fredag 6 mars 2009

Det börjar likna småbarnsåren, banne mej.

Det känns lite som om jag blivit tillbakaflyttad en tolv, tretton år i tiden.
Inte så att huden i ansiktet är fastare eller slätare eller så, nej, det är småbarnsåren som gör sig påminda, när smitta och sjukdomar avlöste varandra i en aldrig sinande ström.
(Med den skillnaden att när barnen är sjuka numera så missar dom fysikprov och spanskaredovisningar istället för pärlplattesessioner och nallekalas.)
Den där magsjukan, som däckade tre fjärdeldelar av familjen för knappt ett par veckor sedan har kommit i retur och framförallt slagit ut Jonathan den här gången (han som klarade sig förra).
Och någon slags flunsaliknande sak har drabbat Frida, med feber, snuva och ont i kroppen.
Någon sa förresten att man inte blir immun mot den här magsjukan. Kan det verkligen stämma? Då borde man ju kunna trilla in i en evighetsmaskin av kräksjukor.
Hemska tanke.
Är det någon som vet hur det ligger till?

10 kommentarer:

Åsa Dahlqvist sa...

Stackare! Vi har också upplevt många vintrar med never ending magsjuka! Senaste omgångens klimax var när dottern kräktes från överslafen på våningssängen. Effekten av denna bedrift var minst sagt heltäckande och omysig. Det var då vi slutade tvätta lakan och kläder. Vi slängde dem helt enkelt...

Det finns tydligen en miljon olika typer av magsjukor. Och har man blivit smittad och sjuk en gång så verkar det som ens motståndskraft blir sämre och man smittas lättare av nästa bacill...

Anonym sa...

Det enda jag vet är att man som individ kan vara immun mot själva kräksjukan, men inte att man blir det om man väl kan få den. Så att säga.

Abbes pappa sa...

Enligt vad jag har upplevt på vår förskola, så kan man få den igen, och igen.

Men jag vet ju förstås inte om det är olika virus, eller samma som återkommer.

Anonym sa...

Vinterkräksjukan är ett resultat av calicivirus, som är en extremt smittsamt och förökar sig i en ortrolig hastighet. Magjsukebakterier av alla de slag är inget som du kan ska immunitet mot. Har du otur så kommer det tillbaka. Därför: Gå till apoteket och köp handsprit, för magsjukebakterier och virus trivs väldigt bra mellan naglar och nagelband. Gnid in händerna och tänk på basic handhygien. Visste ni att bakom de flesta smittor på sjukhus, ligger handhygien som den största boven. Vi har i en tid då vi förlitat oss på medicinska underverk glömt vanliga hygienregler.

Ulrika Good sa...

Tack för alla bra (men aningen deprimerande) upplysningar om virus och kräksjukor.
Handsprit is da shit, helt enkelt! Ska köpa en literförpackning, tror jag.

Ms Spider sa...

Några av oss kan nog bli immuna, för jag har hittills inte drabbats mer än att jag var lite bullrig i magen när många hade vinterkräksjuka för några år sedan. (Å andra sidan är jag laktosintollerant så det kan lika gärna varit att jag fått i mig något mjölkigt...). Hittills har jag inte ens - peppar peppar - blivit dålig när de runt mig fallit. Skumt...

Anonym sa...

Jag är immun.
Varje gång vi har haft det i familjen har jag provocerat min fru genom att äta upp en liten bit av barnkräket. Bara för att stilla min nyfikenhet kring min eventuella immunitet.
Detta kan iofs ha att göra med att jag snusar 2 dosor per dag. Min kropp är nog som the mother of all bombs för magsjukevirus.

Inte Magnus J.

Anonym sa...

Handsprit é fina grejer! Jag använder det dagligen på kontoret.
Man vet att man fått en bra dos då man känner spritdoften komma ringlandes upp mot näsan. :)

Anonym sa...

Iofs nu känner jag att det börjar bubbla lite i kistan. Jinx!

Åsa Dahlqvist sa...

Inte Magnus J: Nu blir jag kräksjuk...