onsdag 2 december 2009

Nollnolltalets stildefinition.

Jag måste vara ofattbart trög, för det var inte förrän jag läste Jan Gradvalls krönika i DI Weekend som jag kom på att vi kan summera tvåtusentalets första decennium om några veckor. Vi går in i tiotalet och det är dags att börja fundera över vad som definierat nollnolltalet.
Jan Gradvall har gjort listor över det han tycker är årtiondets bästa låtar, album, filmer och tv-serier. Jag älskar att han har Kylie Minogue på andraplatsen bland låtarna, Shrek 2 på elfteplatsen i filmlistan och Project Runway på trettonde plats bland serierna. Inget snobbcredderi här, inte.
I krönikan i papperstidningen pratar han dessutom om hur man förknippar ett visst årtionde med ett utseende. Två årtionden som är väldigt lätta att stildefiniera är sjuttiotalet = utsvängda byxor och åttiotalet = axelvaddar.
Men hur ser den typiska nollnolltalspersonen ut? Vad är det för unisexmodedetalj som är den mest typiska tidsmarkören?
Mitt förslag är mössa inomhus.
Vad tror du?
Jag har gjort en liten enkät med några förslag. Har jag missat något väsentligt? Förmodligen, men vi börjar så här så kan jag korrigera efter hand om det behövs.
Kom igen och rösta nu.


UPDATE Härligt! Elias Betnakis har gjort en Spotifylista av Gradvalls låt-topplista.

, , , , ,

20 kommentarer:

Annica sa...

Om du med stuprörsjeans med häng menar "brallorna så långt nerhasade att HELA kalsongerna syns och gångstilen påminner kraftigt om en 1½-åring med överfull blöja" håller jag med dig. Om inte vill jag lägga till detta

Fiskrens sa...

Håller med Annica om kalsongmodet, fast det är ju inget unisexfenomén. Sen vill jag protestera mot att converse skulle vara 00-specifikt, det var jätteinne ett tag på 80-talet också vill jag minnas.
MP3-spelare kan bli en typisk 00-grej som försvinner när telefonerna tar över den rollen.

Ulrika Good sa...

Annica: Problemet är att jag försöker hitta något som är hyfsat unisex, men annars är det en mycket tidstypsik nollnollare du beskriver.

Fiskrens: Som sagt, inte unisex. Njä, Converse var nog inte så bra, kanske. Någon föreslog UGG:s istället, men nu vågar jag inte ändra för att inte slarva bort alla som röstat.
Och apropå MP3, i JG:s krönika står mycket riktigt att de vita hörlurarna är en av nollnolltalets mesta attribut, men det är kanske inte en modedetalj.

Deeva sa...

Jag tycker att det typiska för 00-talet har varit mångfalden vad gäller klädstilar. Det har varit extremt spretigt (i positiv bemärkelse). Street, 80-tal, 70-tal, pop-nördigt och klassiskt rockigt. Grymt svårt att sätta fingret på en sak!

Ulrika Good sa...

Deeva: Precis! Det är väldigt svårt att samla ihop ett decennium som handlat så mycket om retro.

Fiskrens sa...

Apropå krönikor är väl 00-talet årtiondet när det blev vanligt att såna som jag inte har någon papperstidning.

Micke sa...

Tycker inte att mössa inomhus funkar så bra. Vill minnas att det var sista åren på nittiotalet och första åren på nolltalet det var som absolut störst. För mig länns det alltså lika mycket 90tal som 00

Sofie sa...

Inte särskilt unisex, men kjol/klänning till byxor måste väl ändå vara väldigt tidstypiskt. Eller?

Unknown sa...

Instämmer med Micke, mössa inomhus är inte särskilt 00-talet. Det fanns på 90talet också.

Elias Betinakis sa...

Jag gjorde en spotifylista efter att jag läste Gradvall-artikeln. Varsågod: http://open.spotify.com/user/eliasbetinakis/playlist/52m2Ok0Qr5LSKhyKnOy9tN

Ulrika Good sa...

