söndag 15 maj 2011

Riskettan – könskonserverande och statsfinansierat geschäft.

Den här våren har två händelser sammanfallit som, båda var för sig, dränerar plånboken till en ökentorr och skinntorrslamsig materia, nämligen student och körkortstagning. Det är Frida som står för båda och hon är naturligtvis värd varenda krona.
Men detta till trots är lilla mamma av förklarliga skäl lite on edge i fråga om vad körkortsbyråkraterna hittar på. (Och apropå DDR-byråkrati i sin prydno så har jag skrivit om handledarkursen här.)
För deras påhitt innebär ofelbart att mer pengar ska halas upp.
Och halas upp.
Och halas upp.
Den här veckan har varit en klassisk upphalarvecka. Två obligatoriska kurser, Riskettan och Risktvåan. 650:- respektive 2.100:- har avklarats. Risktvåan är det som på min tid hette Halkkörning och den har jag ingenting att invända mot (förutom priset).
Riskettan
, däremot, den är ett rent geschäft med en politiskt korrekt täckmantel.
Det är en tretimmarskurs, handhaven av körskolorna, som handlar om olika riskbeteenden i samband med bilkörning. Som alkohol, droger och trötthet. Och vem kan ifrågasätta det rimliga i en sådan kurs, jag bara frågar? Ett sådant ifrågasättande leder ofelbart till motfrågan "Men, tycker du det är braaa med alkohol i trafiken?"
Eller är det möjligen så att körkortsutbildningen innehåller en massa viktiga moment som inte behöver läras ut i tretimmarskurser à 650:-? Trafikregler? Vägskyltar? Trafikvett? Onekligen också väsentlig kunskap för körkortsaspiranter, men där uppköraren själv förväntas plugga och svara rätt på teoriprovets frågor som handlar om dessa ämnen.
Varför kan inte samma förfarande ske med kunskap om riskbeteende i trafiken? Jo, för då skulle sexhundrafemtiokronorskursernas existensberättigande försvinna fortare än någon hinner säga statsfinaniserat ocker.
För att en tretimmarskurs med magert matnyttigt innehåll ska fylla ut sin stipulerade tid krävs naturligtvis en massa utfyllnadsmoment av övningskaraktär. Frida berättade om ett av dessa. Det gick ut på att gruppen delades in i två grupper, en med tjejer och och en med killar. Sedan fick de gå fram till varsin whiteboard och skriva upp saker som är typiska för det motsatta könet.
På tjejernas tavla skrevs följande om vad som utmärker killarna:
Högljudda
Oförsiktiga
Risktagande
Vara värst
Spela tuffa
Och på killarnas tavla skrevs följande om vad som definierar tjejer:
Ansvarstagande
Kan inte vara fler än två
Falska
Försiktiga
Modemedvetna
Sedan konstaterade kursledaren att det är skillnad på tjejer och killar, och att killar råkar ut för fler olyckor.
Ok, varför inte dra den här typen av fakta till fler områden än kön? Hur är det med olika nationaliteters olycksstatistik? Religiös tillhörighet? Eller varför inte olycksstatistiken mellan bögar och straighta? Flator och straighta? Om man ändå är i farten att lite så där konsekvenslöst ägna sig åt fördomskonserverade övningar.
Jag hoppas att min ansvarstagande, tvåsamma, falska, försiktiga och modemedvetna dotter snart tar sitt körkort och att inte hennes första tid som bilförare störs av någon högljudd, oförsiktig, risktagande värsting till spelat tuff kille. För så är det i trafiken, det har körskolan talat om. För sexhundrafemtio kronor.

6 kommentarer:

Szofia Jakobsson sa...

När jag tog körkort (för typ 3 år sedan, bättre sent än aldrig...) upplyste teoriläraren om att "vi kvinnor har det ju naturligt i oss att ta det försiktigare i trafiken, eftersom vi föder barn".

Maria sa...

Jag gick den där kursen själv i höstas, och HERREGUD vad jag var arg efteråt. Arg för att de slösat bort mina pengar, och framför allt arg för att de slösat bort min tid. Och hur i helvete kan en kurs vara obligatorisk där allt man får lära sig är att tjejer sminkar sig och fönstershoppar (!) bakom ratten. Skandal är vad det är.

Och just ja - vi hann även prata om hur killar dopar sig för att bli snygga:
http://vuxnamanniskorharintehamstrar.blogspot.com/2010/09/tur-att-det-ar-obligatoriskt.html

Annika just nu sa...

Befinner mig ungefär i samma läge, med student och körkort. Har just nu suttit och spånat och planerat hur jag ska hinna med allt den stora dagen när tösen tar studenten! Dock så har dotter E ännu inte hunnit till riskettan och risktvåan ännu. Det ska bli intressant att se hur min mycket medvetna dotter ska hantera den typen av generaliseringar *ler*.
Det känns onekligen som de tar betalt om och om igen och verkligen ser till att allt ska ha ett pris. Gillar inte! Dock gillar jag att läsa det du skriver :)

Johanna sa...

Åh Gud. Jag gick denna lysande kurs för två månader sen och har sällan varit så rasande som under och efter - läraren sa kloka saker som "minska risken, kör som en kärring" och att tjejer är lättdistraherade och killar (statiskt sett) är bättre på manövrering. Jag frågade var han fick statistiken ifrån och fick till svar att han hade varit körlärare i 25 år. Dessutom tilltalade han genomgående gruppen "ni ungdomar som kanske har läxor och inga barn" när vi var flera, bl.a. jag, som synbarligen inte gick på gymnasiet. Det är iofs inte statens fel men jävligt irriterande ändå.

(Sen tog jag körkort, hurra för mig! Antagligen för att jag är kärring.)

Ulrika Good sa...

Tack för bra kommentarer! Jag märker att det här inte var en engångsföreteelse på just den körskolan som Frida gick på, utan ett standardinslag i utbildningen.

ÄlgEva sa...

Sedan kommer nästa utgift. Uppkörningen! I vårt fall handlar det om hyra av bil, uppkörningspersonal och själva grejen - uppkörningen. Tur ena dottern får sitt körkort genom skolan. Hon som valt en typisk grabblinje. Om det nu finns någon sådan linje. Jo, just ja, det gör det ju. Den andra dottern går ju också en sådan - bygg. Undrar hur dom blir ute i trafiken? Oförsiktiga ansvarstagande tuffa modelejon kanske.