fredag 22 oktober 2010

Till Det Som Är Förvånande

Jag läser hos Jonas AD om den svenska filmen Till det som är vackert som har premiär idag. Eftersom Jonas är en rolig jävel är jag övertygad om att han photoshoppat fram den mest absurda så kallade tag-linen som han kunde komma på. Jag fnissar år Jonas roliga modifieringstilltag tänker och sätter mig att titta på trailern. Jag såg en snutt av filmen på Nyhetsmorgon förra helgen och ser fram emot att gotta mig i precis en sådan där Såsom i himmelen- (som jag skrev om här) pretentiös och melodramatisk film som jag älskar att hata.


Inom en relativt kort tidsrymd kommer nu tre mycket stora förvåningsmoment att uppstå.
1. Förvåningen över att det inte är Jonas som varit framme med sitt redigeringsprogram, utan att någon på fullt kulturellt gravallvar valt en tag-line till en film som lyder *harklar mig och rodnar en smula*: Katarina har slutat suga kuk, har gått ur Facebook. Nu är hon på väg Till Det Som Är Vackert. Alltså nu är det inte jag som är ful i munnen, det är inte Kleerup som har flummat ihop något i TV4-soffan (vad jag vet), utan det här är en säljande och relevant sammanfattning av en fin svensk dramaproduktion som alla fina kritiker satt och såg och bedömde i veckan. Och här kommer vi till nästa förvåningsmoment:
2. När jag läser recensionerna, och väntar mig uttryck som ädelpekoral, klichékalas och trovärdighetskris, så visar det sig istället att filmen får utmärkta betyg i samtliga stora morgontidningar. En trea i DN, en femma i SvD och en trea i GP. Hur är det möjligt? Jag är mycket medveten om att jag på förhand dömer en film som jag inte har sett, men som Jonas AD uttrycker det: Redan i trailern avverkas kvoten för antalet obehagliga synintryck som en långfilm får innehålla.

3. Min tredje förvåning handlar om att det nu inte bara är medelålders män som gör filmer om hur väldigt unga tjejer ofelbart vill ligga med medelålders (plus) män, utan att det nu är det en ung kvinna, det vill säga regissören Lisa Langseth, som använder sig av detta slitna tema. Varför, undrar jag? Om jag går och ser filmen i veckan, kommer mina frågor att få svar och min förvåning att mattas av, tror du. Eller blir det precis tvärt om?

, , ,

5 kommentarer:

Skrymta sa...

1. Håller med
2. Håller med
3. Håller med

Läste det också först hos Jonas-ad och var övertygad om att han hade skojat till det men så var det ju inte och då blev det konstigt och obehagligt.

Johan sa...

Jag håller med. Jag väjer inte för lite snuskigt språk annars, men detta var lika passande som banjo och kazoo i en symfoniorkester.

Eller håller vi på att bli gamla..? ;)

Ulrika Good sa...

Skrymta: Även du är förvånad, alltså. Skönt att jag inte är ensam om detta.

Johan: Jag håller definitivt på att bli gammal, men det är inte främst den snuskiga formuleringen i sig jag stör mig på, utan att det är så ofattbart jönsig.

Anonym sa...

Apropå TV-4 inslaget: Varför måste varenda intervjufråga besvaras med inledningen, "nej, man alltså" när man ska beskriva sitt eget geni? Pretto-metern slår i taket här så man nästan önskar att Apolloreklamen ska komma tillbaka o befria en från eländet.

Jacob sa...

Faktiskt mycket bra film. Men absolut åt det pretentiösa hållet, om man har svårt för sånt. Men den är inte nyandlig, så några likheter med Såsom i himmelen har den definitivt inte.