torsdag 10 december 2009

Jag fiskar efter kommentarer

Det är kanske svårt att tänka sig att man kan bli nostalgisk över något som pågått sedan juni –07. Men så är det ändå.
Jag har bloggat i två och ett halvt år och känner att jag längtar tillbaka till den gamla goda tiden. Det innebär tiden innan RSS-läsaren gjorde entré i mitt (och många andra bloggläsares) liv.
Jo, jag vet att det är praktiskt med RSS och jag skulle nog inte vilja vara utan den. Men när vi sitter där och lurkar bakom denna praktiska innovation glömmer vi så lätt av det som är (minst) halva grejen med bloggar.
För i takt med att fler och fler av oss maniskt skummar våra flöden, inte så mycket med lust och läsglädje längre, utan som om det vore något vi måste ta oss igenom, minskar alla sköna debatter och allt munhuggande i kommentatorsfälten.
Jag hade aldrig orkat skriva 1 449 inlägg (det här är det 1 450:e), som jag gjort hittills, (värst vad många parenteser det blev idag, då) om det inte hade varit för kommentarerna. Att bara skriva rakt ut i tomma luften utan att ha en aning om någon egentligen bryr sig, om du tycker bu eller bä, bra eller anus, flipp eller flopp, det hade i alla fall jag ledsnat på.
Kan vi därför inte komma överens om att vi bättrar oss (jag är usel själv) och skriver en kommentar lite oftare när vi reagerar på något som vi läser?
Om så än bara "Haha", "Knappast!" eller "Väl rutet", simpel respons är bättre än ingen alls.
Mitt förslag är därför att vi skriver minst två kommentarer om dagen from now on.
En liten kampanj för att hålla modet och orken uppe på våra favoritbloggare, helt enkelt.
Hur låter det? Kommentera gärna.
(Under tiden ska jag fundera på vad det kan stå på kampanjens bumperstickers.)

111 kommentarer:

opassande.se sa...

Jag nappar på kroken och kommenterar! :)

Widham sa...

"Två kommentarer om dagen håller doktorn borta."

Skriver jag bara för att ha klarat av min första.

Stellan sa...

Lysande förslag! Och det ska vi sprida, tycker jag.

Anjo sa...

Klokt talat.

Jag ska bättra mig.

Ulrika Good sa...

Opassande, Widham, Stellan och Anjo: Kul att ni är på! (Och den här räknas inte för min del.)

Sebastian Stjern sa...

Bra initiativ!

Anonym sa...

Detta var en väldigt bra idé!

David sa...

It's a deal.

sorenolsson sa...

En fullkomligt lysande idé, tycker jag!
Utan kommentarer blir bloggandet som att stå i duschen och hålla tal till nationen.
Eller nåt.

Ha det fint!

Nemo sa...

Bumpersticker:

Comment - I don't look back in anger

..kanske

Hursom... en god idé. Som bloggare med få kommentarer i förhållande till antalet besök är jag på - föregår med gott exempel.

Martin Hansson sa...

Låter som en utmärkt idé detta.. :-D

stationsvakt@gmail.com sa...

Här är en torsdagsmorgonkommentar. :-)

Anonym sa...

Kommentera i all ära - jag gick i tanken raskt vidare och tänkte att jag också borde ge min stackars försummade blogg lite uppmärksamhet. Jag menar, så folk får något att kommentera, liksom.

Och förresten, jag ska kanske bry mig om Twitter lite mer också - raderar oftare än jag skickar numera.

Bra initiativ!

Den här förlamande gråmörka årstiden...

Jenny sa...

Jag erkänner, jag är en "skumläsare" som i rask takt plöjer igenom dagens nya inlägg i diverse bloggar. Men nu ska det bli ändring! Istället för att känna att jag måste läsa ALLA så blir det härmed prioritering och då och då en kommentar :)

mymlan sa...

Jag har skrivit en jättelång kommentar i Bloggvärldsbloggen. :)
http://blogg.aftonbladet.se/1/2009/12/tva-kommentarer-om-dagen

Lotta Sultan sa...

ok. min första kommentar här då.
(fast jag har hängt med ett tag.)
gillar´t!

Bella sa...

Bra kul idé!

Kommentera mera...

Unknown sa...

