tisdag 9 december 2008

Terminologityranni.

Nu har jag skojat färdigt om pressbilderna från De rödgrönas presskonferens.
För när Lars Ohly och Jan Björklund sitter i SVT:s morgonsoffa och pratar kommunism är det fan inte roligt ett dugg.
Bara otäckt och skrämmande.
Tänk dig motsvarande hypotetiska scenario:
Reinfeldtalliansen får ett akut hjärnsläpp inför valet 2010 och bjuder in partiet som förut hette Högerpartiet nazisterna till samarbete. Nu kallar dom sig bara för Högerpartiet.
När partiledaren ska förklara varför de inte längre kallar sig nazister svarar h*n att:
Det är för att det inte ger några bra associationer längre.
Inte för att de inte har den ideologin längre, inte för att man ger avbön för, eller tar avstånd från alla vidrigheter som den ställt till genom tiderna, utan för att det inte låter bra längre.
Precis så svarade Lars Ohly på frågan om varför man inte kallar sig kommunister längre.
Låt oss nu bara hoppas att svenska folket har tillräckligt med minne, kunskap, slutledningsförmåga och sunt förnuft för att inse vilken komplett galenskap detta är.

, ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Håller med till fullo!

Nemo sa...

Din iakttagelse är ju fullständigt klockren.
Men... det där om att hoppas att svenska folket har tillräckligt med minne och kunskap

Det saknas tyvärr mycket av det. Både minne, men framförallt kunskap.

För ett folk som lever i Bingolottoland och förnöjer sig med Dansbandskampen och välter biografer när Mamma Mia kommer till stan inger inte mycket hopp.
Röstning och informationsinhämtning sker nog mer på hur partiledare ser ut och om de har stiliga maner i TV.

*Nu blev jag nästan lika bitter som Lundell, men det bjur jag på.*

Anonym sa...

Nja, din jämförelse haltar ganska rejält. Jag tycker att det är tråkigt att du jämför fascism, nazism och kommunism tillsammans, i alla all när det kommer till ideologier.

Att idioterna bakom makten i många kommuniststater har varit fascister har inget med det kommunistiska manifestet att göra, men det vet du säkert redan.

Det blir lite gammal unken mådderaaatkänsla över dina svepande hån.

Vi har hajat att du inte gillar Mona och gänget.

Men rätt ska vara rätt.

Eller?

lord Fredruk sa...

Nemo spikar som vanligt problemet med sin liknelse.
I vårt malliga land är det helt OK att vara fascist så länge flaggan är röd, vi har ju en historisk tradition att slå vakt om.
Vänster är bra och höger är dåligt även om tillvägagångssätten och resultatet är exakt samma.

Sen kommer det alltid att finnas nyttiga idioter som är uppfostrade av systemet att hitta skillnader. T ex Per.

Anonym sa...

Ulrika: Så du blir lika upprörd om dina barn går med i Ung vänster, som om de går med i Sverigedemokratisk ungdom (eller vad de nu heter)?

Ulrika Good sa...

Per: Det där med rätt ska vara rätt. Det var väl det mitt inlägg handlade om.
Eller?
Folkmord är folkmord och förtryck är förtryck, oavsett vilken ideologi som ligger bakom.
Det gamla svenska kommunisterna umgicks så hemtamt med förtryckarkommunisterna och har aldrig brytt sig om att ta avstånd från detta.

Fredrik: Ja det blir jag. Om ett medlemskap i ung vänster skulle innebära att dom fick lära sig att förnekar all ondska som ligger i det förflutna och hylla diktaturer (som Ohly gör).

Anonym sa...

Problemet är väl snarare diktaturer som kallat sig kommunistiska eller haft vissa kommunistiska inslag (gamla sovjet, kina, kuba etc). Givet är då att folk tror att det är samma sak, som det på sätt och vis blivit med tiden, ords betydelse förändras beroende på hur de används. Jag försöker inte försvara dessa diktaturer på något sätt, de har varit minst lika vidriga som Hitler eller USA. Jag menar bara på att det är tacksamt att avfärda dessa som onda med hänvisning till diktaturer utan övriga argument. För visst har Per en poäng, hur nyttig idiot man än vill tycka att han är. Jag tror att det vore bra att skilja på ekonomiska system och övriga ideologier när man ska diskutera dessa, det är inget inneboende grundläggande onskefullt i något av dem (de ekonomiska systemen), det har bara förknippats med det i historien. Däremot kan det ju vara så att det inte går att genomföra dem i praktiken, och att resultatet alltid blir onska, men det är en annan diskussion.

/Mvh Micke

Anonym sa...

P.S, det framgick nog inte, men jag håller med ditt ursprungliga inlägg mestadels, däremot tycker jag det är fel att kalla Per en idiot som inte vill se på det lika ensidigt.

Anonym sa...

Pers resonemang haltar tycker jag, för tittar man på vad exempelvis wikipedia säger om fascism så är det också "bara" en ideologi.

"Fascismen förknippas ofta med en massrörelse och meningen att individen är underställd statens behov. Fascismen vill vidare ofta skapa en stark nationell identitet. Olika forskare framhåller olika karaktäristiska egenskaper hos fascismen, men vanligt förekommande är nationalism, starka auktoriteter och totalitära system, militarism, antiintellektualism, antikommunism, kollektivism, korporativism, populism och motstånd mot ekonomisk och politisk liberalism. Fascismen var antidemokratisk, antikapitalistisk och antiliberal med starka nationalistiska drag men utan någon framträdande ideologisk rasism."

I så fall så bör det ju vara lika OK att kalla sig fascist som kommunist. För i båda dessa ideologiers namn har ju extrema hemskheter utförts. (Observera dock att jag inte bekänner mig till någon av dessa ideologier)