tisdag 29 mars 2011

En svår balansgång på catwalken.

Igår hade Trinny och Susannah stylar om Sverige premiär i TV4+. Jag gillar verkligen de brittiska stilikonerna eftersom de känns som kompletta människor, med ett brett känslo- och erfarenhetsregister som gör att de inte bara ser omstylingsobjektens yttre attribut, utan även kan förstå orsakerna som ligger bakom vanvården.
Men när de kommer till hit och ska piffa upp oss svenskor, som till övervägande del täcks av praktiska, murriga och bekvämt bylsiga plagg, blir det för uppenbart att det här är ett paneuropeiskt konceptprogram som ska rivas av i så många länder som möjligt. Snabbt fram med tio grådaskiga och osynliga kvinnor, ritsch, ratsch i omklädningsrummet, puff, fluff med makeup och hårfix och så skjuss ut på catwalken. I förbifarten avhandlas canceropererade bröst, depressioner och gastric-bypassrelaterade viktras som orsaker till förfallen. Samtidigt som vi i minst fem klipp får se och höra Trinny och Susanna ropa "Hurry up! We don´t have much time!" alltmedan en före detta rugguggla tampas med att tränga in sig i en obegripligt ostylish aftonklänning.
Men då och då glimrar det till, det går inte att ta miste på att flera av kvinnorna blir väldigt lyckliga över att få bli så fina och inte minst sedda. Och det är här balansgången kommer in, vi vill gärna se mer av den typen av glädjande förvandlingsnummer, men aldrig på bekostnad av de utsatta kvinnorna. I trailern för nästa avsnitt ses en kvinna som snubblar i sina höga klackar på catwalken och där har balansgången definitivt förvandlats till ett svidande magplask. Likaså när Trinny skakar och skriker "Wake up!" till en deprimerad kvinna vars look hon beskriver som en sopåkares. Gärna makeovers, och gärna mer skönhet och mode till folket – men inte utan empati och fingertoppskänsla.

, , ,

3 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

De har blivit smittade av det där som Elake kocken Ramsay startade: vrål, skrik och utskällningar.

När får vi se barnuppfostringsprogram på samma tema?

– Vakna! Du ska äta upp! NU!
– SKYNDA DIG!
– Vaddå bajsa, vi har inte hela dagen på oss!

Catharina sa...

Jag blev nästan lite sur när de klagade på att alla hade stora jackor på sig. Välkommen till Sverige, här är det kallt och vi gillar praktiska ytterkläder! Sen tyckte jag att det var lite knasigt att de klagade på att alla kvinnor bar dystra färger och klämde in dem i färgglada klänningar, medan killen med en färgglad och egen stil blev förvandlad till en grå mus. Logiskt?

Åsa D sa...

Det är lite samma sak som när Simon och Thomas kommer in i människors hem och utan känsla för feeling dissar alla deras kära ägodelar, slänger älskade souvenirer och fullt användbara möbler.