Vilket härmed kommenteras...

Unknown sa...

Puss på dig du kloka - feedback är livets salt. Ska verkligen skärpa mig!

Pseudonaja sa...

Skoj! Jag märker själv hur kommentarerna blir allt färre. Det kan ju bero på att jag inte skriver så inspirerat längre, but still...

Jonas Dahl sa...

Min lilla enkla spaning från min egna texter på Barstol är att de inlägg som får mycket kommentarer är de som är enkla, svartvita, vardagliga och korta, medan de lite smartare, längre och mer resonerande texterna får mycket färre kommentarer. Folk vill väl helt enkelt känna igen sig, redan ha en uppfattning och snabbt få den bekräftad eller emotsagd för att orka kommentera?

Jennifer sa...

Superbt initiativ och definitiv poäng - utan kommentarer känns bloggandet tomt. Ändå tar man (jag) sig alltför sällan tid att lämna spår hos andra, även om inläggen allt som oftast triggar reaktioner. Jag följer t ex din blogg sedan länge och den väcker alltid små tankar som jag latmannamässigt (?) inte plitar ner bland dina kommentarer.

Så. Tack för påpuffen. Och tack för många härliga inlägg! Kommentarslöften ftw!

Skrymta sa...

Håller med.

Anonym sa...

hvorfor ikke:)

Anonym sa...

hvorfor ikke:)

Anonym sa...

hvad jeg ledte efter, tak

Pseudonaja sa...

@Jonas: Det är min erfarenhet också. Har man gått och funderat på något en längre tid och sedan skrivit ett väl genomtänkt inlägg så möts man inte sällan av en kompakt tystnad. Däremot skrev jag en gång ett mycket fjantigt inlägg om ostkaka, vilket renderade kommentarer en masse. Konstigt.

Kristina Öijeberg sa...

Håller helt med! Så gå nu in på min blogg och kommentera också... :O)

www.oijeberg.blogspot.com

dekorum sa...

Jag läser många bloggar och tänker ofta att jag skulle vilja skriva en kommentar. Men för det mesta känner jag inte att jag har så mycket mer att säga än saker i linje med "Åh, vad bra!" eller "Det där håller jag verkligen inte med om!", och det kan kännas futtigt att skriva sånt när andra har kommit med intelligenta uttalanden.

Jag skulle inte säga att jag skriver färre kommentarer p.g.a. rss-läsandet, men det kanske beror på att jag inte kommenterade så mycket "förr i tiden" heller. :)

jig sa...

god idé

i'm in

Malinka sa...

Jamen visst. Det är de där små slentriankommentarerna som försvinner, de som visar att man har en läsekrets och inte talar till de döda.

Ska skärpa mig. Lovar.

David Stiernholm sa...

Strålande! Jag är med. Här ska det kommenteras!

Bumpersticker: "Ettusenett, ettusentvå, ettusentre ... kommentarer and counting."

Ulrika Good sa...

Whoa! Det här var helt fantastiskt. Så många sköna människor som jag inte hade en aning om att ni läste (eller brydde er). Men nu vet jag. Tack för det!

En annan snabb grej bara, Pseudonaja, om du varit med i ostvitsarmarathon som försegick på Twitter igår, så hade du sagt att ditt kakinlägg fick kommentarer en ostmasse.

Z sa...

Så.
En kommentar från mig med.
Inte mycket till kommentar precis, men jag såg inget krav på att den ska innehålla något vettigt, så...

:-)

Rosie (roleze) sa...

Ska försöka göra mitt bästa :-)

Johanna sa...

Okej, jag kör en av mina två här då. ;) Du har rätt - med tanke på hur många bloggar jag läser borde jag kommentera avsevärt mer.

Björn sa...

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

//Hjalmar Söderberg

Fasching sa...

Jätterätt. Känner igen mig i allt.

Victoria sa...

Instämmer med dekorum; ofta låter jag bli att kommentera därför att andra kläckt ur sig så mycket intelligent! Liksom, bättre att hålla truten än att skriva nåt så alla ser att jag är korkad...?! Men jag får väl mota bort den där dumme som sitter på min axel och väser att jag inte ska tro att jag är nåt.

Andrea sa...

No more comment coma, jag lovar!

schmut sa...