Micke och Sjumilakliv: Men tror ni inte att det är så att ni var early adopters och att den breda, folkliga trenden kulminerade på 00-talet?

Sofie: Klänning och byxor, däremot, tycker jag känns nittiotal. Men jag kanske har fel.
Toppen, förresten, att du nominerar fler stilinslag, det hoppas jag att fler gör.

Elias: Du är väl en pärla! Underbart gjort, och tack för att du delade med dig.

Moppe-Mange sa...

Intressant inlägg... Min personliga betraktelse av vad som modemässigt genomsyrat 00-talet (säger man så..?) blir definitivt att hela världen blivit så gay. Den ena garderobsdörren efter den andra har slungats upp på vid gavel, och ut har en massa gay-folk hoppat, glatt poserande i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Inte för att det stör mig, missförstå mig inte nu, men visst har det gått ett visst mode i att vara gay..?

german sa...

Partille-Johnny såklart. Men framtiden hittar du i min länk.

Ulrika Good sa...

Moppe Mange: Jag håller nog inte med dig, jag uppfattar åttiotalet som mycket mer gay. Däremot blev många saker som tidigare betraktats som gay ok för straighta killar. Hela den metrosexuella grejen.

German: Jag skrattar ihjäl mig åt din bild. Helt underbar!

Allihop: Klicka på germanlänken för tusan!

german sa...

Bilden är en snapshot från senaste Skavlan. Kolla den på svt-play. Skrattfest.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Ulrika: Jag står fast i att jag såg fler mössor inomhus runt millennieskiftet än jag gjort de senaste fem åren.

Däremot kom jag precis på vad det är med Converse som varit så utmärkande detta decennium: Att de använts till annars ganska propra kläder. Nu är jag för ung för att själv komma ihåg åttiotalets mode, men var inte Converse ganska punkigt på den tiden?

Ulrika Good sa...

Micke: Där skiljer våra minnesbilder sig åt en smula, helt enkelt. Är det fler som känner att mössa inomhus är nittiotal.
Men du har nog en bra poäng i att Converse var mer punkigt förra varvet.

Anonym sa...

CLOSE BUT NO CIGAR

För att vara en stildefinition och stildetalj måste detaljen slå i ett hyfsat brett (inte bara bland fjortisarna- den åldersgruppering som hade buffaloes när det begav sig) spann och ha en air av stil per se.

Mössa inomhus - mest ett otyg för mindre kids med klar doft av nittiotal (som påpekats.

Converse - gammal klassiker som kommer och går vartannat deceniumm sedan 20-talet - inget 00- typiskt

Stuprörsjeans med häng - "hänger" inte riktigt med på vad du menar här och tilläget av häng gör mig förvirrad (återkommer till det nedan). "Kalsonghänget" är dock som tidigare påpekats ingen unisexgrej och flörtar dessutom med diskvalifikation som otyg (se ovan)

Skrynklig sjal - modell mindre sjal är inte tillräckligt unisex, modell palestinasjal är mest aktivister och söderpack

Truckerkeps - väldigt nitti, kändes väldigt passé redan när Westling/Mjailovic strök omkring i den 2002/2003.

Mitt bidrag skulle bli stuprörsjeans/tighta jeans - som blev en viktig detalj och mer unisex då fler killar utanför punkrocker/rod stewart-fan kretsarna anammade plagget, mycket till en följd av den uppsjö av tighta jeans som Cheap Monday m fl svenska jeanstillverkare spottade fram

I övrigt, tack för en fantastisk blogg.

Keep on keepin' on!

Ulrika Good sa...

Anonym: Tack för många bra inspel! Men, varför anonym, jag vill gärna debattera mer, och så blir det så opraktiskt med anonymitet.
Jag har förresten skrynklig sjal mest varenda dag. Utan att vara speciellt manhaftig. ;)
Jag håller med om att stuprörsjeansen är en bra stilmarkör, men liksom Conversen har de poppat upp och ned (på 50- och 80-talet).