torsdag 14 april 2011

När Aschberg blev Lasse Kongo i Pluras kök.

Mauro och Pluras kök är ett av mina favoritprogram genom tiderna. Den här säsongen har jag sörjt att Mauro inte längre är med och tyckt att serien dragit mer åt ett ordinärt matlagningsprogram och är mindre åt en magisk middagsbjudning med Sveriges mest spännande gäster. Men avsnittet som gick nu i tisdags började riktigt bra. Johan Rheborg och Jill Johnson utgjorde en utmärkt kombination och sedan dök Robert Aschberg upp som muskoten i moset. Detta fick mig att börja hoppas att det hela nu skulle börja nå upp till första säsongens nivå vad det gällde humor, sånginsatser och diskussionsämnen. Men det var innan Aschberg fått sig några järn innanför västen.
Robert Aschbergs vanligaste epitet är utan tvivel "bufflig" och denna bufflighet kan vara ganska charmerande om man anar en sensibilitet och eftertänksamhet under buffelhuden. Men denna kväll skymtade ingen känslighet, allteftersom vinet slank ned i Robban förvandlades han mer och mer till en Lasse Kongo-figur, ni minns busschauffören från Torsk på Tallin vars enda hörbara fraser är uttryck som "Dra åt helvete!" och "Håll käften!", som satt och skränade vid chilitallriken.
Om du tittar på sista tredjedelen av programmet här får du se Aschberg gapa "Är du klen i nerverna?" till Pluras bror Carla när densamme outar lite ångest, hur han helt apropå ansätter Jill Jonsson med ett "Erkänn att du grinar oftare nu än när du stod där och hade vunnit Melodifestivalen?!" för att sedan skrika "När grinar durå?! Jävla lipsill!" till Johan Rheborg. Sedan bryter han ut en lång kvasiexistentiell monolog om att "sätta på tanten bakifrån" och "äga en inihelvete stor grävmaskin". Nej, om Robert Aschberg hade planerat att visa att han är något mer än den där buffliga bilden som utmålas i media borde han nog ha hållit sig till mineralvatten.
Det verkar som om Jill Johnson är inne på samma linje.

Ur gårdagens GP.

, , , , , , ,

11 kommentarer:

Joel Burman sa...

Du är den andra (tredje om jag räknar in Jill Johnsson) som skriver om detta. Jag blir mest överraskad att ni är förvånade.

Aschberg må vara en stabil programledare i bakis TV som Baren, Ystad - Haparanda osv men sista åren har det mest handlat om att avbryta folk och sätta dem på plats. Ganska tröttsamt faktiskt. Minns speciellt när Glamorama tjejerna besökte honom i hans TV8 talkshow, gubbigare stämning har inte setts på bra länge.

Linda sa...

Joel, här är en som är förvånad. Jag är verkligen förvånad. Att Aschberg är som Aschberg är vet nog alla vid det här laget.
Det är hans grej att vara karlakarliga skogshuggartypen som går hem och sätter på kärringen och ryter åt småbarn att sluta lipa så förbannat.

Jag trodde (kanske i min enfald), att det faktiskt fanns något mer. Något djupare. Jag vill till och med minnas att jag sett det både en och två gånger. Nu vet jag inte på rak arm när det kan ha varit, men jag har aldrig sett Aschberg som en kall människa.

Tills igår. Jag var förvånad. Men jag tror inte att det var igår den "riktiga "Aschberg kom fram. Jag tror, utan att ha en aning, att det gick ett tåg hos honom under den där middagen som han inte riktigt lyckades stoppa.
Det gick för långt. Han spelade över.

Trist för Robban som nu framstår som en människa man helst aldrig skulle vilja byta några ord med. Bristen på social kompetens blinkade som en röd lampa över huvudet på honom. Trist att framstå som en större skitstövel än man faktiskt är. Om man inte är en.

För övrigt en mycket bra text av Ulrika!

Ulrika Good sa...

Linda: Du svarade Joel i mitt ställe. +1 på det!

Nemo sa...

En T-shirt med den numera klassiska texten:

Instant asshole - just add alcohol

har väl sällan passat bättre på Aschberg än här

Halloj världen! /Inger sa...

Jag kommenterade nyss. Funkade inte det?

Nåväl. Jag tar det igen.

Det som förvånade mig mest var att Aschberg verkade mena allvar med att han ville ha en grävmaskin. Jag trodde först att han drev med bilden av sig själv. Inget fel med grävmaskiner. Vi använder sådana på jobbet även om vi hyr in dem.. Men jag jobbar med kommunala vattentjänster. Aschberg jobbar med TV...

För övrigt saknar jag också (mycket) samspelet mellan Plura och Mauro även om jag alltid föredragit Eldkvarn före Ratata. :)

Sarah Britz sa...

shit Ulrika. Nu kommer alla tro att jag snott av dig till min krönika på söndag...men den ligger redan färdigredigerad på sidan. Lovar.

Joel Burman sa...

Inger: Det är ingen statshemlighet att Aschberg har en kärlek till grävmaskiner. Jag har sett honom i flertalet hemma hos reportage med Grållar i bakgrunden.

Anonym sa...

Kan bara instämma helhjärtat, tyvärr. Jag reagerade direkt när Aschberg kom in i köket och hälsade på Jill, Johan & Plura men vände ryggen åt och ignorerade Carla totalt. Sicket svinaktigt beteende! Å det var bara början....tyvärr.
/Cata

britta sa...

Min uppfattning om Aschberg har sedan länge varit klar. Han spelar bara på en sträng; sin egen. De program där han varit programledare har jag aldrig upplevt att någon har fått prata till punkt. Dessutom har han inte sällan förvrängt vad folk har försökt säga. Han är bufflig på det där sättet I- me - and my self. Det skulle ha varit roligt att ha fel men lite alkohol bekräftade bara det jag trodde mig veta sen tidigare.

Kattis sa...

Aschberg är KUNG och har en bra moral!!!

j´kh sa...

Aschberg ä rKUNG så sjukt intekkigent o säger exat det man själv vill ha sagt därför älskar jag honom:)