onsdag 15 juli 2009

Nätkärlek kan leda till Gotlandstips.

Kärlek och hat har varit stort i medie- och bloggvärlden på sistone. Dels slutar folk blogga på grund av näthatet de upplevt, dels kontrar många bloggare med att berätta om all kärlek som sprids via internet.
Jag är den första att skriva under på att bloggandet, twittrandet och närvaron på nätet ger mig betydligt mer kärlek, glädje, vänskap och omtanke än hat och glåpord.
Ett bra exempel på detta är när jag slägde ur mig en fråga på Twitter häromdagen. Det var mitt i den deppigaste regnperioden och jag började desperat fundera på alternativa sysselsättningar till att sitta hemma och se semestern mögla bort. "Var ska man bo om man ska åka till Gotland?" frågade jag, för Gotland har alltid soliga väderprognoser, verkar spännande och är en plats där jag aldrig har varit. Jag fick massor av bra tips från mina medtwittrare och snart dök det även upp ett mail från Musselmannen (eller Nemo-Peter).
Här följer hans tips, jag vill gärna dela med mig både av dem; både som användbar fakta och som ett bra exempel internets gyllene uppsidor:
Jaha... Gotland.

Kan inte låta bli att sända iväg några "måsten" (subjektiva) när det gäller
den ön.

Vi bodde nära Klintehamn, alldeles vid huvudvägen hos en familj som hade några småhus och stugor på sin stora tomt.

I en vecka for vi runt och såg det mesta- utom Lummelundagrottorna.

På kartan har jag duttat i några måsten med rött.

1. Fårö - med Langhammars som ett givet måste. "Negerkvinnan". En rauk i ett område som andas overklighet. Vid den andra röda dutten finns en corny skoinstallation som inte är att leka med. Längst ner i Fårös sydöstra hörn finns en liten kyrkogård...kolera eller nåt. Mysig plats. Sundersand - för bad. Eller hela stora ödsliga östra Fårö. Maffigt.

2. Ljugarn. Lugnt. Badvänligt Nära till andra små orter

3. Sydspetsen med Hoburgsgubben och besök på Hamra krog (Göran Ringbom Di smau ynder jårdi) driver stället.
Om ni åker ner mot Hoburg - se till att ta av och åk den lilla vägen längs västsidan nära havet. Vidunderligt vacket.

4. Visby itself. att lalla omkring innan och utanför ringmuren på de små gatorna är som att vara med i Pippi Långstrump. Bara lergög och 4 liter meducin som fattas.

Att vår vecka 2006 blev så lyckad handlade till stor del om att jag då hade en jobbarkompis vars farsa vart 19 somrar på Gotland och jobbat i det militära. Han gav mig en stor fältkarta över ön med inritade dagsrutter och så. Grymt!

Men... guldkornen - som vi upplevde dom - är punkterna här ovan.

Lycka till!

/PeterUPDATE Här är några andra tips jag fick på boende:
Djupvik Hotell.
Furillen.
Visby Creperi & Logi.
Medeltidshotellet i Visby.
Borum.
Snäck Hotell.
Och i största allmänhet rekommenderades Fårö och Ljugarn.

, , , , , ,

4 kommentarer:

karibien sa...

Jag kan inte låta bli att lägga till ett gotlandstips - Lau kyrka. Gotland kryllar visserligen av kyrkor och kyrkoruiner men denna har något speciellt. Akustiken. En medeltida kyrka i en liten håla på Gotland som låter som en hel katedral... En efterklang på 12 sekunder, minsta knappnål som faller exploderar och en röst bär långt långt. En minnesvärd sommar besökte familjen och jag kyrkan, smet in några minuter innan den skulle stänga. Jag och morsan testade att jojka... och jäklar så häftigt när två röster lät som en hel kör :)
Lau hittar du inte långt ifrån Ljugarn, mot Visby till.

Anonym sa...

Great. Eller så kan man göra som vår familj. Boka en vecka i Visby i mycket god tid. Så god att tanten vi bokade av inte riktigt hade fått med det i sin kalender. Ett fundamentalt misstag då hela businessen går ut på just att ha koll på sin kalender. De senaste dygnen har vi därför jagat efter alternativ på Gotland och även Öland. Det hela slutade dock lyckligt, även om ön inte ligger i Östersjön utan i Medelhavet. Så, nu kan de stå där i Visby med 15 grader och regn medan vi vaporiserar i 42-gradig hetta. Men jag är lycklig som helvete för det.

Susanne Snäll sa...

Gothem hammar, vid Åminne söder om Slite har den finaste strandsträckan. Ingen långvarig kvällssol men väl morgonsol. Varitén i Hablingbo ska också vara riktigt cool. Fler gotlandstips till hugna ö-spekulanter hittar du på; http://tvaoarochenfjallstuga.blogspot.com/2009/07/10-skal-att-vara-pa-gotland-pa-sommaren.html

Men om jag bara fick ge ett enda tips skulle det vara Multibullen på Sylvies på Fårö. Helt klart värt hela Gotlandsresan.

Nipe sa...

Norsta Auren, icke att förglömma! Den nordligaste stranden på Fårö, även den mest ensliga. Låååång och fin, som flickan sa ;-)