lördag 6 december 2008

Det framgnällda rotavdraget.

När det är högkonjunktur går dom inte upp ur sängen (= svarar på offertförfrågningar) om det inte handlar om tvåsiffriga miljoner eller lättfixade svartjobb.
Men innan det hinner bli lågkonjunktur springer dom och grinar hos pappa staten och får till gynnsamma rotavdrag.
Jag pratar förstås om hantverkarna, ett gäng som lagt sin egen kvalitetsribba så lågt att jag nyss hörde följande definition av en firma som ansågs som bättre än de flesta: "Ja, dom är bra. Dom ringer och säger till när dom inte kan komma."
Hur vore det om dom skötte sina jobb och sina relationer, även under högkonjunktur, istället? Då kanske det inte behövde gnällas fram några yrkesmässiga gräddfiler nästa gång det blir bistrare tider?
Det jobbiga är att dom dessutom är så många att det gynnar hela samhället att subventionera denna kår som under de goda dagarna helst undviker att bidra till den gemensamma skattkistan.

, , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Tryck inte på den knappen. Jag kan gnälla i timmar över hantverkarna. Faktum är att jag inte vet om jag någonsin stött på nån som uppfyllt de mest basala krav man kan ställa på en näringsidkare.

Så när det nu börjar gnällas om kris i byggbranschen tänker ena halvan av mig: "Bra - då kanske man äntligen kan FÅ HIT en elektriker och en rörmokare så att vi får lite ordning på alla smågrejer som behöver fixas."

Andra halvan av mig tänker: "Nej tack. Du vet hur det blir."

Oj, jag blev nästan lite darrig nu.

Abbes pappa sa...

Word!
(Och då syftar jag inte på det mediokra ordbehandlingsprogrammet. För att citera en känd bloggare.)

Ulrika Good sa...

Stellan: Exakt så är det

Abbes pappa: Jag trodde att den kända bloggare var du ;-).

Nemo sa...

Det där blogginlägget triggade inte bara en - utan flera av mina sämre sidor.
Den gängen ligger i samma påse som bilmeckarna. Fast dom kommer inte. Du åker dit med bilen.
Dom behåller bilen två veckor för längre, tar dubbelt betalt och återlämnar något som man frågar sig om någon yrkesman tittat på alls...

lord Fredruk sa...

Erfarenheten säger mig att det bara finns ett sätt att få fatt på vettiga hantverkare. Antingen ringer du dem du känner. Eller de farsan känner. Om varken du eller din far (eller vilken annan släkting eller bättre polare som helst) känner några hantverkare, bör du verkligen tänka en extra gång innan du köper hus.

Nipe sa...

Vi hittade faktiskt en rörmokare en gång som faktiskt:
1.Lämnade en offert, exakt som vi ville ha den.
2. Var trevlig.
3. Ringde och meddelade vilken dag han skulle komma och även kom på utsatt dag/tid.
4. Inte gjorde det dyrare än förväntat.

Men... det gick över...
(fast han är fortfarande trevlig)
Orsaken till ROT-avdraget kan man ju diskutera, men jag hyllar det faktum att vi precis sitter med ritningar på en rejäl utbyggnad/ombyggnad som planeras att göras i vår!

Nipe sa...

Man skulle faktiskt kunna tro att jag gillar att använda ordet faktiskt flera gånger i samma mening, men så är faktiskt inte fallet...

Anonym sa...

Här kommer en solskenshistoria:

En gång, för ca 3 år sedan, anlitade jag en elektriker som bytte samtliga uttag i min lägenhet. Han sa att han skulle skicka en faktura. Den kom aldrig. För de 17000:- jag sparade köpte jag: En dyr cykel och några nya leksaker till mina döttrar.

Kort sagt: Ibland resulterar hantverkarens arbete i en velociped samt leksaker till små barn. Även om det förmodligen är ytterst sällan.

Ulrika Good sa...

Magnosius: Inte för att jag vill stjäla leksaker från dina barn, eller glädje från ditt cyklande, men en gång fick jag en faktura från en elektriker ett och ett halvt år senare.
Låt oss hoppas att det är max startsträcka en elektriker har för att orka med det jobbiga momentet "att fakturera".

Nipe sa...

Även jag har haft hantverkare som aldrig fakturerat, första gången det hände var det en rejäl summa, dock inte 17000.
Näringsidkare har tre år på sig att fakturera, sen får de stå sitt kast.
Helt obegripligt för mig att man kan glömma fakturera!?

Anonym sa...

Ja, usch vad svårt det är att hitta bra personal nuförtiden.

Pseudonaja sa...

Jag håller med till 100%. Nu behöver vi lägga om taket till våren så jag är glad ändå...

Anonym sa...

Hear, hear….

Brorsan skulle lägga plattor i trädgården, plattläggaren skulle ha 18000:-/dag – svart!!!

Men vad är det med industrijobben som väcker så mycket känslor? Nyss var det bra om det såldes mindre bilar - nu är det århundradets katastrof.

Det kan avskedas akademiker, lärare, småföretagare utsätts för Golgatavandringar genom omöjliga villkor men är industriarbetare hotade så sänder P1 direkt hela eftermiddagen, det upprättas arbetsförmedling inne på Volvo och Saab och Littorin börjar prata om att taket i a-kassan måste höjas bara för deras skull?

Anonym sa...

Fördelen med att bo i Kinna, anlita dem som jobbar inom kommunen. De som jobbar utom gränserna har nog en väldigt "god" anledning.
För mig som har tummen mitt i ryggen är det ett måste att känna dem jag anlitar.
Måste vara en skräck i en storstad.