fredag 8 januari 2010

Rapport är inte förvånade över att arbetslösa män vill döda sina kvinnor.

Jag trodde inte mina öron när jag hörde Rapports halvåttasändning idag. Reportern Bert Sundström rapporterade från ett flyktingläger i Dadaab, Kenya där det rådde fruktansvärda förhållanden, framförallt för kvinnorna från Somalia. Allra värst har de som måste hållas avskilda från sina män som vill döda dem. Detta kommenterar Bert Sundström med orden: "Det är illa, men inte förvånande att de ger sig på kvinnorna."
Jag måste andas långsamt. Vad i hela helvete är det karln säger?
Männen är arbetslösa och kan inte "fullgöra sina plikter som familjeförsörjare". De gör inget annat än äter och sover medan kvinnorna har hela ansvaret om de ofta tvåsiffriga barnaskarorna. Och därför är det inte förvånande att de ger sig på kvinnorna?
Jag förväntar mig en förklaring av Rapport för denna formulering.
En förbannat bra sådan.
Här kan du se Rapportsändningen. Inslaget om flyktinglägret börjar vid 13.18.

, , , , ,

13 kommentarer:

Nemo sa...

Så fel det kan bli... men jag tror Bert menade att det inte är förvånande utifrån den kultur de lever i - d v s att det alltid varit OK att prygla kvinnorna och trampa på dem.

Skulle ännen ge sig på varandra? Nej.. så ovärdigt. Hedern... hedern

Helena sa...

Jag tänkte exakt likadant igår när jag väcktes abrupt ur halvdvalan i soffan av den urbota korkade kommentaren. Vad menar människan? Varför reagerade inte den som redigerade inslaget? Jag hoppas verkligen att det var obetänksamhet och inte någon slags tanke bakom den utsagan. Det borde hur som helst inte ha slunkit igenom det kontrollfilter som man ändå hoppas att Rapport har. Deppigt för mig som gärna försvarar public service med just kvalitetsargument.

XXX sa...

Även jag reagerade på samma sätt och tänkte att nu har det jävlar mig gått för långt. För det lät verkligen som om det var det mest naturliga i världen.

Kajsa sa...

Jag har iofs inte sett inslaget men tänker precis som Nemo att han menade att det inte var konstigt utifrån den världsbild och kultur de lever i. Att det sen inte, under några omständigheter, ska accepteras är nog alla överens om, om man med alla menar de som varit delaktiga i reportagearbetet och normalt funtade Rapport-tittare...

Ordvalet kunde sannerligen ha varit klokare, men hans uttryck bör nog ses i relation till hans kunskap om rådande lokala normer och värderingar och inte som ett uttryck för en personlig värdering.

Kalle Blomqvist sa...

Det har alltid gått troll i många västerlänningars attityd till Afrika och dess invånare. Massvälten är borta utom i krigsområden. Den s.k. "överbefolkningen" har aldrig existerat. (Hela jordens befolkning får plats på Gotland). Av jordens 50 mest tätbefolkade länder hamnar är bara 2 afrikanska http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_befolkningst%C3%A4thet. Och av de 30 med störst folkmängd ligger bara 4 i afrika: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_folkm%C3%A4ngd. Rättning i ledet önskas! Jag röstar på ett parti vars valaffisch lyder: "Europas framtid ligger i Afrika" :-)

Bert Sundström sa...

Hej Hej!

Det är jag som är Bert Sundström...

Jag blir, uppriktigt sagt, förvånad och dessutom ganska ledsen över att någon tittare kan uppfatta mitt reportage MOT mäns övergrepp mot kvinnor som raka motsatsen.

Den formulering du blir upprörd över är denna:

"det är illa, såklart, men knappast förvånande, att dom ger sig på sina kvinnor."

Den formuleringen betyder två saker, och endast dessa två saker:

1) Det är oacceptabelt att män slår kvinnor.

2)Jag blir inte förvånad över att så sker.

Betyder det att jag anser det vara ok? Nej, självklart inte.

Men, handen på hjärtat alla: Hur många av er blir uppriktigt förvånade varje gång ni läser i tidningen att en man har misshandlat eller mördat sin fru? Jag blir det inte. Det händer ju varje dag, också i Sverige.

Arg och besviken blir jag. men förvånad - nej,det blir jag inte.

Kunde jag har formulerat mig starkare och undvikit risken för misstolkning bättre? Ja, det kanske jag kunde ha gjort.

