torsdag 13 december 2007

En lussespaning

Igår var jag på lussefirande på Fridas skola.
Som är världens finaste lussefirande.
Stämningsfullt, ambitiöst, välrepeterat och vackert.
På förra skolan barnen gick på infann sig aldrig den där tår- och ståpälsframkallande stämningen, eftersom dåvarande lussetågsarrangör envisades med att kompa allt med rock´n´roll-gitarr.
Men, i alla fall.
Jag tänkte på en grej när det gäller tärnutstyrslar.
Från att ha sett exakt likadana ut i hundratals år, var det en trendrelaterad grej som ändrade sig för ett par år sedan.
Glittrets placering.
Inte det på huvudet, utan det om magen.
För några år sedan började en del mer trendkänsliga tjejer att knyta det runt höften, istället för runt midjan. (Inte smickrande, för övrigt.)
Och nu börjar en annan variant dyka upp: under-bystenknytet à la empireklännning. Mer smickrande, men ändå lite… fel.
När det gäller den viktiga frågan om glittrets placering är jag en sann traditionalist.
Det passar bäst runt midjan.

Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Glitter runt midjan i all ära, men är det inte mer traditionsenligt, och betydlig snyggare, med det blå alt. röda bandet?

Ulrika Good sa...

Jo, helt rätt. På lucian ska det ju vara ett rött band som symboliserar blod om jag inte minns fel.
(Blått kanske om hon är kunglig ;-))
Tärnorna, däremot, dom har glitter.

mymlan sa...

Jag skiter i Lucia. Jag fick aldrig va Lucia. Så då ska ingen annan få det heller.

;)

Lisa sa...

ja jag som är född på lucia fullkomligen ääälskar luciasånger, luciatåg och lussekatter.

Mina strikta regler för lucia/tärnor är
1. lucia ska ha rött band runt midjan. inte för smalt, inte för brett. på SVT morgon hade den lilla kören i studion så breda band att det såg ut som en jätteslips från 70talet runt midjan på dom.
2.Lucia ska ha åtminstone axellångt hår. Färg eller struktur (lockigt, rakt) spelar ingen roll. Men jag tycker det ser fånigt ut med kort hår. SVTs Luciamorgon från Mora hade den i och för sig söta och vad det verkade trevliga Lucia-tjejen kortkort hår. inte så passande. tycker jag.
3.Tärnorna ska ha glitter i hår och runt midjan. inga stora gröna kransar eller röda band här tack. det ska bara lucia ha.
4.lucias ljuskrona ska vara grön krans med lite röda band runt (inte helt nödvändigt) och långa vita ljus.
å så ska hon se glad ut. Inte surmulen som de flesta lucior såg ut under min skoltid.

avslutningsvis:
Jag fick aldrig vara Lucia heller. Kandiderade i nian av någon outgrundlig anledning, men vann inte.

Ulrika Good sa...

Skönt att det finns fler lussetradtionalister, Lisa. Jag håller med, till punkt och pricka. Men en annan fråga som man kan fundera över är: ska lucian sjunga eller ej?
Vi hade väldigt ambitiösa lussetåg när jag var liten, gick runt bland grannarna med det strikt inövat program (varför gör ingen det nu för tiden?) och vissa år var min syster, som sjunger som en gudinna, lucia. Jag har tänkt på det efteråt att det var ju himla onödigt att hon stod där knäpp tyst medan vi andra kraxade på för fullt.

Anonym sa...

Aaaa, äntligen en debatt kring detta så heta ämne. Kan tjejer vara tomtar? Får pojkar under 5 år bära stort vitt tomteskägg o Groucho Marx glasögon? Min dotter vägrar dra på sig lucialinne eftersom hennes killkompisar inte har det. Skall hon straffas? Hur gör vi med alla berusade ungdomar med pomada (killar) och glitter runt skallen? Den här frågan är större och angelägnare än prostitutionsfrågan!!! Själv kommer jag sannolikt att göra en tomteswap med nån granne och tumla in i främmade hem, läsa fel på rimmen, klämma och skaka på alla klappar, dricka snaps UNDER skägget och vingla i väg saknad av ingen.

Ulrika Good sa...

Jag är säker på att du är Västsveriges mest underhållande tomte, dr Nic.