söndag 6 mars 2011

Hörru RUT!

Vi har precis sagt upp RUT. Alltså städfirman som varit här varannan vecka och gjort fint. Eller ganska fint kanske jag skulle säga, för jag var inte alls nöjd med resultatet. Sedan avdragsrätten för hushållsnära tjänster infördes har jag en känsla av att de flesta städföretag mer eller mindre dubblerat priserna och eventuellt också blivit mindre nogräknade med vilka de anställer. I alla fall den jag anlitade, de tog betalt som om de hyrde ut hjärnkirurger men de som kom hit var livströtta nittonåringar som knappt visste vad som var upp och ner på en skurmopp. Med vissa undantag.
Jag är inte ute efter att dissa tjejerna (för alla som var här var tjejer), de kommer säkert att hitta sin yrkesroll och bli kanon på den en gång i framtiden, men städprofessionalismen företaget levererade var faktiskt under all kritik.
Det gamla förlegade uttrycket "en husmors arbete är aldrig klart" hade de uppenbarligen aldrig hört, för när jag råkade vara hemma sist de var här, var städerskorna på väg att gå tjugo minuter innan den avtalade sluttiden med motiveringen "vi är klara nu". Då fick jag ta mod till mig och förklara att när två personer går tjugo minuter tidigare missar jag fyrtio minuter av städningen jag betalar dyrt för, och att det motsvarar åttio minuter minskad hemrengöringstid i månaden. Inte okey.
Jag vet att det är provocerande att en Särökärring sitter och klagar på städpersonalen, men samtidigt tycker jag att ämnet inte kan vara tabu på grund av det. Ingen skulle ifrågasätta om jag hade synpunkter på en hantverkare eller någon annan servicetjänst som inte höll kvalitetsmåtten, eller hur?
Har du några erfarenheter av hemstädfirmor, bra eller dåliga? Och har du kanske tips på någon som är riktigt prisvärd och bra? Jag uppskattar all input i ämnet.

, , , ,

19 kommentarer:

Anonym sa...

Åh känner igen det! Är inne på mitt andra städbolag. Första var katastrof! Precis som du säger, 19 åringar som bockat av på checklistan att de lyckats skura badkaret utan att ens blöta ner det. Städbolag 2 är hittills bättre, större och proffsigare, men jag har kommit fram till att riktigt nöjd blir man nog aldrig för det blir aldrig så bra som om man skulle gjort det själv. Så jag har förlikat mig med tanken att det ändå väger upp att jag slipper göra det själv.

deeped sa...

*hihi* Du inser att det kommer komma kommentatorer (den meningen var intressant...) som kommer att kalla dig överklasskärring efter den här postningen? :)

Ulrika Good sa...

Anonym: Vad heter den som är bättre?

Deeped: Väldigt medveten om detta. Men kastar mig utför det stupet eftersom jag känner att det finns ett grundmurat kunskapsförakt när det kommer till städning.

eastcoastmom sa...

Kan rekommendera den person som städar hos oss, nästan varje vecka i snart 7 års tid. Men vi bor förstås lite långt bort, pendlingen från Connecticut skulle bli ett problem.

Precis som Anonym kommit fram till, man måste först förlika sig med att det kommer aldrig bli städat exakt som jag vill. Men för den skull ska det bli bra, såklart!

Hoppas du hittar bättre service.

Christina sa...

Håller HELT med dig!! Och kalla mig vad ni vill, bor i hyreslägenhet i Stockholm och har råd med städhjälp varannan vecka tack vare RUT-avdraget. Har också råd med svart städhjälp men vill helst inte. Svart är bara favoritfärg på kläder.
Allt nog och medan. Jag är inne på tredje företaget nu sedan 1 år tillbaka. Och fortfarande är jag inte helt nöjd. Mer nu än med de andra två men fortfarande är det långt till det jag fick när jag en gång betalade just kolsvart, när vi bodde i hus långt utanför stan och när Rut inte var född. Då fick jag städhjälp som vida översteg mina egna krav. Det var omsorg i arbetet vilket det inte är nu.
Man kladdar igenom det som ska göras och helst inte mer. De tidigare företagen sa jag upp avtalen med när jag insåg att de inte torkade ytor som var ovanför deras längd t.ex. Det är okej, om jag betalar för den tjänsten. Men inte annars.
Företaget jag har nu (Hitta Hem) balanserar på gränsen. Vi får se.

