tisdag 3 november 2009

Varför har Mandelmanin uteblivit?

Har du sett SVT:s Trädgårdsfredag någon gång? Ett odlarprogram med Pernilla Månsson Colt som programledare kan det vara något att blogga hem om? Som du redan har räknat ut är svaret: Ja, absolut.
Jag är mycket måttligt trädgårdsintresserad och har bara råkat sitta bredvid den betydligt mer hängivne Johan när han tittat på programmet. Men trots mitt ljumma engagemang fick till sist den mycket speciellt odlarmästaren Gustav Mandelmanns agerande i rutan mig att höja blicken över MacBooken och istället börja följa vad det är som händer där på gården Djupadal på Österlen.
Gustav Mandelmann är alltså mannen som driver gården där programmet spelats in. Och man behöver som sagt inte vara ett dugg trädgårdsintresserad för att titta. Det räcker fint med att ha haft trist dag på kontoret och sukta efter lite tidlös idyll och harmonisk närhet till naturen.
Vilken lycka det måste varit när SVT hittade både den underbara gården med alla sina odlingar och dessutom upptäckte att bakom spaden stod en excentrisk figur med hängslebyxor, tovad väst, farfarsskjorta, Emil i Lönneberga-mysse och ett brinnande engagemang.
Och jag tror inte att vi kommer att få se avslöjandet att det är en stylist som försett honom en gammal outfit från någon Raskensstatist och en regissör som sagt åt honom att vara excentrisk. Gustav Mandelmann verkar vara helt äkta.
Han kutar runt bland plantorna i träskor, svär, fnissar, plirar över glasögonen och talar till växterna som om de var hans egna barn. Samtidigt som han verkar fullkomligt genuin är han en låtsasfigur. En slags blandning mellan Emils Alfred och en välvilligt inställd Kwådd under trappan. Och det är en mix som funkar.
Gustav Mandelmann borde verkligen vara den som tar över efter Ernst mjukpolerade stafettpinne som den sinnlige fixarmannen i våra svenska hjärtan. Ut med de manierade poserna och in med den äkta excentriciteten, helt enkelt.

, , ,

5 kommentarer:

Mikael sa...

Håller med dig fullt ut. Det är ett mycket roligt program att se på och Gustav är en skön och mysig person.

Hoppas det kommer fler avsnitt!

Fredric Kjellberg sa...

Det är ju faktiskt så! De fredagar jag har fått på programmet så går det inte att slita sig ifrån hans fantastiska engagemang. Det är oförskämt att jämföra honom med Ernst som enbart känns påklistrad och inte i närheten så äkta som Gustav.

Abbes pappa sa...

Jag har missat det. Men jag blev väldigt sugen efter att ha läst din fina beskrivning. Underbar text.

Fredric Alqvist sa...

Jag kan intyga, eller rättare sagt mina föräldrar, att han är äkta. De har tydligen varit där. Det är intressant det du säger om Ernst, för hux flux ser vi en överregisserad Mandelmann i TV4 och då jävlar sparas det inte på tokerikrutet. Den vägen ska vi alla vandra.

Renée sa...

Hittade detta blogginlägg några senare. Snackade om hade du var spot on med din förutsägelse ;-)