jag borde ha tagit tag i detta för länge sedan...

Skolfototerrorn måste sluta, iaf på vår skola!!

Sassa

Anonym sa...

Hej.

Har precis tagit mig igenom hela den här tråden efter att ha kommit hem och upptäckt en påminnelse från Photomic på 250 kr.
På vad undrade jag.

Min historia är följande.

I det såkallade paketerbjudande för389 kr var det några kort som jag inte ville ha , 2st a65 kr styck. Men samtidigt beställa fler av annan storlek.
Skulle man ta hela serien skulle det kosta 398 kr (paket pris)
Men eftersom jag inte ville ha två utav kortan drog jag av 130 kr och retunerade dom. Då fick jag ihop att det skulle landa på 398 minus 130 = 268 kr.
Jag betalade pengarna och gjorde efterbeställning på dom kort jag ville ha extra. Och betalade dom med.
Nu efter 3 månader kommer påminnelsen om att jag ska betala 250 kr inom två veckor annars inkassokrav på ytterligare 160kr.

Värför denna summa nu ?

Allt är och var betalt i tid.

Förklaringen enligt Photomic var att jag bröt paket erbjudandet och ska därmed betala ordinarie styckpris för bilderna som var kvar.
Hade jag inte returnerat bilderna jag inte ville ha, skulle det ha blivit 389 kr.
NU med mitt kloka beslut av att skicka tillbaka två bilder landade det hela paketerbjudandet på 510 kr
Men då fick jag inte heller hela serien.

Satt slut kontentan i mitt fall är att man sparar tydligen inte något på att skicka tillbaka oönskade bilder. snarare förlorar en hel del .
Kan va värt att tänka på.

Mvh Hasse

Malin Åman sa...

Jag har fått en påminnelsefaktura från Photomic idag för en DVD-katalog. Jag blev arg redan när de skickade den hem till oss i höstas. Jag köpte den tryckta skolkatalogen, och betalade den. Sen efter det, ja då kom ett utskick med erbjudande om att köpa en DVD-katalog, som man skulle krabba med att skicka tillbaks. Men det GJORDE jag. Dagen efter jag fått den. Och jag skrev ett argt meddelande till dem, att de skulle sluta skicka hem grejer man inte hade beställt. Och så idag, då får jag en PÅMINNELSE, med hot om INKASSO om jag inte betalar inom två veckor. Glöm det Photomic, glöm det.

Det har dessutom hänt mig precis samma grej som en annan skriver om här uppe, att jag returnerat vissa bilder, och sen fått påminnelse- och extraavgifter. Jag blev mycket upprörd då också. Då hävdade de att jag hade räknat fel på hur mycket jag skulle betala, och betalat för lite. Fan trot. Men den gången betalade jag.

Det ska jag INTE göra den här gången. Jag har skickat tillbaks deras bövlans DVD-katalog.

Jag HATAR Photomic. Ska se om man inte kan skriva ett medborgarförslag om att byta ut dem. Något vettigt skolfotoföretag borde ju finnas.

Anonym sa...

Tycker det är intressant att läsa den här "tråden".
Har jobbat i skolfotobranschen i ett par år och jag saknar föräldrar som engagerar sig i skolans/förskolans val av fotofirma.

Vårt mål är såklart att ha nöjda kunder, inte bara skolor utan även nöjda föräldrar. Även i vår bransch är det efterfrågan som styr marknaden.

Har precis skrivit ett avtal med en föräldraförening, de fick igenom sina önskemål och DÅ kan man gnälla i efterhand om vi som leverantör inte lever upp till villkoren. Men att inte säga till om något och sen klaga på upplägget tycker jag är lite tråkigt, det finns möjlighet att tycka till och föra fram det man är missnöjd med.

Sen tycker jag det är beklagligt att vissa firmor inte följer konsumentlagen utan skickar ut produkter som man inte godkänt för påseende. Enligt konsumentlag behöver man inte betala för något man inte beställt/godkänt för påseende.

Så jag uppmanar er verkligen att ställa lite krav på oss skolfotofirmor, det är så vi utvecklas.

Anonym sa...

Ytterligare en skolfotograf här!
Så tråkigt att läsa om era upplevelser av skolfoto. En del företag är tyvärr inte seriösa, och det förstör för oss andra i branschen.
Kolla med bokaren att fotoföretaget är medlemmar i SER, http://www.elevfoto-org.se/ då vet ni iaf att företaget måste följa lagar o bestämmelser. Man får aldrig skicka hem något som inte är beställt. Som någon skrev innan, har ni ändå fått det. Behåll det, o betala ingenting. Har du inte skrivit under nåt, kan inte företaget kräva dig på nåt.
Några företag erbjuder andra lösningar utöver standard-paket. Där kan man även beställa en enda bild, o se direkt vad det kostar!
Hoppas ni har det gott, o att ni får bra leverantörer i fortsättningen!