tisdag 26 maj 2009

Willys logiska kullerbyttor.

Jag har stora problem med logiken i den här annonsen för Willys:

Man har gjort en annons, där det ser ut som om man rivit ur en gammal halvsidesannons och kluddat på den för att berätta att man sänkt priserna igen: "Vi kan ju inte göra nya annonser varenda gång vi sänker priserna."
Under halvsidan är redaktionell text som ska indikera hur gammal tidningen sidan rivits ur är: "Forskarna spår: Datorn snart i var mans hem." Det borde tyda på sextio- eller sjuttiotal, eller hur?
Problem 1: Det första jag tänker är att man inte sänkt priserna sedan typ sjuttiotalet. Och om det senaste man gjorde var att sänka priserna på sjuttiotalet, har man då inte höjt priserna sedan sjuttiotalet, så de priser man nu sänker är samma som de man satte för trettiosj... Näe.
Problem 2: Annonsen har dagens layout, payoff och avsändaren är Willys, något man bara hetat sedan –00.
Problem 3: Willys (i någon form) har bara funnits sedan 1986.
Problem 3: Även om det hade varit en originalannons från 1972 som de kluddat i, hade de knappast skickat en urriven tidningssida som annonsmaterial. (Reklambyråspecifik kunskap, visst, men jag är knappast ensam om att ha den.)

10 kommentarer:

Dammråttan sa...

Haha, det är tur att du finns som kan visa upp sånt här. Jag tycker att det är sanslöst roligt!

Anonym sa...

En lite sämre artikel om samma annons. Eeeh... vem har rökt på egentligen?

http://vandenbrink.dagensmedia.se/2009/05/25/parokt-willys-ddb/#respond

M

Therese sa...

Ibland är det pinsamt att säga att jag jobbar med reklam. Som när jag ser detta. När det inte finns någon idé; förvirra i hopp om att ingen ska märka nå't ;)

Hanseric sa...

Tycker att du är rätt på. Annonsen suger verkligen.
Framförallt i trovärdighet, därför tycker jag att ditt första problem slår de övriga 10-falt. Mitt problem är att skillnaderna i pris fortfarande är för små. Jag har provat, det kanske märks över ett års tid men jag handlar per dag och vecka. Inte per år.

Lisa and Anders sa...

När man måste förklara annonsen med ett PS borde man förstå att man är på djupt vatten?

Anjo sa...

Så ska en annons dissekeras :)

Hasse sa...

Klockrent som vanligt!

Var det inte i det gamla radioprogrammet Metropol som man hade ett inslag med några "spanare" som presenterade olika iakttagelser de gjort under veckan? Vilket radioprogram det nu än va så tar din blogg med allas kommentarer stafettpinnen och lyfter fram denna dissekerande underhållningsform igen. Tack för det!

Anonym sa...

Visst kan man bli lite frågande, men det är nog mest vi reklamfolk som analyserar och reagerar på detta vis. Gemene man eller kvinna som ser annonsen kan nog tycka att den är ganska kul vilket flera personen från annan bransch jag talat med kan intyga.

Jag tror att annonsen fyller sitt syfte, nämligen att berätta att dom fortsätter att sänka sina varor, allt för att bli sveriges billigaste kasse.

/Mats

Ulrika Good sa...

Barbara B: Helt rätt. Alla idéer som måste förklaras, "vi menade så här när vi symboliserade så här" är ute på väldigt djupt vatten.
Hasse: Jag älskar Spanarna och det går fortfarande, fast nu i ettan. Kan laddas ned via podcast.
Mats: Intressant tankegång. Så du tror att det bara är vi som jobbar med reklam som kan föra ett logiskt resonemang?

Åsa Dahlqvist sa...

Nej det är knappast någon metalingvistisk piruett de fått till...