Ja ja, bumperstickers! Till min cykel då..

Jag får inte heller kommentarer längre men i mitt fall tror jag det hör lite ihop med färre läsare. Många som innan följde alla bloggar slaviskt har fastnat för hur enkelt allt blir på Facebook. Tryck på Gilla och din respons är gjord.
Däremot verkar det göra att mycket viktigt snack trillar mellan stolarna.

Anders sa...

Skulle tro att kommentarer delvis beror på hur aktiv man själv är på att kommentera, sen är det såklart att antalet läsare ökar chansen till kommentarer.

Själv följer jag några bloggar, som också föranleder till vissa diskusitioner med båda andra läsare och bloggarna själva.

Hittade föresten hit via denna länken
http://blogg.aftonbladet.se/1/2009/12/tva-kommentarer-om-dagen

... som skriver om just detta ämnet

// Anders
Ps. Kommentar två idag Ds.

Charlotte sa...

Bra skrivet. Jag har själv blivit en RSS-skummare, och lovar härmed bättring!

Pseudonaja sa...

@Ulrika: Jo, fast jag vägrar Twitter fortfarande...

Lola sa...

Känner inte igen mig. Jag kommenterar hur många gånger som helst varje kväll och ledig stund. Använder varken rss eller bloglovin utan går in på måfå på mina favobloggar. Och impulsiv som jag är skriver jag genast om jag tycker jag har nåt att komma med. Men det var roligt att se att över 40 pers k a n skriva kommentarer i den här eminenta bloggen med. Som ett torgmöte!

ms sa...

Vältänkt...
Jag e på!!

Tingeltangel sa...

Jag tar tillfället i akt och lämnar en kommentar. Din idé är strålande - alla blir väl glada över (engagerade) kommentarer. Jag läser ofta din blogg och tycker jättemycket om den - även om jag inte alltid hänger med när det handlar om reklambranschen.

HELLO TIGER! sa...

Jag har tänkt en del på detta med kommenterande. Jag höjer min ribba till 10 kommentarer per dag, eftersom jag redan ligger över två st ^.^

Abbes pappa sa...

Helt enig! Kommentarerna är bloggens bränsle. Utan dem skulle det inte vara kul.

En annan sak som jag märkt med RSS när jag tittar i min besöksstatistik. För tittade folk in då och då för att se om man skrivit något, så då var det ett jämnt flöde av besökare. Nu med RSS klickar man bara in när det kommit något nytt, så fort man inte skrivit en dag sjunker besöksstatistiken.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag håller med Mymlan och andra om att kommentarerna kanske inte är färre, utan bara mer spridda över fler kanaler (FB och Twitter tex).

Jag hoppade exempelvis till när jag hörde att det hade varit lite diskussion om mitt inlägg om SR:s sociala medie-policy, helt utan min vetskap. Det löste sig dock. :-)

Så det behövs kanske snarare hjälp för oss att "samla in" den dialog som sker på olika ställen, exempelvis Disqus eller Google Wave?

Oavsett så tycker jag att det är ett bra initiativ! Keep on tycking!

Cornucopia? sa...

Plockar upp den bollen. Har funderat över minskande kommentarer på sistone.

KalasLotta sa...

Bra skrivet.

Det blev kul att blogga först när kommentarerna (från andra än familjemedlemmar) började rulla in.

Jag kan säga att jag läser din blogg med glädje, den blandar stor o smått o har alltid en liten knorr som tilltalar mig.

Kristina af Knusselbo sa...

Väl rutet! :)

lisa sa...

Bra initiativ!

Lotten Bergman sa...

Jag håller med, har fått upp ångan och har nu skrivit kommentarer på alla bloggar jag har läst hittills. Och jag läste ingen av dem i RSS-läsaren.

(Jag hoppas att ditt fiskafänge ger resultat!)

Eva sa...

Visst är det så att kommentarerna är halva nöjet med att blogga.
Respons, feedback och bekräftelse.

En flitigare kommentator ska jag också försöka bli.

Tack för att du påminde mig.

Masarinmamman sa...

RSS är tråkigt. Det är utan själ och jag har slutat använda den. Roligare att läsa direkt i bloggarna. Och roligast av allt är kommentarerna. Syret och motivationen. Och lovar också att kommentera mera :-)

Fredric sa...