Men för den som verkligen ser inslaget och lyssnar på vad jag och de intervjuade kvinnorna berättar kan det knappast råda någon tvivel om att det jag säger är att det är oacceptabelt att kvinnor förtrycks, att också anspråkslösa försök att ge kvinnor mer makt är viktiga, och att det är närmast pinsamt att vara man när man hör om utfattiga kvinnor som sliter livet ur sig i åratal under usla förhållanden, medan männen "bara äter och sover", som kvinnocentrets föreståndare formulerade det.


mvh

Bert Sundström

Margherita sa...

Bert Sundström, jag förstår precis hur du menar.
Kränkningen för en man som inte kan försörja sin familj och blir menlös/utan roll i familjen i en starkt patriarkal kultur kan bli enorm. Mannen har plötsligt blivit degraderad till att vara lika nyttig som ett barn. För att återta kontrollen/få respekt kommer ibland våld efter ett tag in i bilden.
Det här är en anledning till att det är otroligt viktigt att skaffa jobb åt invandrare så fort de kommer till Sverige.
Minimera kränkningen för alla parter, minimera våldet.

Vad säger du Ulrika, kan det stämma?

Solveig sa...

Jag reagerade också över vad reportern sa. Min reaktionen var att han tyckte att det faktum att männen var arbetslösa på något sett förmildrade deras övergrepp på kvinnor!

Lola sa...

Taget ur sitt sammanhang tyckte jag också det lät jättekonstigt när jag läste ditt inlägg, men som Bert själv skriver så var det ju inte hela meningen du återgav, eller hela sammanhanget. Vilket framgick ganska tydligt när jag väl såg inslaget sen.
Det är ändå väldigt intressant vad man tolkar saker olika!

Ulrika Good sa...

Först och främst, tack alla som responderat och haft åsikter om inlägget. Och extra roligt att du, Bert, hörde av dig och gav din syn på saken. Jag förstår att du inte rycker på axlarna åt att männen misshandlar sina kvinnor, men det var, som sagt, formuleringen och sättet det sades på som fick mig att reagera så starkt. Det lät så lättvindigt, och som om förståelsen låg nära acceptansen.
Så jag uppskattar verkligen att du är självkritisk nog att säga: "Kunde jag har formulerat mig starkare och undvikit risken för misstolkning bättre? Ja, det kanske jag kunde ha gjort."
Fine, det räcker som förklaring för mig.

Non per se sa...

Bert har svarat på mitt inlägg okså, doch mera fåordigt och för min egen del förbryllande.

Jag uppskattar verkligen dels reportaget och dels att han tog sig tid och kommenterade våra inlägg.

Till skillnad från andra bloggare har jag medvetet valt att återge texten i sin helhet och inte bara näst sista meningen taget ur sitt sammanhang. Man kan ju resonera om definitionen av ordet förvånad och dess språkbruk men en journalist i din kaliber borde och kunde ha formulerat dig starkare och undvikit misstolkningar.

Jag måste erkänna att jag blir lika överraskad varje gång när någon misshandlar, mördar eller på annat sätt angriper sig på sin fru, dotter eller annan kvinna. För den delen tycker jag att det är lika vidrigt med våld mot män. Och det är ingen ursäkt att det händer ofta.

Samtidigt som jag tycker det var ett bra reportage för övrigt och flera sådana behövs. Alla avslöjanden om missförhållanden leder förhoppningsvis till en förändringsprocess på ett eller annat sätt.

Det som förvånade mig i reportaget var just att männen satt hemma och rullade tummarna, åt, sov och misshandlade sina fruar. Kvinnorna däremot har med fantastisk initiativrikedom hittat på enkla sätt att trots förhållanden försörja sina män och barn. Av den anledningen tycker jag inte att det var förvånande att de var modiga nog att tala med en utländsk manlig repporter om sina missförhållanden.

Varför tog inte männen liknande initiativ till att försörja sina familjer i stället för att sitta hemma frustrerade? Vad väntar de på, att någon kommer och erbjuder de välbetalda arbeten?

Med vänliga hälsningar
Judit Burda

TT sa...

Jag har varit i somaliska Kenya och det går inte att med normalsvenska värderingar i bagaget tycka annat än att männen i dessa samhällen är rätt bedrövliga. Kvinnorna tar hand om allt, och jag menar verkligen allt. Männen sitter och snackar, dricker te eller tuggar mirra (kat) hela dagarna så de blir helt apatiska. Det ironiska var att även leveranserna av mirra sköttes av kvinnorna. Men männen är ju MÄN så dom måste ju bara bossa runt sin familj, slå fru och barn och liknande. För så gör man.

Jag är man och älskar Afrika men den här typen av kulturellt betingade beteenden är under all kritik.

Lillsnörpa sa...

Vilken hemsk situation... MEN det finns ingen situation som gör det "oförvånande" att någon slår en annan människa...