torsdag 5 maj 2011

Nu ska jag negga om positivt tänkande.

Det finns nog inte en enda mental coach som inte anger positivt tänkande som en de viktigaste nycklarna till framgång. Men ju mer jag ser mig omkring i världen, desto mer känner jag att detta lett fram till grava missuppfattningar och att väldigt många projekt och livsöden har gått åt helvete på grund av vår överdrivna fokusering på det positiva tänkandet. Driv, handlingskraft och målmedvetenhet är sådant som för oss framåt och som kan få människor att uträtta stordåd. Men det måste ske i kombination med riskbedömning, krisberedskap och en förmåga att se runt hörnet där eventuella hotbilder kan torna upp sig.
Den som enbart ägnar sig åt positivt tänkande hemfaller väldigt ofta istället åt önsketänkande och vill överhuvud taget inte kännas vid att det kan uppstå några problem.
– Tänk positivt! säger de när man försöker indikera att vägen till framgång kanske kan ha ett och annat gupp.
Om en Atlantseglare skulle resonera på samma sätt skull hon eller han bara packa för modesta vindar, lagom solsken och trivsamma temperaturer. Ett aldrig så positivt tänkande ersätter inga nödraketer i världen, hur gärna vi än vill.

11 kommentarer:

Jonas Strandell sa...

Du kan även applicera det där på alla konstformer. Tänk vilken vedervärdig Astro Lindgren-värld vi levt i med musik av Per Gessle och Tomas Ledin i en ständig ström ur allas högtalare.

All form av kreativitet måste komma ur svårmod, lidande, alkohol, droger och olycklig kärlek.

Tänk om nån sagt till The Clash, "Nä men grabbar, tänk positivt nu istället". Yikes!

Anonym sa...

Barbara Ehrenreich har skrivit klokt om myten om positivt tänkande i boken "Gilla Läget". Läs den!

Anica vet allt sa...

Precis vad jag funderat på...! Blir ju absurt och i förlängningen inhumant om allt ska lösas med positivt tänkande. Och de som faktiskt har rejäla problem, sorger och handikapp - har de tänkt fel och har helt enkelt sig själva att skylla? Så då är de ju egentligen inte förtjänta av vår hjälp - så bekvämt. Låter likt en filosofi vi inte vill ha tillbaka.

Ms Spider sa...

Man kan tänka positivt men samtidigt vara realist. Jag har alltid med en varmare tröja för att det kan bli kallt men jag tror alltid bara att jag ska bära den över armen eller möjligtvis använda den som sittunderlägg.
Och så kan ju försöka sig på att hitta de små glädjeämnena i vardagen även om saker och ting är jobbiga. DET är det riktiga positiva tänkandet, i min värld.

Anjo sa...

Du har så rätt ... så rätt.

Yasmine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
pärlbesatt sa...

Håller med. Har du läst Barbara Ehrenreich? Jag orkade inte läsa den på engelska, och den svenska översättningen tyckte jag var undermålig, så jag har faktiskt inte läst boken. Men grundmeningen är jag med på.

Rekommenderar även Torkel Klingberg som tydligen talade lite om detta i ett program på UR i dagarna. Han är ofta bra, förövrigt.

Anonym sa...

Som tur är är det ingen risk att det skulle bli ett problem i sverige, för här gnälls det för jämnan :-)

Halloj världen! /Inger sa...

Jag kom att tänka på Ronny Erikssons "det är aldrig försent att ge upp" som pessimistkonsult när jag läste detta. Nu i kväll såg jag ett blogginlägg om Monthy Pytons "always look on the bright sight of life".

För visst gör alla optimistkonsultet det väldigt lätt för sig med sitt ensidiga positiva tänkande.

Halloj världen! /Inger sa...

Jag kom att tänka på Ronny Erikssons "det är aldrig försent att ge upp" som pessimistkonsult när jag läste detta. Nu i kväll såg jag ett blogginlägg om Monthy Pytons "always look on the bright sight of life".

För visst gör alla optimistkonsultet det väldigt lätt för sig med sitt ensidiga positiva tänkande.

Halloj världen! /Inger sa...

Nu har jag utvecklat mina tankar till ett inlägg i ämnet.