Petter sa...

Det här följer jag med spänning! Vi har länge pratat om att skaffa städhjälp, det här är nyttig info i det sammanhanget

Annika sa...

Jag har en utmärkt taktik, som jag nförde efter flera erfarenheter av urusla rut-tjänster.
Jag skickar ett mail till den som skall städa hos mig, med en detaljerad lista över allt som jag vill ha gjort. Om det inte är gjort, så betalar jag inte. Om man kommit överens skriftligen innan så blir det inget tjafs. Jag tror att problemet är att så många dras med något löjligt dåligt samvete kring RUT, och därför ställer de inte samma krav på städaren som p andra tjänster. Min kille kan inte ens med att vara hemma när städerskan kommer för att han känner sig så skamsen. Jag blir skitsur om jag betalar dyrt för städning och sedan kunde jag ha gjort det bättre själv, det är ju helt bortkastat. Men efter en helt ovetenskaplig undersökning bland vänner och bekanta så är det samma människor som skäms för att klaga på städaren som inte vågar skicka tillbaka mat på en restaurang.

Anonym sa...

Ulrika, har idag Perfekt Städ i Malmö. Bra men inte perfekt ;-).
Jo det är ju inte det första man berättar om sig själv, att man har städhjälp. Märkte bland annat en annan ton och attityd från grannarna efter att städbilen började dyka upp på vår uppfart. Själv har jag varje vecka. Hade varannan först men då får man ju ändå städa själv emellan. Är ibland hemma när de kommer, och ja det känns konstigt att vara hemma medan någon annan städar ens hus och man måste motstå samvetets röst som säger åt en att man borde hjälpa till.
Jobbar på att sluta ursäkta mig för att jag faktiskt arbetat hårt för privilegiet att kunna lägga den tiden på mer livskvalitativa saker.

Anonym sa...

Inte en enda kritisk kommentar. Klasskampen lever verkligen inte, och då är jag inte ens vänster.

Men Ulrika, vet du hur det känns att vara 19, inte få nåt jobb antingen för att det helt enkelt inte finns något eller för att man är lite mindre smart och inte kan bli medieamänniska. Och så får man som första arbete gå och städa hos en sur Särökärring som du?

Du vet precis hur djävligt det är att städa, annars hade du inte köpt tjänsten eftersom du ändå inte är nöjd. Ändå kräver du allt att en 19-åring som inte ens får njuta frukterna ska lägga ned hela sin själ i att göra det fint hos dig. Är ganska säker på att dina barn aldrig kommer behöva städa hos någon annan.

Det är när jag läser sådant här djävla medelklassgnäll som jag vill ha tillbaks alla mina skattepengar som går åt till att subeventionera era ljust- och fräschtneuroser.

Annika sa...

Rekommenderar www.homework.se. Du får alltid samma person. Om ni kan ta mån - onsdag så är det enklare att få någon av de bästa städarna eftersom de flesta vill ha städat tors-fre.

Till den anonyma ovanför mig: Om samma 19-åringar serverar en kall hamburgare åt dig på McDonalds, säger du då; men åh lille vän, det här är ju så tråkigt jobb så det är okej, klart jag betalar fullt pris ändå?

Anonym sa...

Men vad är det för idiotier? Ska man tycka SYND om en människa som slarvar igenom sitt jobb och dessutom skörtar upp en genom att debitera tid som vederbörande inte jobbat? Ska det då gälla på alla nivåer i samhället - t ex vård/omsorg som vi alla betalar med skattepengar? Att när arbetsgivaren/vårdtagaren/kunden vänder ryggen till så är det OK att maska? Och ändå få betalt? Jag skulle få kicken om jag arbetade på det sättet, och det var bra att nittonåringarna fick höra att det inte är OK. Dom kanske hade lärt sig i skolan att det var fullt tillräckligt med närvaro? /Susanne

Ulrika Good sa...

