torsdag 14 maj 2009

Tål Gillettemannen inte tjejbaciller?

Häromdagen surnade jag till på Gillette. Det var när jag köpt fem sketna rakblad av deras förrförrförra modell och fick punga ut 185 hårdbeskattade lönekronor på Åhléns. Rakföretagets monopolställning på flergångshyvlar gör tydligen att de kan sätta vilka tokohemula priser som helst.
Men prissättningen inte är det värsta med Gillette. Hårborttagningsvärlden i Gillettes tappning kanske är den mest könskonservativa i konsumentuniversum.
gillette.com har inga kvinnor tillträde, orignalhemsidan är helt tillägnad männen – eller, skulle jag kanske säga, den hetronormative alfahannen.
”När du börjar dagen med ett stort självförtroende finns ingen gräns för vad du kan uppnå.”
”Förbered dig för framgång.”
”Gör dig redo att lyckas.”
Nej, det är inte reklam för en kurs i personlig utveckling, utan Gillettes sätt att formulera sina tips för hur du ska raka ditt supermanliga nylle.
Och som talespersoner för denna gränslösa rakrelaterade framgång hittar vi inga mindre än Thierry Henry, Tiger Woods och Roger Federer.
Produkterna heter racertuffa namn som Power och Turbo och illustreras med cad/cam-ritningar. Och tydligen är blotta tanken på att det finns kvinnor som rakar sig med Gillette så avskräckande att man tvingats göra en helt egen sajt för oss.
De rakblad som är tillägnad den kvinnliga populationen får finna sig i att husera på gillettevenus.com. En tydlig markering av vad som är över- respektive underordnat.
Inte förvånande är det ett väsenskilt tilltal man använder när man pratar till kvinnor.
”Upplev en fantastisk nivå av lenhet som passar en gudinna.”
”Eftersom det finns en gudinna i varje kvinna.”
Inga peppande framgångsrecept – inga inspirerande stjärnor. För en kvinna räcker det tydligen att ta fram gudinnan inom sig för att lyckan ska vara gjord.
Produkterna har milda namn som Breeze och Divine och illustreras av fånleende bikinitjejer på stranden. En lycka som härstammar från deras lena ben, får man anta.

Med tanke på hur mycket alla med (upplevd) oönskad hårväxt får betala för sina Gilletteblad är det inte konstigt att man har råd att signa tre megastjärnor som Henry, Woods och Federer – samtidigt. Det som är konstigt är att man tar hand om denna enorma investering på ett så sanslöst ointressant sätt:


UPDATE: Resumés Linus håller med om gudinnetramset är just trams.
, , , , ,

8 kommentarer:

Sara Ödmark sa...

Vad är det egentligen för skillnad på de där hyvlarna? Rent tekniskt alltså. Jag har aldrig fattat det. (Så är jag ju tjej också.)

Ulrika Good sa...

Saom: Det jag har fattat är att tjejgrejerna är klumpigare och sämre. Samt dyrare. Därför kör jag de manliga donen. Jag blir alltså inte en gudinna utan en framgångsrik racerförare på det viset.

lisa lightning sa...

sådär borde vi börja tänka om det mesta. herrvarianter är jämt mer högstatus, så varför inte? framför allt borde alla kvinnor som bloggar göra det under ett manligt alter ego, dels för att få upp läsarstatistiken, men också för att slippa fördomsfulla påhopp i kommentarsfältet. (och tack för tipset om rakhyvlarna - det är snart säsong.)

Anonym sa...

Mycket bra där!

Bästa hälsningar från en blivande framgångsrik racerförare ;-)

The Girls Of Florida sa...

För att inte prata om kvinnans ben, http://thegirlsofflorida.blogspot.com/2009/04/alternativ-kvinna.html

Hon ser heltokig ut ju.

Lola sa...

Klippet ville inte starta i min dator. Men jag anar att jag sett det förr.

Anna sa...

Herrhyvlarna är MYCKET bättre och billigare. Varför betala mer för sämre? Dessutom, vem vill köpa "venushyvlar" - usch!

Anonym sa...

Också intressant att Venus-hyvlarna påminner om en kuk. Särskillt Venus Vibrance. Snurra hyveln ett halvt varv och häpna.