Bra idé. Folk är lata och bryr sig mest om sig själva och det de skriver. Bjud på er lite mer, som sagt. Ta bladet från munnen och gör världen lite bättre med era kommentarer, även om de verkar meningslösa. Läste en diskussion i Mymlans inlägg om otrohet med en pastor. No, shit att han inte gav sig i frågan. Det var kul att läsa. Själv får jag få kommentarer för att jag själv är dålig på att hålla dem vid liv. Så det ska jag också bli bättre på. Peace.

Fredric. Igen. sa...

”Otrohet med en pastor”. Hahahaha, jag är ju helt störd. Och jag ska kalla mig copy. Jösses.

Ulrika Good sa...

Allihop: Jag är rörd och väldigt glad över att fått livstecken och respons av så många idag. Så här många kommentarer har jag inte fått sedan ... ja, en del av er vet när.
Jag blir alltid paralyserad av prestationsångest när jag tänker på att mina nedplitade meningar ska läsas via den torftiga och oinspirerande RSS-miljön. Känns som om allting dör där och jag är glad över att så många av er orkar läsa det jag skriver över huvud taget. Puss på er!

Moppe-Mange sa...

Till bumperstickern kanske..:

"Good words are worth much, and cost little..."

George Herbert (1593-1633)

Pontus sa...

Och precis då du trodde att det inte kunde komma fler kommentarer, då dyker det upp en från en cowboy. :)

Trevligt inlägg.

Åsa sa...

Kolla, två kommentarer från mig!
Vill passa på att tacka dig för din gravt beroendeframkallande blogg. Det går knappt en dag utan att jag tittar in till dig (nej, jag använder inte RSS)

Potatishäxan sa...

Låter som en bra idé! Och du har en skitbra blogg, keep on the good work!

mrcsfrst sa...

Jag läser din blogg och har många gånger tänkt att skriva en liten kommentar. Men. Jag får alltid prestationsångest och surfar vidare istället.

Anonym sa...

1 449 inlägg som bara handlar om rent nonsens borde ju de flesta klara av.

Sanna

gitto sa...

Tack för en underhållande blogg som jag följer dagligen. Att jag aldrig kommenterar beror nog mer på lathet än rss-läsare. Det kräver ju en massa tankeverksamhet att skriva något fyndigt!

En sak jag noterat med kommentarerna på min blogg: när man skrivit något som man själv tycker är både fantastiskt bra och fyndigt är det helt dött i kommentarsfältet medan det kan utbryta värsta kommentarstormen på något man hasplade ur sig på fem röda. Det går aldrig att förutspå!

LillaMell sa...

En underbar idé!! Du är så klok så!
Det påminner lite om filmen Pay It Forward med bla Kevin Bacon.

//LillaMell

Irrhönan sa...

Jag har pipit över samma sak. Det är för att få respons som man skriver. Det är dialog som är kul.

Två om dagen - bra för magen. Eller magkänslan.

:-)

Gert Frost sa...

Bra idé, tycker jag som nybliven bloggare. Det är lite trögt i starten med kommentarerna.

tr sa...

Så himla sant! Hoppas många tar åt sig av det du skrivit nu, I will! ;D

rebecca sa...

Så himla sant! Hoppas många tar åt sig av det du skrivit nu, I will! ;D

my sa...

Instämmer! Fram för fler kommentarer och mer meningsutbyte bland bloggarna! :)

Agneta sa...

Det är ju kommentarerna som gör bloggandet! (Precis som du skriver, ungefär!)

Jag lämnar minst fem kommentarer om dagen. Och då är det dagar jag inte egentligen har tid att kommentera. Andra (bättre) dagar lämnar jag mellan tio och femton kommentarer, och har jag gott om tid kan det bli upp mot ca tjugo. Borde jag skaffa mig ett liv??? Oftast är det kommentarer till mina bloggvänner, men även till nya bloggar jag råkar på.

Kajsa sa...

Bot och bättring påbörjas här och nu. :-)

Vill passa på att försvara RSS - fast bara för att få glädjen att se att det kommit nya, härliga blogginlägg hos mina favoritbloggare. Läsa gör jag (såklart!) på respektive blogg.

