lördag 28 mars 2009

Varför är inte GP med i den gemensamma kampen för Isaak?

Du har säkert sett att alla de stora tidningarna, Aftonbladet, Aftonbladet.se, DN, Expressen och Svenska Dagbladet, förbrödrats i en gemensam sak – en massiv kampanj för att frige Dawit Isaak.
Det här är bra på så väldigt många sätt. Vilken fråga är bättre att lägga ner konkurrenstjafsandet och kraftsamla tillsammans inför än en kamp som i förlängningen handlar om yttrandefrihet? Att förbrödrandet dessutom skedde på Transparenta Twitter är också en strålande symbol för hur rätt tänkt det hela är.
Så, nu frågar man sig bara, varför är inte GP med på det här? Står bakåtsträvandet högre på agendan än att vara med i den gemensamma kampen för göteborgaren Isaak? Satt GP:s ledning och diskuterade "Hur undvika Twinglylänkar?" den där kvällen när Helin utmande Mattsson på Twitter?

Om du tittar i spalten här till höger hittar du en möjlighet att skriva på för Dawit Isaak du också. Gör det!

Här är en snabbguide till fallet Dawit Isaak, svensk medborgare och journalist som alltså suttit fängslad utan rättegång i sitt gamla hemland Eritrea sedan 2001.
Här är en intervju med Dawits bror i Göteborg.
Här är de fem chefredaktörernas (Thorbjörn Larsson, Thomas Mattsson, Lena K Samuelsson, Jan Helin, Kalle Jungkvist) upprop.


, , , , , , ,

4 kommentarer:

Nemo sa...

Det beror nog inte på GP:s ovilja när det gäller Dawit - dom har sedan länge en liten plats vikt för honom där dagar läggs till dagar.

Oviljan och oförmågan ligger förmodligen i en stelbent syn på sociala medier; "Papper är papper och annat är trams..."

Hela redaktionsgarnityret på GP borde ta del av din bloggpost.

De modiga och framåtdrivande journalister som finns på GP - för det gör dom - borde också bli stärkta i sin mission att driva internt förändringsarbete.

Pseudonaja sa...

Jag har funderat på samma sak. De måste ju ha fått erbjudandet, och sedan tackat nej. Vad ligger problemet? Som Nemo säger så har de ju skrivit mycket om Dawit den senaste tiden.

Ulrika Good sa...

Nemo och Pseudonaja: Visst har GP länge engagerat sig i och skrivit om Dawits öde.
Det var just det faktum att de inte är med i den gemensamma kampen som jag ifrågasätter. De borde ju ha varit självklara där. Om det inte vore för att de har en sådan stelbent syn på många av de ingredienser som kampanjen innehåller. (Precis som du säger Nemo, en ovilja mot allt som inte trycks på papper och som kan länkas vidare).

Anonym sa...

Jag har ställt samma fråga själv. Tror dock inte det beror på ovilja mot sociala medier så mycket som att ingen på GP:s ledarredaktion eller bland de högre redaktörerna egentligen hade någon aning vad som pågick ute på Twitter med detta samarbetet.

För oss som följer personerna på Twitter var ju detta samarbetet känt två veckor innan det gick i tryck. Tror bara GP missade tåget och blev inte tillfrågade :(