Eastcastmom: Hade gärna förflyttat mig dit istället :).

Christina: Låter inte som ett muntert läge. Fler som kör samma stil, alltså.

Petter: Stay tuned.

Annika: Smart system. Men ganska arbetsamt. Egentligen ska de ju göra typ samma sak varje gång, och det borde räcka att gå igenom det EN gång. Ett av mina problem har varit att det är nya städerskor i princip varje gång och att den där originalbriefen som jag gett en gång aldrig nått fram till dem. De städar lite på måfå, helt enkelt.
Och det är verkligen märkligt att det finns en massa skam inblandat fortfarande. Man skäms inte när en hantverkare utför något annat jobb i hemmet.

Anonym 1: Som sagt, fortfarande skämmigt.

Anonym 2: Vilken lösning tycker du är bäst för 19:åringar,, att de ska vara befriade från tråkiga jobb eller att de ska få sköta dem uselt ifred, utan jobbig kritik?
Som sagt, det är inte tjejerna jag är ute efter att dissa, jag är ganska säker på att de skulle kunna prestera mer professionellt med mer utbildning och bättre management från städfirman.

Annika: Tack för tips och spot on!

Ulrika Good sa...

Susanne: Du hann in medan jag tragglade med förra kommentaren. Nej, det finns nog inga problem som löses med acceptans för att missköta sitt jobb. Allra minst ungdomsarbetslösheten.

hilda sa...

Jag och min man bor i en våning i Lorensberg. Skäms inte över vår rätt att köpa tjänster vad det nu ändå månne vara. Livet ska vara lätt att leva.

När det gäller städning kör vi med Hemfrid. Allt är vitt och överrenskommet från början.

http://www.hemfrid.se/

Dom gör ett första besök och ser hur sunkigt man har det. Sedan får man ett pris för veckostädning. Hög trygghetsnivå och inget fusk! Ålder och kön på deras medarbetare har jag aldrig kollat men inget är stulet eller förstört när vi kommer hem.

Johan sa...

Jag har inte förstått varför det är så laddat att använda städhjälp. Vi har inga problem med att hyra in hantverkare och varför ska det vara en skillnad att ta hem en rörmokare eller städare?
De som tar till brösttoner om ondskan i RUT borde kanske fundera på dagis och varför det är OK att lämna ungarna där, om det inte är OK att ha någon som dammsuger hemma.
Hoppas att du hittar någon bra firma.

Den tjocke konsulten sa...

Att en del nittonåringar har problem med att få ett jobb kan ha att göra med att de anser att kunden/arbetsgivaren skall vara glad över att de orkar dyka upp över huvud taget.

Cosmopolit sa...

Det är så spännande att svensken skäms. Då jag är halvsvensk/halvlatino har jag ett annat perspektiv. När jag var 19 och pluggade var jag glad att jag fick chansen att tjäna pengar genom att servera människor (samtidigt som jag pluggade). Efter examen och ett bättre inkomstläge är det "min skyldighet" (i mina ögon) att köpa tjänster så att andra får chansen att komma in på arbetsmarknaden och tjäna pengar. I många länder där levnadsförhållanden är svårare är det istället skämmigt att inte använda sig av tjänster om man har den ekonomiska möjligheten. Då betraktas man som snål och självisk.

Cosmopolit sa...

BTW, har köpt städning i 13 år (både i Sverige och utomlands). Somliga har varit fantastiska och andra mindre bra. De som har varit fantastiska har alla haft yrkesstolthet och varit kunniga (jo, god städning fodrar yrkeskunskap). Känner man inte stolthet över det man utför blir det ju vare sig kul eller väl utfört. När jag en vinter knäckte extra i en restaurangdisk lärde jag mig att oaktat vad jag gör i mitt liv blir det roligare om jag gör det bra.

Annah G sa...

Skönt att RUT får finnas kvar! Jag skulle vilja rekommendera flera städifmor.
http://www.studentstäd.se , http://www.bqstad.se, http://www.stadalliansen.se om du är intresserad av städhjälp i Göteborg, Stockholm eller i Malmö