Razterizer sa...

Detta är min första kommentar tror jag. Jag erkänner att även jag är en skumläsare. Jag använder FeedDemon på min notebook och oftast kollar jag feeds på bussen så det blir inte så mkt kommenterande tyvärr. :P
Väldigt underhållande blogg får jag säga!

Keep up the Good work! ;)

anna of sweden sa...

Hittade hit från Victoria i Florida. Och jag kan ju inte smita ut igen utan att lämna en kommentar ... :)

Hej från Anna i Philadelphia

Patrik | Bloggliv.WS / Livet i Bloggform sa...

Det där låter bra. Jag läser och följer bloggar med Bloglovin, så jag hamnar alltid direkt på bloggen vilket även gör att jag oftast flitigt kommenterar de bloggar jag läser.

hihiknkbuygyginkniphinibgibikbnibh sa...

O jag försöker se hur många inlägg jag kan skriva utan kommentar (44st).

Yvonne L sa...

Men det låter väl utmärkt!

Magnus sa...

Håller med, bra initiativ.
Jag skall bättra mig och skriva mer på andras bloggar

Mats sa...

Håller med dig fullständigt. Väck upp läsarna av våra bloggar. Så vi vet om vi syns...

Kolla in:

http://dayin.ufopark.net

BUCKY sa...

Så otroligt rätt!! håller med om att ett simpelt "bra!" eller till och med en smiley räcker för att man ska känna någon mening med bloggandet

Lilla O sa...

Oj, ditt fiskande var verligen effektivt. Hänger på utmaningen och har skrivit ett inlägg!

Anonym sa...

Såklart! Jag läser dig ofta men är usel på att kommentera. Keep it up!
/HimlenKatarina

Anonym sa...

Visst är RSS och bloglovin bra uppfinningar som verkligen har underlättat bloggläsandet men jag håller med om att det är roligt att få kommentarer som faktiskt är riktade mot det man skrivit för annars så sinar ju inspirationen tillslut.

Kommentera mera helt enkelt!

Maria Thunholm sa...

Comment faire pour commenter ?
Hur göra för att kommentera?

Nej, allvarligt talat. Jag skulle ha lagt ner min franska blogg om jag inte hade fått några kommentarer. Jag slutade upp med att skriva på en blogg, enligt moderatorn hade jag över en miljon besökare och som frågade mig varför jag slutade skriva för. En miljon låter kanske mycket, men det är på franska jag skriver mest. Aldrig en enda kommentar, fast jag visste att folk läste bloggen. En artikel togs bort för att den retade Israelerna. Jag jämförde bara denna konflikt med West Side Story. Samhället skildras ju i denna musikal.

Ha det bra!

Anonym sa...

Underbart initiativ; för precis som du skriver så skulle en blogg aldrig orka flyta av egen kraft. Det måste till kommentarer; annars sjunker den!

Bra initiativ!

/Stefan

KajsaLisa sa...

Efter som jag ändå är inne, så kommenterar jag väl då. Håller med dig, vi kommenterar på tok för lite.

Ulrika sa...

heja! (ja, där kom den korta kommentaren... men bra idé du! :) )

Nattis 2.0 sa...

Helt rätt! Visserligen kommenterar jag mycket mer än 2 om dagen men tycker ändå att det behövs så mycket fler kommentarer! :) Ibland tycker jag det räcker med ett :) Eller kanske skulle vi införa "Like"-knappar på inläggen? Enkelt sätt att visa vad man tycker!

Mycket bra inlägg! :)

Lisa sa...

Bra tänkt. Jag ska bli bättre på att kommentera. :-)

Gröna Anna sa...

Låter som en bra kampanj! Fast jag måste erkänna att jag tar hellre en genomtänkt kommentar än tio "tomma".

Kalle Blomqvist sa...

"Jag håller helt och fullt med föregående talare - fast tvärtom!". Se där, en kommentar jag lånat från Svenska MAD och dess glansdagar på sjuttiotalet, ämnad att väcka debatt i vilken fråga det än må vara ;-)

Ylva sa...

Bra eller anus, haha. Jag ska kommentera mera.

whatthefuckdotcom sa...

"jag kommenterar, därför finns jag"

Magda.nu *En fjärt i rymden sa...

