tisdag 2 december 2008

Sprid det här till alla du känner.

Idiotiska mail har jag behandlat förut, men då handlade det mer om alster från kvasifilosofiska romantiker med ett rimlexikon i ena handen och bilddatabasen med gulliga nallebjörnar och enhörningar i den andra.
Den här gången tänkte jag prata om andra typer av mail som är lika misskrediterande för avsändaren.
Jag snackar om meddelanden om att Nokia ger bort mobiler, att Bill Gates ska skänka bort sin förmögenhet och andra fantastiska saker som kommer att hända om du bara skickar vidare det här mailet till alla du känner.
Men de här exemplen är ändå ganska harmlösa jämfört med efterlysningar av försvunna barn som, efter lite Googlande, visar sig vara rena bluffar.
Om du får ett mail som du ombeds skicka vidare kan du gå in på Hoax Slayer och kolla om det finns med på någon av deras listor över kända hoaxes (bluffar).
Du kanske till exempel fått en uppmaning om att skicka vidare ett mail som efterlyser den 13-åriga Ashley Flores från Philadelphia?
En ren bluff enligt Hoax Slayer och andra källor.

Mailet med den här bilden sprids fortfarande, trots att det började skickas redan 2006 och för länge sedan avslöjats som en bluff.

5 kommentarer:

Charlie Truck sa...

Yep, har fått den men inte skickat vidare. Men inte utan att jag kände mig som en dålig människa trots att jag anade att det var bluff.

Kedjebrev som spelar på ens medlidande är värst. Absolut.

Abbes pappa sa...

Tack Ulrika! Vi har ju båda fått mejlet, jag har sett det på bloggar här och där, men kännt på mig att det var någon bluff och inte skickat vidare det. Och precis som Charlie Truck har jag fått dåligt samvete. Tänk om...

Ps. Skön vinkling på inläggets rubrik/innehållet förresten.

Daniel sa...

Nästan så man tjutar varje gång av irritation över dessa bluff-mail!!

anjocapi sa...

Håller med de andra som kommenterat. Har oxå fått det där mailet och känt mig som en lus som inte skickat det vidare fast jag känt i hela kroppen att det var en bluff. Jag fattar liksom inte vitsen med att ens starta såna mail.. Detsamma gäller ju kedjebrev med förbannelser och liknande.. Jag flyger i taket av såna!! *morrar*
Tack för adressen där man kan kolla upp såna här mail.
Ha en bra dag!

Anonym sa...

Äntligen någon som nämner det här. Jag blir lika irriterad varje gång jag får ett sådant brev.
Vad tror folk egentligen? Intressant hur lata människor är egentligen, det enda man behöver göra för att hjälpa andra: trycka på skicka-vidare-knappen.

Pinsamt, men skällde ut en person som skickade ett sådant mejl till mig en gång. Jag sökte efter historien på google och skickade tillbaka svaret om att det var humbug plus en föreläsning om att man måste tänka lite själv... hehe, surtanten Emma. Thats me.

"Glitterspray och 99 andra klintbergare" är en hysteriskt rolig bok på temat. Sjukt roliga myter. Kan inte låta bli att fnissa, för många historier har man själv växt upp med att de var sanna. Ett tips.