måndag 23 maj 2011

Musik för nyskilda – titeln är bättre än låtarna.

Jag vill så gärna älska Mauro Scoccos nya skiva Musik för nyskilda, men när jag lyssnat på den några gånger inser jag hur mycket mer jag gillar Mauro som person än som artist.
Därmed inte sagt att det är dåligt, det är snubblande nära att det blir riktigt, riktigt bra ibland. Förutom de låtar som redan är släppta som singlar, Jag saknar oss och Adrenalin, är den fina lilla Dåligt väder en av plattans bästa. Två andra är den lätt Springsteenklingande Mina tonårsvintrar och Lustans Lakejersofta Jagar en skugga.
En annan låt som är släppt tidigare är Julkort från New York, men det är märkligt att lägga in en renodlad jullåt på ett "vanlig" album, hur bra den än är blir den ångestframkallande i slutet av maj.
Men så finns det ett par riktiga stolpskott också. Hela mitt liv är så obegripligt käck att den får Lotta Engberg att framstå som Kafka och så är det Ensam kvar i stan. Igen? Har inte Mauro Scocco varit ensam kvar i Sommarstockholm typ fjorton somrar förut? Det känns så i alla fall.
Jag är lätt skeptisk till countrytongångarna i Lidingövägen, betydligt mer positiv till den Tom Waitsiga (många referenser blire) Bröllop på havets botten. Och så tycker jag att plattans titel är en av de bästa någonsin. Musik för nyskilda. Så himla lysande, så himla Mauro. Om hans låtar skulle vara lika bra som den titeln, och lika bra som han är rolig i Mauro och Pluras kök, så skulle han vara bäst i landet. Lätt.

, , ,

3 kommentarer:

Calle sa...

Meh, du måste väl ge snubben som levererat hits sedan 1981 lite cred!!?? Har inte hunnit lyssna igenom den nya så många gånger men jag tror den växer med fler lyssningar. Gillar Mauros oneliners-liknande "Ibland slutar man på topplistan ibland utsträckt på en bår" och "vi gick upp till disputatio för lite tapas och Stesolid". Mauros och Ted Gärdestads låtar är väl de som svenska folket kan texterna bäst till??

Ulrika Good sa...

Calle: Mauros status som en av de främsta låtmakarna i landet såg jag som odiskutabel, därför tog jag inte upp det. Bra att du påpekar det!
Men det är förstås också det som gör att mina förväntningar är så höga. Jag läste just att det är 22 år sedan han var på turné och fyra år sedan förra plattan. Också faktorer som hissar upp förväntan. Tjugotvå år sedan!

Calle sa...

Jag tycker det är en prestation i sig att släppa ett album då han vet att troligtvis inte kommer att tjäna en spänn på det. Ren ideell verksamhet alltså. Tycker också det är synd att han mer och mer gått ifrån soulen...