måndag 9 november 2009

No smileyweek har redan fått konsekvenser?

Den här veckan har Joakim Jardenborg utsett till No Smiley-week. Veckan när vi ska väga våra ord lite extra noga och inte använda oss av förstärkande eller förtydligande smileys.
När jag läser DN undrar jag om inte den smileylösa veckan redan fått konsekvenser. Där står att myndigheterna i Göteborg nu kräver att det ska bli förbjudet att sätta gummiband runt de stackars små humrarnas klor.

Tror inte du som jag att det var en smileylös mailkonversation som slog snett?

Typ så här.
Myndighetsperson 1:
"Har vi något på agendan för den här veckan?"
Myndighetsperson 2 svarar:
"Vi skulle kunna förbjuda gummiband runt humrarnas klor."
Myndighetsperson igen:
"Bra idé. Det gör vi."
Sagt och gjort.

Men om det inte hade varit No Smiley-week hade det istället sett ut så här:
Myndighetsperson 1:

"Har vi något på agendan för den här veckan?"
Myndighetsperson 2 svarar:
"Vi skulle kunna förbjuda gummiband runt humrarnas klor ;-)."
Myndighetsperson 1 igen:
"Bra idé. Det gör vi :-D."
Myndighetsperson 2:
*rotflmao*

, , , ,

16 kommentarer:

mumari sa...

Hahaha! Klockrent exempel tycker jag som tycker att smileys är en del utav språkutvecklingen, vare sig man vill det eller inte!

Mary X Jensen sa...

Du är så cool Ulrika... Håller helt med och skriver smiley där jag har lust.

Jardenberg sa...

Helt fantastiskt. Den här tar jag med i utvärderingen av min vecka. Topp!

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=pFTyhvQ7V08&feature=related

Petter sa...

Suveränt!

Nemo sa...

*rotflmao* ???

För övrigt tycker jag smileysar och kjamizzar *ler* är ett ofog.
När jag misstolkar dom, vill säga :)

Béatrice Karjalainen sa...

Underbart.

Ulrika Good sa...

Nemo: Kom in i matchen, farfar. *rotflmao* betyder "rolling on the floor laughing my ass off".
(Och jag kan kan kalla dig "farfar" utan smiley, för du känner mig, och vet att jag säger det av kärlek.)

Lola sa...

Men det är ett roligt experiment att uttrycka sig utan smileysar i skrift. Vi missförstår ju varandra jätteofta även med smileys. Ironi kan ha svårt att nå fram, till exempel. Så det ställer ju högre krav på ens uttrycksförmåga att inte använda smileys.

Nemo sa...

@ Ulrika - *smhatd*
(smashing my head agaist the desk)

Helt OK att kallas farfar. Tar det som en komplimang.

erika sa...

Haha! Jag lovar, det var så!!! :)

sorenolsson sa...

Aj.
Har helt missat "nosmiley".
Det känns lite som om jag har varit farligt ute i och med det.
Tänk om jag utan ont anande hade skrivit en liten figur efter mina meddelanden.
Aj, aj så illa det hade kunnat gå.

Rolig text!

:o)

Jävlar! Förlåt!
Får man böta nu, tro?

Erkstam sa...

Jätterolig

(ironisk smiley/road smiley?, you´ll never know)

På allvar: Suverän betraktelse.

Håller med om att vi är helt körda utan smileys i online-kommunikation. Det är måndag kväll och jag har brutit mot förbudet flera gånger idag.

Jag föredrar ROFLMAO framför ROTFLMAO ('t' i 'the' skrivs vanligtvis inte ut i akronymer). Mest därför att det första kan uttalas som "Roffelmao". Men det är ju kanske ämne för ett helt eget inlägg (OJ! där kom det nästan en blink-smiley, men jag smällde mig på fingrarna)

Unknown sa...

:D

Det är märkligt med de textuella markörerna. När de används fel kan de ta udden av berättigad kritik, förminska såväl budskap som avsändare eller helt enkelt störa ut hela innehållet. Men när de används rätt fungerar de som komplement till det sagda, precis som kroppssprå och mimik gör i samtal.

Jag avskyr att få kommentarer som är gödslade med den typen av metatextuell nerskräpning som "farfar" nämner på min blogg. Jag tycker ännu sämre om det i mailen och det kan vara svårt att sortera fram ett budskap i ett SMS som innehåller tre <3 fyra smileysar och två *ler* men samtidigt... En välplacerad :-/ eller en avslutande =P kan ibland förstärka budskapet. Särskilt på Twitter där man måste snåla med tecknen.

Jag deltar inte i nosmiley-veckan. Men jag förstår varför den kan behövas.

Johan sa...

Härligt inlägg Ulrika!

Jag är på väl inte så uppdaterad på Smileys, visste bara om *ROFLOL*
:-)

Ulrika Good sa...

Sören Olsson: Jag ser mellan fingrarna för den här gången (undra just hur en sådan smiley ser ut). Och välkommen hit, förresten (och alla andra nykomlingar, förstås).

Daniel: Precis detta (roflmao utan "t") talade min son om för mig. Och sedan gick vi runt och roffelmaoade en hel dag. Väldigt bra uttryck IRL.

Nikke: Jag är helt på din linje. Det är töntvarning på smileygödsling, men det kan vara förödande att hoppa över. "Används med förnuft" och "Ett nödvändigt tönt" kanske man kan säga om de små skiljeteckensklustren. Sedan behöver man förtydliga/förstärka olika mycket beroende på mottagare. Med rätt personkemi/-kännedom behövs inte lika många som när man pratar med helt okända respektive dem som är immuna mot ironi och underförstådd humor.
Och jag har gett upp nosmileyveckan för länge sedan. Såg inga uppsidor med den, faktiskt.
Här i bloggen tror jag nästan aldrig att jag använt en smiley i inläggen, men jag har en hel drös på mitt samvete i kommentarerna.