Här kommer min första dårå!

Det stämmer. Man skriver för läsare och inte för rymden!

Frida sa...

Bumpersticker: Holla´at yo blogga`

Ama de casa sa...

Ja, vad vore väl bloggandet utan kommentarer? Det är ju halva nöjet, liksom.
Själv skriver jag många kommentarer, dagligen. Det är ju också det som ger respons tillbaka!
Ibland kanske man inte har så jättemycket att säga den dagen, men jag vill gärna lämna ett litet spår att jag har varit där i alla fall.
Sen svarar jag på ALLA kommentarer i min egen blogg (ibland bara med en smiley). Fast det vet jag inte om jag kommer att orka med i längden...
Kommentera mera - ett bra motto :-)

Abbes pappa sa...

Jag blev bara tvungen att skriva en kommentar till så att det blev tresiffrigt.

Grattis till det rekordet! Hur ska vi fira?

:D

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja jäklar! Över 100 positiva kommentarer i samma tråd, måste vara rekord på mer än ett sätt!

:-)

Christina sa...

Men jag tycker lika samma! Så jag hänger på efter 100-strecket.

Anna sa...

Bra fiskat! Jag kommenterar oändligt mycket mer än jag bloggar, fast det säger bara att jag bloggar oändligt lite.

Sen kommenterar jag oftare hos de som inte får så många kommentarer. Det känns viktigare, de andra vet ju redan att de blir lästa.

Att inte kommentera fast man blir berörd, glad eller arg, känns som att åka snålskjuts. Man måste ju ge tillbaka!

Har till slut lärt mig att man inte måste skriva nånting klokt, fyndigt eller intressant när man kommenterar. Ett "hej, vad bra skrivet" är mycket bättre än ingenting alls.

Anna sa...

PS Jag kom hit från RSS-läsaren. Tycker det är hyfsat enkelt att klicka där man vill kommentera.

Red Scream sa...

Jag tänker ibland på en av mina favoritbloggar. Med ett eller ett par enstaka undantag bloggade de i ett helt år utan en enda kommentar. Att fortsätta då, det är starkt! Nu snittar de väl på 7-10 kommentarer per inlägg. Och visst är det många gånger kommentarerna som driver oss i vårt skrivande.

Så därför, det är altid kul att läsa din blogg! Även om jag inte gör det så ofta blir jag lika glad varje gång jag läser och varje gång lovar jag mig själv att gå in här oftare.

Åsk Dabitch sa...

Jag gav upp RSS läsare efter nåt år av Gregarius (Gregarus.net) byggade. det var inte bara det att jag saknade att se folks kommentarer, jag saknade även att se hur en del bloggar förändrar och föräldrar sin design efter årstider/nycker.

Lisbeth Williams sa...

Intressant inlägg. Jag nappar direkt. Jag är relativt ny i bloggvärlden, och undrar ofta hur saker och ting fungerar. Är glad för alla kommentarer, om än bara ett ord, för då vet man att man inte skriver i ett vakuum. Men vad är god etikett. Svarar man i sin egen blogg på kommentarerna eller i den kommenterades blogg (om dom har sådan). I det senare fallet blir ju "samtalet" obegripligt för andra. Hur gör ni?
Jag nappar och kommer att skriva om initiativet på mina bloggar:

http://designskolan.blogspot.com
http://inredningsdesigner.blogspot.com
http://wabisabi-style.blogspot.com
http://bildligheter.blogspot.com

GOD JUL!
Lisbeth

Ulrica sa...

Jaaa, så klart jag hänger på. Vad är min fotoblogg utan kommentarer på mina bilder. Ingenting!

Så, ett superbra inlägg :)

@collentine sa...

Jag försöker alltid bidra med något litet i mina kommentarer. Blir ganska platt att bara skriva "bra post" bättre att alltid försöka reflektera över vad som är skrivet bra eller som kan utvecklas mer.

T sa...

sounds good! även jag gillar kommentarer :D

Vh, T

inspirerar sa...

Det här var en av anledningarna till att jag stängde mina bloggar. Har bloggat i många år och av olika anledningar så har jag tagit upp det igen under nytt nicknamn. Kommentera mera...det är det jag vill säga.